Tribuna
13 sibieni au murit din cauza tuberculozei, în 2018
Andra MARINESCU
1616 vizualizari
13 sibieni au murit din cauza tuberculozei, în 2018
© Răzvan NEGRU
*13 sibieni au murit anul trecut din cauza tuberculozei. Potrivit dr. Georgeta Marga, medic epidemiolog al Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în 2018 au fost înregistrate la Sibiu 165 de cazuri noi și recidive.*


 

În fiecare an, pe 24 martie este sărbătorită Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei.

"Vorbim despre o maladie gravă care ne situează încă în Uniunea Europeană, din păcate, în topul celor mai afectate țări. În județul Sibiu, spitalul nostru este principala unitate sanitară unde sunt tratați și monitorizați pacienți care suferă de tuberculoză. Preocuparea permanentă a echipei manageriale este ca bolnavii care trec pragul spitalului nostru să beneficieze de cele mai bune condiții de tratament și recuperare într-un mediu sigur și confortabil. De aceea, avem semnate contracte de reabilitare, am creat parcări pentru aparținători și am asfaltat aleile, acordând, totodată, o atenție deosebită asupra achiziționării de aparatură performantă", a spus, luni, Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, într-o conferință de presă.

Potrivit dr. Lavinia Danciu de la Spitalul TBC din Sibiu, județul se clasează pe locul 6 în țară în topul celor mai scăzute incidențe din România, după Covasna, Harghita, Cluj, Brașov și Alba. În Sibiu, în 2018, incidența tuberculozei a fost de 40%. Potrivit acesteia, cei mai mulți bolnavi au vârste cuprinse între 20 - 60 ani și provin din mediul rural, iar un tratament poate ajunge și la 10.000 de lei pentru un pacient cu o boală avansată.

Bolnavul de tuberculoză - a explicat dr. Georgeta Marga - are nevoie de susținere atât din partea familiei, cât și din partea societății. "El se confruntă cu probleme încă din mediul din care provine. Poate fi vorba de șomaj, lipsa unei alimentații corespunzătoare, alcool, tutun, toți sunt factori de risc. Se confruntă cu izolarea pe termen lung, apoi cu o serie de provocări. Și e nevoie de resurse financiare. Bolnavul nu trebuie stigmatizat, izolat social. În spatele lui, de multe ori, stă o familie care are nevoi materiale. Poate el e singurul care susține financiar familia. De aceea orice fel de sprijin din partea societății este binevenit", a spus dr. Georgeta Marga, în conferința de presă de luni, adăugând că, din păcate, în Sibiu nu există încă ONG-uri care să îi sprijine pe acești bolnavi.

85% dintre veniturile Spitalului merg către salarii

În cadrul aceleiași conferințe de presă, a fost atins și subiectul bugetului Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, care, potrivit managerului Cristian Roman, merge în principal pe salarii. "În momentul de față noi ne descurcăm cu sumele, dar orice lună care trece pentru noi o să fie o problemă. Salariile au crescut, iar noi cu sumele pe care le încasăm trebuie să plătim aceste salarii. Începând din acest an, Guvernul a stabilit ca noi să plătim diferențele de măriri care au avut loc. Ceea ce nouă ne îngreunează foarte mult situația. Practic, în urma acestor măriri, noi ajungem în momentul de față să plătim ca anvelopă salarială 85% din bugetul pe care îl avem. Asta înseamnă că ne rămân doar 15% bani pentru medicamente, aparatură, dotări, hrană, acreditări și orice alte nevoi", a spus Cristian Roman.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, salariile nete ale medicilor sunt între 15.000 - 20.000 de lei.

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA