logo
Românul e foarte "european" mai ales că îi iese ceva din asta
Dumitru CHISELIŢĂ
758 vizualizari

Am auzit fâlfâindu-se, în zilele acestea de adevărat război al cuvintelor şi atitudinilor, mai ales din partea părelnicilor ăstora spălaţi, pudraţi, septici, sterilizaţi şi citaţi de toţi cei care vor să se dea deştepţi pe gândirea altora, că, oau, o parte (mare sau mijlocie) de români sunt, maramite "europeni". Gogoaşa asta cu europenismul asumat sau dorit al trăitorilor în spaţiul carpato-danubiano-pontic în timpul programului şi greco-turco-bulgar în timpul concediului, a fost foarte folosită în ultima vreme. Reziştii care urlau "M***e PSD" şi fâlfăiau, cu voie de la partid, steaguri albastre cu steluţe, erau, desigur, nişte foarte europeni, chiar dacă la gura lor Ferentariul şi groapa de gunoi de la Glina erau în floare. Oricine dădea în extaz, de zici că l-au afumat oamenii răi cu substanţe interzise prin lege ori de câte ori câte un Neica UE sau vreun ambasador cu pedigree democratic se răţoia, de la nivelul de îmbuibare birocratico-bruxellez, la semiîmbuibaţii dâmboviţeni, era şi el, un super european.

Toţi înjurătorii de familii hetero sunt adepţi ai valorilor europene. Toţi boicotiştii, de la publicitatea de pe Antene până la referendumuri, boicotesc în numele Europei. Toţi „văvedem”-ii privesc la pereţii din Sibiu într-un mod european. E plin de europeni de nu mai ai loc de ei. Te şi miri cum aici, în buza Orientului, s-au trezit unii să fie pocniţi, aşa, POC!, de europenism. Românii care se declară aşa vehement „europeni” până la a-şi ridica poalele în piaţa publică, îmi amintesc de românii secolului al XVIIII-lea, pentru care tonul la cântec se dădea la 'Stambul, care beau cafele, purtau caftan şi giubea, vorbeau cu „psihi mu” şi „arhonda”. Îmi mai amintesc de bonjuriştii secolului XIX, ăia cu „şantan”, „furculision” şi care frecau menta pe la Paris. Tot europeni erau şi ei, parol doneor coane! La fel de europeni erau românii care căutau să ne convingă, pe la mijlocul secolului XX, că rasa germană este superioară celorlalte şi că Adolf Hitler este salvatorul umanităţii din ghearele iudeomasoneriei şi ale bolşevismului plutocratic. După aia lumea bună a ţării a întors-o la 180 de grade, închinându-se la steaua roşie de pe Kremlin şi aducând osanale Părintelui Popoarelor, tovarăşul Stalin. Unii dintre ei chiar părinţi ai marilor „europeni” de acum. Dar hai să nu deviem prea mult de la subiect şi să vedem cum de românii sunt aşa, hodoronc-tronc, mari apărători ai „valorilor europene”, ai Europei Unite şi cum au făcut în izmene când au auzit de ROEXIT, deşi chestia aia era doar aşa, o răbufnire de ego politic pesedist.

Păi românul iubeşte Europa pentru că poate merge acolo fără viză şi paşaport. Poate vedea, vorba aia, Parisul, Roma, Napoli, Viena şi Berlinul de Est şi Vest başca alte capitale unde te poţi da şmecher că ai fost, deşi ai înţeles în gură tot ce ai văzut. Românul mai e european pentru că poate lucra mai uşor „dincolo”, pe euroi, nu pe lei. Poate aduce maşini din Germania, conserve din Ungaria şi solduri din Italia. Poate pune de proiecte europene pe bani buni europeni cu rezultate în cantităţi de hârtie listată şi mega de fişiere powerpoint. Poate merge în delegaţii, la studii, în schimburi de experienţă, poate face parteneriate profitabile. Se poate căsători dincolo, poate chiar să îşi aranjeze o pensioară în euroi. Poate fi publicat, poate participa la evenimente cultural-literare, poate organiza expoziţii. Poate multe. De aia iubeşte aşa de ghebos pe Mama Europa. Românul e  foarte "european" pentru că îi iese ceva din asta. Nu e amor platonic, ci reciproc avantajos. Dar ceilalţi? Care nu fac ce am spus aici şi care nu sunt implicaţi în ce am dat ca exemplu? Ăia de ce-s europeni? Păi tot de aia: ori speră să ajungă şi ei la un geşeft comunitar şi lucrează de zor la o imagine cât mai conformă, ori aşa, din bucuria de a fi fan al unor mari europeni. Că poate pică, totuşi, ceva.  

comentarii
2 comentarii

Deci nu inteleg ce a vrut dl. Chisalita sa transmita. Ca dansul nu e european? Ca cei care simt "european" o fac pt ca exista atat de multe avantaje economico-culturale sau pt ca vesticii sunt mult mai civilizati? Este bine ca macar unii simt asa - tindem spre ceva mai bun!
progresistu din mine
12.10.2018 07:57
Tindem spre ceva mai bun???Ai putea sa ne explici stimabilule?? Mai bun?? Germania nu ma e germania , Franta nu ma e franta Marea Britanie sa trezit -- fiindca cloaca de acolo e mizerabila datorita (mai bun) emigratiei necontrolate-- mai bun? poate financial caci din punct de vedere moral --closetul din fundul curti mirositor groaznic-- Si asta o vrei si tu in Romania sa puta a gunoi-- Da suntem Europeni datorita faptului ca traim in continentul Europa dar asta nu inseamna sa ne stricam societatea din punct de vedere MORAL. Vorbind de avantaje economice 99/100 ei ,1/100 noi Aduti aminte cita industrie am avut , paduri intregi, agricultura viticultura si pomicultura azi ?? nema --leau luat dragii tai europeni adica ni lea distrus de ce? ca sa fim sclavi lor capis prietene ?? si asta datorita tradatorilor ,slugoilor din virful piramidei si a unora ( probabil ca nu pricep sau din rea credinta) ca tine care le tineti isonul -- Trebuie si suntem o tara libera --respectam alte popoare si normal si ei trebuie ( must= obligati) sa ne respecte -- legile ,obiceiurile crezul si teritoriul-- Dar girbovitii din guvern ne tradeaza pentru un blid de linte-- culmea alesi ca sa ne reprezinte Strigator la cer-- Nu suntem uniti si asta ne va costa
mike
12.10.2018 19:38
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia