logo
1 Decembrie a trecut. Pot să vorbesc
1 Decembrie a trecut. Pot să vorbesc

Sunt un istoric sibian care de vreo 50 de ani m-am specializat în istoria luptelor naționale ale românilor din Transilvania și pot să afirm că Sibiul în acest proces care a durat două secole, de pe la 1730 și până la 1918, a jucat un rol determinant, incomparabil cu celelalte orașe importante din Transilvania, cu precădere în perioada decisivă, 1848-1918. 
Am intrat în anul premergător Centenarului Unirii, timpul a început să se scurgă, fără să îmi atragă atenția vreo inițiativă a autorităților locale, în privința aniversării Centenarului. Așa că în prag de vară, cu greu am ajuns într-o audiență la Doamna Primar, căreia i-am prezentat câteva acțiuni rezonabile, ușor de înfăptuit, și nu prea costisitoare: 
Completarea busturilor de pe Aleea Personalităților din Parcul Astra, cu cel al simbolului tutelar al românilor ardeleni și care și-a legat numele de Sibiu – Avram Iancu, al cărui bust a fost finalizat încă din 2013, din inițiativa membrilor Societății „Avram Iancu”; celelalte mari personalități ar fi Ioan Inocențiu Micu Clain, Stephan Ludwig Roth, Dr. Ioan Rațiu, Dr. Alexandru Vaida Voevod. Am mai propus ca, pe clădirile sediilor Resorturilor (ministerelor) Consiliului Dirigent să fie puse plăci memoriale; ca din clădirea de pe N. Bălcescu, în care a fost sediul lui Iuliu Maniu, președintele Consiliului, să fie scos fast-food-ul de la parter și să se organizeze o expoziție dedicată Sibiului și Unirii, după câte știu, clădirea aparținând Primăriei; ca cimitirul din curtea Bisericii „Dintre Brazi”, unde-și dorm veșnicia precursori sau înfăptuitori ai Unirii, de la G. Barițiu până la Al. Vaida Voevod, să fie declarat obiectiv de solemnități oficiale, începând cu 1 Decembrie a. c. Toate propunerile mele ar costa Primăria circa 350.000 – 400.000 lei (o dată la o sută de ani), comparativ cu milioanele pe care le alocă anual la Festivalul de Teatru, devenit discutabil. O parte din propuneri Doamna Primar le-a acceptat și mi-a spus că se va implica. Au trecut 4-5 luni și nu se întrevede ceva. Am avut și o discuție cu Dl. General Ghiţă Bârsan, Comandantul Garnizoanei Sibiu și Rectorul (Comandantul) Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, căruia i-am propus ca Armata să onoreze personalitățile îngropate acolo, în Ziua Națională. Ne-am înțeles în 30 de secunde și, în Ziua de 1 Decembrie, manifestările aniversative din oraș au început la orele 9 cu un onor militar în cimitirul amintit. Îi mulțumesc Domnului General, e un român frumos. Este un început, cu timpul va intra în conștiința opiniei publice cinstirea acestor mari personalități. De altfel, grație implicării celor care mai sunt din Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu (președinte Luca Copăla), cimitirul este bine întreținut.
La orele 11.30 a avut loc o altă ceremonie, organizată de Protopopiatul greco-catolic (protopop Nicolae Popa), întrucât biserica a fost până în 1948 greco-catolică, iar cei îngropați acolo au fost greco-catolici. Slujba de pomenire și câteva cuvântări omagiale s-au desfășurat în curtea Bisericii, datorită unei anomalii care depășește Cartea Recordurilor: prin procese,curtea a fost redobândită de greco-catolici, iar biserica este ortodoxă. Așa că, asistența nu prea numeroasă, mai ales persoane trecute bine de vârsta a doua, a asistat cu stoicism, vreme de mai bine de o oră, pe o vreme cam vrăjmașă.
Dar să vezi: bustului lui Papiu Ilarian i-a luat capul un vânt puternic, în urmă cu vreo 2-3 săptămâni; după cum merg lucrurile, prevăd că până la Revelionul anului viitor va rămâne fără…cap, așa că eu mă gândesc să-l lipesc cu scotch, pic sau aracet. Nu aceeași soartă a avut-o bustul din „buricul târgului”, din fața Teatrului, al lui Miklos Bretan. Cred că acestuia îi stă bine capul pe umeri, pare-se fiind făcut cu bani americani. De altfel, Directorul Teatrului a fost de curând în China, aşa că n-ar fi exclus să apară şi un bust ... al lui Mao.
Dacă Primăria și alte autorități locale nu s-au implicat în instalarea bustului lui Avram Iancu, rezumându-se să dea niște avize birocratice, nu se poate ca Primăria să nu fi știut de instalarea bustului lui Miklos Bretan. 
Am avut ocazia să văd câteva texte, făcute de nu știu cine, care vor figura pe plăcile memoriale și m-am speriat. Le-am corectat, dar nu mai știu nimic de ele. 
În altă ordine de idei, mă întreb cum se va desfășura anul viitor aniversarea Centenarului Unirii, în țară și în Sibiu, îndeosebi după ce am văzut cu îngrijorare cum a decurs festivitatea de 1 Decembrie în Capitală; de la șeful statului s-a dat tonul dezbinării în continuare a clasei politice, de natură a favoriza în timp un proces deja început, disoluția națiunii. Constat că au apărut în Capitală și în orașe importante detașamente paramilitare, care sunt împotriva oricui și a orice, care încep să se manifeste agresiv, fără a ști deocamdată în solda cui sunt. Apoi, dacă oficialii noștri fură într-o veselie, Guvernul s-a gândit să facă economie prin tăierea cu foarfeca a paradei militare din Alba Iulia; probabil că la anul, o va scoate de tot. 
Mă mai gândesc că, mai ales acum, în preajma Centenarului, românii din Ucraina, sute de mii, sunt supuși de un timp unui deșănțat proces de deznaționalizare, mai ales prin intermediul școlii, aducându-mi aminte de cum au procedat ungurii cu românii ardeleni până la 1918. Se uită cu disperare la noi, ca și românii de pe Valea Timocului, din Serbia, supuși aceluiași proces de vreo 200 de ani. Mă mai gândesc că așteaptă ajutor de la noi, de la Țara Mamă, dar noi ne risipim în mâncătorii de tot felul; nu sunt autoritățile române în stare nici măcar să gestioneze situația cu totul dramatică din secuime, din inima țării, zonă unde, dacă nu se va interveni, românii din județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș, tot mai puțini ca număr, vor dispărea în circa o generație. Susține cu știință și obiectivitate un gazetar român din zonă, Dan Tănasă, care recent a scris o carte de un adevăr zguduitor, Uitați în inima României. Într-o discuție telefonică cu el, am înțeles aiurea că a fost tradusă și în engleză și l-am întrebat dacă traducerea a fost suportată de stat; nici vorbă, a adăugat la sfârșit un rezumat în limba engleză. În schimb, guvernul ungar, profitând de situația veselă de la noi, a înființat la nivel guvernamental un departament menit să denigreze deșănțat și fals România și pe români, numit Trianon 100, care, de curând a și publicat  două cărți având ca subiect - una, Trianonul, a doua, Stăpânirea ungară în Transilvania de Nord-Est din anii 1940-1944. Ambele sunt falsuri grosolane, au fost traduse în ediții de lux în 7 limbi străine și difuzate în lumea largă, neuitându-se la bani. De fapt, ne vor face necazuri, cu atât mai mari, în anii 2018-2020. Oficialitățile române stau cu capul între urechi.
Nu mai comentez, aștept. 
     Dr. Mihai Racovițan
comentarii
3 comentarii

mare dreptate aveti
da istoricul rezvan vice primar de ce tace? sau nu are voie sa vorbeasca?sau nu stie?sau nu a citit?
adi 3
05.12.2017 17:07
Sa incepem noi sa fim o natie de oameni responsabili, cu capul pe umeri, civilizati, educati, cu simtul masurii si mai vorbim pe urma de altele.
cetatean
10.12.2017 10:25
E bine ca mai sunt oameni care iau atitudine. Din pacate problema tuturor relelor sta in PARLAMENT iar Parlamentul sta in mana unor SEFI DE PARTIDE de cea mai slaba factura! Accesul pe listele electorale ar trebui sa se faca pe baza unor conditii de integritate, studii, competenta, experienta in conducerea unor comunitati - cel putin o legislatura ca primari, consilieri, etc oameni recunoscuti si apreciati pentru implicare in progresul zonei pe care vor sa o reprezinte. In fapt nu este asa, seful de partid e un fel de stapan care vinde favoruri celor care dau dovada de lichelism si dorinta de parvenire. Daca ajung in Parlament si cativa oameni care chiar merita sa fie acolo, oricum nu pot face nimic din cauza armatei de slugi puse pe capatuiala. De aia prima grije a alesilor e sa-si mareasca salariile si pensiile, sa faca legi cu dedicatie, sa numeasca functionarii importanti in functie de cati bani promit partidului sau cate voturi au adus prostind poporul. Calitarea si competenta nu mai conteaza, bani sa iasa! Si asa a fost de la prima legislatura, cand toti smenarii, lautarii si tarabagii au avut acces in Parlament pentru a vota ce au vrut "emanatii"! Si emanatii au vrut ca ziua nationala sa fie la 1 Dcembrie cand e cald si ziua lunga iar imnul national sa fie unul care, daca vor sa-l cante unii care n-au facut conservatorul, sa fie transformat intr-o behaiala! Poate candva vom avea si sefi de partide si parlamentari si statui si busturi si imn si o zi nationala de care sa ne bucuram cu se cuvine. Poate, candva...
10.12.2017 11:29
Din aceeasi categorie
sevis

povestea chitarei

classicc junior

tdc sibiu

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
spitalul de psihiatrie
clau
Licitatie publica

accentmedia