Tribuna
V-aţi trezit din beţia Summitului? Sau cum am rămas la fel, în ciuda democraţiei
Dumitru CHISELIŢĂ
1689 vizualizari

Sunt momente, mai ales în viaţa publică a unei comunităţi (oraş, ţară...) în care, vrei nu vrei (mai mult nu vrei, dar asta e...) îţi dai seama că nimic nu s-a schimbat, că au trecut ani, decenii, regimuri, au murit chiar oameni, dar... degeaba. Este sentimentul pe care-l am când, de exemplu, văd coadă la carne, sâmbăta. Parcă sunt aceiaşi oameni care stăteau la coadă în anii '80, la fel de fericiţi că stau la coadă, la fel de "csf-ncsf" ("ce să-i faci - n-ai ce să-i faci") ca atunci, la fel de fericiţi că au pus mâna pe kilu’ ăla de cotlet sau carne tocată. Poate asta-i şi unica diferenţă, că acum găseşti carne, iar vânzătorul nu mai mârâie dispreţuitor, "Următoru'!" după ce-i trânteşte marfa pe cântar.
Ei bine, cam asta a fost şi la Summitul de la Sibiu. Am realizat că, în ciuda democraţiei, a libertăţii de orice, de la a pleca la Jermanica să lucrezi la negru până la a a arunca ambalaje în jardiniera cu flori din Piaţa Unirii, românul, sau, mă rog, o majoritate destul de îngrijorătoare, tânjeşte după un Tătuc sau mai mulţi, după un idol pe care să-l ovaţioneze, cu care să dea mâna, care să-i ia în braţe copilul, care să taie şi să spânzure, care să dea sau să ia. Aşa e, la noi libertatea e urâtă şi te ia cu panică. Sau o fi mentalitatea aceea de oraş de provincie care, poc, devine centrul continentului. O chestie destul de şocantă pentru un loc unde viaţa cotidiană poate fi definită ca plată, cu mici valuri numite "festival" sau "fest".
Era de aşteptat, ca iar să iasă la suprafaţă complexul acela de superioritate cum că, dacă Sibiul e buricul Europei pentru două zile, suntem şi noi. La asta s-a adăugat isteria pregătirilor, unele necesare, altele doar aşa, ca să fie exces de zel şi complex al casei mici care primeşte oameni mari. Mai lipsea persanul cu nylon pe el din sufragerie, vorba aia. Hai să mai zicem că au fost măsuri de siguranţă tipice unui asemenea eveniment, dar IAR cam exagerate. Ca de exemplu super-echipajele de la fiecare intersecţie care îţi dădeau impresia că oraşul e în plină revoluţie venezuelană. Paradoxal e că unii cârcotaşi NU se luau de detaliile acestea, ci de cele uzuale, din centru.
Dar spuneam de setea de tătuc a populaţiei. S-a văzut clar la studiata şi deşteapta ca idee   şi pusă în practică tocmai de aia (că era deşteaptă) "baie de mulţime" a şefilor de la Europa. Au fost scene care îmi aminteau ba de documentarele despre Germania anilor '30 de pe History, ba de Elvis care a părăsit clădirea, ba de adunările populare din vremea lui Ceauşescu sau Brejnev. Publicul a fost efectiv pe spate pentru că ditamai Maiestăţile (alese democratic, să slujească popoarele, de fapt) Lor Europene s-au dat chinului să coboare în rândul plebei, în scopul de a fi adorate, prinse de obraji, selfie-uite, laicuite, shareuite. Şi pentru că asta nu a fost de ajuns, li s-a creat şi o aură de puritate şi de "de-ai noştri, din popor", care nici măcar cu un fulg de păpădie sau pană de mierloi nu pot fi agresaţi: "uite bă, nu au bodigarzi!".  Probabil, chiorâţi de cultul personalităţii, şi de bucuria de a ovaţiona stăpâni, aplaudacii din zona centrală au uitat că au fost percheziţionaţi în mod specific la filtre, de jandarmii din zonă, de poliţişti, de cuplurile de snaipări, de capacele de canal sigilate, de super camerele-de supraveghere, de avionul AWACS care nu se vedea, dar era şi elicopterul care dădeau ture la infinit, de sepepiştii care roiau în jurul VIP-urilor în timpul băii de mulţime şi probabil niciun selfist sau pupător de Merkel sau Tusk sau Macron nu realiza că entuziasmul lui era urmărit în detaliu şi că orice gest "pe lângă" nu-i putea fi de bine, asta ca să ne exprimăm finuţ. Sper ca totuşi să vă fi trezit din beţia Summitului. Măcar ştiu că am rămas la fel, în ciuda democraţiei...     






comentarii
3 comentarii

Iar esti pe langa subiect. Ce ti-ar fi placut tie si altor psdisti sa se fi intamplat macar un mic incident, cat de mic, ca sa nu muriti de ciuda
viorel
13.05.2019 08:28
Dumitru, matale sigur ai ramas PSD-istul sclav cu care ne-am obisnuit.
Eu
13.05.2019 14:19
dupa cum a demonstrat tov. chiselita e greu dar nu e imposibil sa ignori diferenta intre "liderii" psd care nu ies nicaieri fara sa fie inconjurati de 10-20 de indivizi cu cefe late si cazier pe masura (plus o suta - douade jandarmi daca e vorba de un miting) si presedinti de stat care au discutat direct cu oamenii in Sibiu !

dar cand de la psd iti iei banii atunci deontologia profesionala a "jurnalistului" chiselita e sublima dar ... lipseste.
tovarasul dumitru chiselita sufera de orbul gainilor
13.05.2019 16:12
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA