logo
Privirea în farfurie, nu la televizor!
Dragoş BAKO
547 vizualizari

Constat că fiecare sesiune de cumpărături poate genera un subiect pentru această rubrică. Se spune că suntem ceea ce mâncăm, că pe lângă stresul cel de toate zilele, alimentaţia poate fi un factor de risc. Ca să n-o mai lungim, un om stresat care mai şi mănâncă porcării are şanse foarte mari să dezvolte boli care pavează, încet sau precipitat, drumul spre cimitir. E foarte important ce şi cum mâncăm, e recomandat să aruncăm privirea şi pe etichetele produselor, pentru a vedea ce introducem în corpul nostru, mai nou, un cobai pe care producătorii şi comercianţii testează o droaie de otrăvuri. După episodul cu iahnia de fasole rezultată dintr-o coproducţie argentiniano - italiano - spaniolo - poloneză, am continuat explorarea hypermarket-urilor, în căutare de legume relativ comestibile (am ţinut cont şi de sfatul care mă îndruma spre piaţă, dar n-am găsit roşii). Mă agăţ de două caserole în care odihneau nişte chestii pe care le-am recunoscut ca fiind roşii, unele din Maroc, altele nu mai ştiu de unde, oricum, de undeva unde e cald, sigur nu din Olanda sau Polonia. Prima caserolă a fost cu noroc. Roşiile aveau gust şi miros de roşii, ba aş putea spune că erau de-a dreptul gustoase. La cea de-a doua o dădusem rău în bară, căci aşa-zisele roşii împrăştiau un miros de plastic ars care-ţi tăia curajul de a le gusta. Le-am pus în bucătărie, pe dulap, să văd până când rezistă. Stau acolo de vreo două săptămâni şi arată ca atunci când le-am cumpărat, iar în condiţiile astea cred că Revelionul le prinde în aceeaşi stare. Roşiile cu miros de plastic ars fuseseră cumpărate nu de pe OLX, nu de la marginea drumului, nu de la magazinul cu produse chimice, nu de la magazinul cu farse, ci de la un hypermarket, unde, cel puţin teoretic, produsele alimentare comercializate ar trebui să fie comestibile. Aproape că uitasem de roşiile din bucătărie, dar mi-a amintit de ele o ştire care vorbea despre nişte controale efectuate la mai multe magazine din ţară, controale soldate cu nişte amenzi derizorii. Cuantumul lor nu-i va speria pe comercianţi, nu-i va determina să nu mai vândă porcării, fiind un fel de praf în ochi livrat fraierilor, odată cu legume şi alimente pline de chimicale. Ne zgâim cât e ziua de lungă la obscenităţile politicienilor, ne avântăm înfierbântaţi în luptele altora şi uităm să mai privim în farfurie, unde cocktailurile de otrăvuri se destrăbălează în voie, îmbolnăvindu-ne. Suntem foarte prinşi în zbuciumul cotidian, dar din cale afară de indulgenţi cu cele ce au un efect nociv asupra noastră, de multe ori devastator.



loading...
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie


Filarmonica Sibiu

Energy

Eurotrip Rekze
Fundatia APT
APM

Biteco