Tribuna
13, număr cu noroc la SOS Satele Copiilor Cisnădie
Ana Maria MĂTUŞOIU
7171 vizualizari
13, număr cu noroc la SOS Satele Copiilor Cisnădie

Ziua de joi a fost una specială pentru școlarii de la SOS Satele Copiilor Cisnădie. 13 dintre cei 60 de copii și tineri instituționalizați acolo au fost premiați pentru rezultatele bune obținute la învățătură și pentru efortul depus pe parcursul acestui an școlar, cei mici nemaiîncăpându-și în piele de bucurie la auzul numelor și la primirea diplomelor. Pe lângă recunoașterea primită, cei 13 premianți vor pleca, așa cum e obiceiul, într-o excursie prin țară. Pe copiii de la SOS îi așteaptă o vacanță plină, cu tabere în Italia și Austria și fel de fel de activități în comunitatea din Cisnădie. 

 

Copiii au fost premiați, joi, într-o atmosferă relaxantă în curtea „Satului”, reprezentanții SOS pregătind o serbare câmpenească pentru cei mici. Mariana Rusu, coordonatorul Departamentului psiho-pedagogic și manager de caz, a organizat festivitatea de premiere, oferindu-le diplome copiilor și amintind momentele importante din activitatea acestora pe parcursul anului școlar 2016-2017. S-au oferit 13 premii pentru elevii cu rezultate bune, printre care Alexandru, care a participat pentru al treilea an la rând la Concursul Național de Matematică de la Iași, Adelina, pentru participarea la un concurs de matematică, Alin, un elev dedicat, dar și Emil, care a participat de curând la un concurs organizat de Palatul Copiilor. Cum unii dintre ei nu au putut fi prezenți la premiere, diplomele au fost ridicate de către colegii lor. 

Povestea SOS: peste 200 de copii crescuți în comunitatea din Cisnădie
SOS Satele Copiilor este o organizație umanitară care cuprinde în momentul de față 62 de copii și tineri, doi dintre ei fiind masteranzi în Sibiu, iar restul elevi la școlile din Cisnădie. Înființată în octombrie 1993, organizația a primit până acum în jur de 210 copii din medii defavorizate. Mulți au plecat, alții au venit și au crescut la rândul lor, iar după ce și-au terminat studiile și-au luat viața în propriile mâini, ajutați fiind în continuare de cei care le-au oferit un cămin ani la rândul. „Copiii stau aici până la finalizarea școlii. Apoi intră în etapa de asistare semi-independentă, ei încă beneficiază de ajutorul nostru, adică primesc sprijin în plata chiriei și a unei părți din utilități. Condiția este ca tânărul să lucreze, să aibă un loc de muncă stabil”, explică reprezentanții SOS Satele Copiilor Cisnădie. Dar cei mai mulți se angajează de dinainte de terminarea școlii, începând cu vârsta de 16 ani, pentru a avea proprii bani și pentru a învăța să se descurce pe viitor. 

Copiii au casă, o mamă și o tantă

În comunitate sunt 12 case, numai una dintre ele fiind nelocuită. În celelalte 11 trăiesc cei 62 de copii și tineri, care au permanent alături de ei o mamă socială. „Pentru a alege mamele avem un proces de recrutare. E destul de greu pentru că e o muncă mai deosebită. Avem câte o mamă în fiecare casă, plus tantele, care sunt ajutoarele lor. În total avem 13 tante”, a explicat Florin Hariga, directorul SOS Satele Copiilor Cisnădie. Opt din cele 12 case se află în proces de renovare, urmând ca anul viitor să fie recondiționate și celelalte patru. „Încercăm să ne adaptăm noilor cerințe. Satul are 25 de ani vechime și încercăm să facem față la ceea ce va fi în viitor. Poate că ne vom reorganiza, poate că ne vom extinde și ne vom duce către comunitate. După 2020 trebuie să fim independenți financiar. Adică o sumă fixă să fie contribuția de la Kinderdorf, restul numai din România”, a explicat directorul SOS Satele Copiilor Cisnădie. În momentul de față SOS Kinderdorf International finanțează comunitatea din Cisnădie în proporție de 40%. 

Tabere și excursii în țară și în străinătate

Copiii au alături de ei o întreagă echipă psiho-pedagogică ce îi ajută să își însușească anumite abilități sociale și să se pregătească pentru viață. „A fost un an dificil pentru că sunt multe obstacole în calea copiilor. Dar unii dintre ei sunt foarte muncitori. Din 62 de copii cu măsură de plasament la SOS avem doi masteranzi, la  Inginerie și Istorie și Patrimoniu, și 60 de copii la școală.  Întreaga echipă psiho-pedagogică și-a concentrat toată atenția pe sprijin școlar și meditații. Am încercat cu un buget redus, pentru că medidatorii sunt foarte scumpi, și am mers foarte mult pe voluntariat. Am primit sprijin din partea cadrelor didactice din Cisnădie care au oferit meditații gratuit”, a explicat Mariana Rusu. Pe parcursul acestui an, copiii au avut parte de numeroase activități, iar vara se anunță la fel de plină de evenimente. În data de 27 mai s-a alergat la Maratonul Internațional Sibiu pentru „SOS connects to Start”, un proiect care și-a propus să strângă 10.000 de lei, bani ce vor fi investiți în reamenajarea cabinetului de informatică din cadrul Satului SOS, până în momentul de față adunându-se 74% din targetul propus. De altfel, pentru a sărbători Ziua Copilului, la Satul SOS a fost organizat un campionat de fotbal, „Cupa Prieteniei”, eveniment la care au participat elevi din toate școlile din Cinsădie. 

Pentru copii urmează tradiționala excursie la Complexul „Weekend” din Târgu-Mureș. În luna iulie, o parte dintre copii vor merge într-o tabără de 10 zile în Italia, urmând ca în aceeași lună „Satul”  din Cisnădie să primească vizita unui grup de copii de la SOS Children's Village din Austria. În luna august vor merge copiii de la SOS Satele Copiilor Cisnădie în schimb de experiență la partenerii din Austria. 

 

Foto: Răzvan NEGRU

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA