logo
FITS
10 zile libere de sărbători! Bugetarii nu lucrează în 24 şi 31 decembrie. Guvernul dă încă două zile libere de Crăciun şi Revelion
Rareș BIŢU
3529 vizualizari
10 zile libere de sărbători! Bugetarii nu lucrează în 24 şi 31 decembrie. Guvernul dă încă două zile libere de Crăciun şi Revelion

Aşa cum era de aşteptat, Guvernul a decis ca bugetarii să beneficieze de încă două zile libere. Angajaţii statului nu vor lucra în 24 şi 31 decembrie, zile declarate libere de Executiv. 
Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de joi a Guvernului. 
Bugetarii au parte de mai multe zile libere în acest sfârşit de an, aşa încât îşi pot planifica două minivacanţe: una de cinci zile Crăciun şi alta, tot de cinci zile, de Anul Nou.
Anul acesta, ultimele două zile libere din an, 25 și 26 decembrie, respectiv prima și a doua zi de Crăciun, vor pica în zile de marți și miercuri, ceea ce înseamnă că românii se vor putea bucura de o minivanță care începe de pe 22 și se încheie pe 26. La fel se întâmplă și cu Revelionul, căci 1 și 2 ianuarie, zile libere, pică marți și miercuri, iar cu 31 decembrie zi liberă dată de Guvern, românii nu vor lucra de pe 29 decembrie până pe 2 ianuarie, inclusiv.

 

Ştire iniţială

Minivacanţe de cinci zile pentru bugetari? Una de Crăciun şi alta de Anul Nou! Când vine anunţul Guvernului

 

Românii care lucrează la stat ar putea să se bucure de şi mai multe zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă. Autorităţile iau în calcul varianta prelungirii minivacanţei pentru bugetari, iar un anunţ în acest sens este aşteptat în următoarele zile. 

Concret, Executivul ar putea acorda bugetarilor timp liber în zilele de luni, 24 decembrie și 31 decembrie, astfel încât minivacanţa să se poată transforma într-o adevărată vacanţă. Potrivit unor surse, nici varianta creării unei aşa numite "punţi" între Crăciun şi Anul Nou nu ar fi ocolită de autorităţi. 
În acest an, ultimele două zile libere, adică prima şi a doua zi de Crăciun, cad marţea, respectiv, miercurea, aşa încât angajaţii la stat îşi pot face planuri pentru o minivacanţă în toată regula în cazul în care şi ziua de 24 decembrie devine liberă. 
Dacă Guvernul va acorda o zi liberă sau două, acestea vor fi  recuperate ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie într-o zi de sâmbătă.
În prezent, în perioada sărbătorilor de iarnă, bugetarii stau acasă pe 25 şi 26 decembrie, dar şi pe 1 şi 2 ianuarie.

Recompense pentru salariaţii care muncesc în zilele libere

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unităţile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. Dacă zilele libere nu sunt acordate din motive întemeiate, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere în 2019. Calendarul sărbătorilor legale:

1 ianuarie (marți) – Anul Nou

2 ianuarie (miercuri)

24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor României sau Mică Unire

26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare

28 aprilie (duminică) – Paștele

29 aprilie (luni) – A două zi de Paște

1 mai (miercuri) – Ziua Muncii

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului

16 iunie (duminică) – Rusalii

17 iunie (luni) – A două zi de Rusalii

15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei

1 decembrie (duminică) – Marea Unire

25 decembrie (miercuri) – Crăciun

26 decembrie (joi) – Crăciun

comentarii
1 comentarii

bun guvern,bugetarii au salar marit pina la 100%,alii nu

de lucrat..... au la libere ca o vacanta scolara
(exceptii citeva- medicii de la urgente,politistii de tura ............
da cei care lucreaza la privat, in meserii liberale etc ?
ardeo
13.12.2018 18:41
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia