logo
21 de polițiști sibieni, agresați în ultimii cinci ani
Laura BUCIU
2438 vizualizari
21 de polițiști sibieni, agresați în ultimii cinci ani

Un agent de poliție din Slimnic a fost agresat de un pădurar, în 5 septembrie. I-a luat arma și i-a rupt hainele. Un alt polițist a fost bătut crunt Moșna, în luna februarie, pentru că a oprit o mașină cu care se transporta lemn tăiat ilegal din pădure. În mai puțin de un an, au fost două cazuri de oameni ai legii agresați în județul Sibiu. Sau, mai corect ar fi să spunem că aceste două cazuri au avut impact în societate. Pentru că, potrivit unui răspuns al Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu, la solicitarea Tribuna, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 21 de dosare penale care au avut ca obiect infracțiunea de ultraj.

Devine, în ultimul timp, un fapt divers să vedem că în țară cei care ar trebui să se ocupe de siguranța cetățenilor sunt ei înșiși victime ale agresiunilor. Luna trecută, ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost prezentă la Sibiu unde trupele de elită ale Poliției Române s-au întâlnit pentru a se antrena, iar apoi, la inspectoratele de unde provin, să îi antreneze și pe colegii lor. La finalul întâlnirii, însă, ministrul a recunoscut ceea ce se vede, în ultimul timp, cu ochiul liber nu doar în Sibiu, ci și în țară: ”Polițiștii nu sunt nici îndeajuns de protejați și nici îndeajuns de pregătiți”.

 

Unul dintre polițiștii bătuți în Sibiu a avut nevoie de peste 200 de zile de îngrijiri medicale

 

În ceea ce privește agresiunile asupra polițiștilor din județul Sibiu este bine de știut că cele două de anul acesta s-au întâmplat pentru că agenții au oprit în trafic mașini cu material lemnos tăiat ilegal.

Dacă polițistul din Slimnic a ”scăpat” doar cu hainele rupte, riscul ar fi fost ca agresorul său să tragă cu arma de care l-a deposedat pe agent, în cazul de la Moșna, polițistul a avut nevoie de peste 200 de zile de îngrijri medicale, după ce piciorul i-a fost zdrobit în timpul controlului. Cei surprinși cu mașina încărcată cu lemn l-au împins pe polițist și i-au presat piciorul în portiera mașinii. Cazul este încă în instanță, dar nimeni nu este pedepsit pentru agresiunea comisă, până în prezent, agresorii fiind reținuți pentru 24 de ore în prima fază și doar unul plasat, ulterior, sub control judiciar.

Din cele 21 de cazuri de ultraj din ultimii cinci ani, înregistrate la Sibiu, cele mai multe sunt în mediul rural.

 

Polițiștii care ies în stradă vor avea echipament special

 

Agenţii Poliţiei Române au cerut mai multe dotări care să le asigure protecţia, după ce s-a observat, în ultima vreme, o creștere a cazurilor de atacuri asupra poliţiştilor. Una din măsurile luate a fost reprezentată de vestele antiînjunghiere şi antiglonţ, care vor ajunge, începând de anul viitor, la oamenii legii.

  • ”La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost inițiată o procedură de achiziție pentru furnizarea de echipament de protecție antiglonț, scut de protecție antiglonț și maiou de protecție antiglonț și antiînjunghiere. Se intenționează ca beneficiari ai acestor echipamente să fie toți polițiștii din structurile operative ale Poliției Române”, ne-au transmis reprezentanții Poliției Sibiu.

Cu precădere vor primi veste anticuţit şi antiglonţ, poliţiştii din stradă, cei care intră în contact cu cetăţenii şi care sunt expuşi pericolelor. Astfel de veste, care sunt purtate pe sub uniformă, nu reprezintă o noutate pentru oamenii legii, ele fiind de câţiva ani în dotarea celor de la Operaţiuni Speciale şi a celor de la Combaterea Criminalităţii Organizate. Însă, după câteva atacuri înregistrate împotriva poliţiştilor în acest an, Poliţia Română vrea să îi doteze și agenţii de la Ordine Publică, Transporturi şi de la Rutieră cu astfel de echipament.

În prezent, poliţiştii din stradă au în dotare cătuşe, pistol şi muniţie, tonfă, spray paralizant, dar nu există nimic la nivel de protecţie pentru ei.

Vesta pe care o vor primi polițiștii se va purta pe sub uniformă, aceasta având rolul de a proteja exact organele vitale, pentru că are câteva plăci rezistente în faţă şi în spate. Inconvenientul ar fi că vesta are aproximativ trei kilograme.

În țară, în luna iulie, Sorin Vezeteu, un poliţist de la Transporturi Feroviare a fost omorât în Gara Burdujeni din Suceava de un tânăr de 24 de ani. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, tânărul a venit spre omul legii şi l-a înjunghiat de mai multe ori, aparent fără motiv. Atacatorul a fost prins imediat după comiterea faptei de alţi din poliţişti care se aflau într-un tren ce tocmai intra în gara din Suceava, împreună cu alţi doi cetăţeni care se aflau în zonă. Sorin Vezeteu avea 38 de ani şi lucra de 15 ani în Poliţia TF, fără să fi fi avut vreo abatere. Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii.

Săptămâna trecută, Dan Ciprian Sfichi, un polițist din Suceava, care lucrează de 12 ani în cadrul Poliției Române, a fost lovit cu o sabie în cap de unul dintre suspecţii vizaţi de un dosar de trafic de droguri, la care se făceau percheziţii. Autorul, Alexandru Huţuleac, a mai fost arestat şi în iulie 2016 pentru trafic de droguri, iar după patru luni a fost eliberat.

La Iași, la sfârșitul săptămânii, alți polițiști au fost agresați când încercau să aplaneze un conflict.

În Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în după ce un tânăr scandalagiu l-a lovit în cap pe un polițist care încerca să aplaneze conflictul, celălalt polițist a făcut uz de armă. În urma rănilor suferite, agresorul a murit, iar polițistul lovit este în stare gravă.

comentarii
1 comentarii

Bergenbier si alte organizatzii planteaza paduri, noi defrisam ca turbatzii, mai si batem politzistii. Padurarii ar trebui sa apere padurea de furi, dar ei sunt primii care fura lemne sa-si umple burdihanele.
In schimb, daca ai primit padurea de la Stat, in proprietate particulara, trebuie sa chemi padurarul sa marcheze ce copac potzi taia din padurea ta. Dupa aia chemi iar padurarul sa vada ca nu ai taiat vreun copac nemarcat din padurea ta. De ce le-au mai retrocedat, daca deciziile se iau de altcineva decat proprietarii padurilor?
Mick
13.12.2017 13:22
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia