logo
Pesta porcină africană sau cum avem autorităţi plătite să-şi dea cu stângu-n dreptu'
Dumitru CHISELIŢĂ
730 vizualizari

Tot nu mi-e clar care e mai marele dezastru cu porcii (patrupezi) din România. Faptul că mor de pestă porcină africană, sau faptul că sunt omorâţi din cauză de pestă porcină africană. Fără a intra în detalii statistico-panicarde (lăsăm televiziunile de ştirită să se ocupe de asta), reiese că acum suntem într-o situaţie tipic românească. Adică: am stat în fund şi ne-a durut tot acolo, deşi se ştia de pericolul molimei, pentru că departamentele astea din zona „puşca şi cureaua lată” se comportă ca în bancul acela ceauşist cu iepurii care fugeau în Iugoslavia. Chiar dacă mâncăm din spaţiul editorial, ori îl ştiţi, vi-l spun aici.
Cică mii de iepuri treceau graniţa spre Iugoslavia, iar grănicerul sârb îi întreabă de ce. Iar ei spun că a dat statul o decizie ca să li se taie urechile tuturor iepurilor cu mai mult de două (urechi). „Bine-bine, zice sârbul, dar voi AVEŢI două urechi”. „Da – zice iepuru',  dar ăştia la noi întâi taie, apoi numără”.
Aşa e şi cu masacrele astea de porci suspecţi de ciumă. Luate, aşa, pe neaşteptate, autorităţile sanitar-veterinare o iau cu ruptul. Puteau să nu o ia, dacă luau întâi măsurile de prevenire, dar locşoarele astea bugetate de pe la agricultură, păduri şi animale domestico-sălbatice, sunt foarte dulci, foarte frumoase, foarte comode, foarte de partid. Şi cât e partidu-n floare, nici picior de molimă nu calcă pe aici, că mai cunoaştem şi noi pe cineva pe undeva, pe „sus”, şi cu două telefoane o punem la punct de nu-şi mai găseşte de lucru în judeţul nostru.
Sunt curios dacă reprezentanţii ANSVSA  au mişcat un sfert de deget de când s-a semnalat pesta porcină africană în Ucraina (acum trei ani) şi în Moldova (anul trecut), ţări care sunt nu în Africa (vorba aia) ci „vecine şi prietene”. Aflăm, astfel, că a fost ca pe la noi. Pe hârtie, stăteam bine cu informarea şi prevenirea încă din 2013, la fel şi acum doi ani. În plus, Europa ne-a avertizat, în februarie curent, că „România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor”. Ei?
Unde au fost controalele periodice sanitar-veterinare în fermele mari sau mici, în gospodăriile oamenilor, în târgurile de animale, pe căile de comunicare? Unde au fost campaniile PUBLICE de informare, (nu hârţoage trimise prin fax pe la primării şi prefecturi) cu privire la bolile astea de tipul „ciumă” la animale?
Uite un caz despre deşteptăciunea în acţiune. Un fermier din Brăila e anunţat că porcii lui sunt suspecţi de ciumă roşie, pardon porcină. Pe lângă el, DSVSA a mai făcut gălăgie şi în presă. Omul a luat toate măsurile specifice pentru a-şi mătrăşi animalele, când, boing, află, după ceva timp, că ba nu, sunt sănătoşi şi buni de făcut grătare. Acum omul se chinuie să demonstreze celor care au pus botul că de fapt situaţia e pe invers.
Pun pariu că aşa, „preventiv”, acum se „sacrifică” la vrac şi porci sănătoşi, asta din cauza panicii şi a justificării măsurilor luate şi pentru a demonstra că uite, autorităţile îşi fac treaba. Mă amuză faza cu dezinfectatul maşinilor, am mai fumat povestea asta în vremea aviarei, atunci s-a arătat că metoda este cam ne-eficientă, dar uite că se repetă.
Trebuie să fii prostul lumii să nu crezi că sunt nişte cineva care profită din plin de pesta porcină africană, de la noi sau de la alţii. Pentru că aşa este şi a fost meciul în economie. 
Dar să revenim la implicarea ANSVSA în cazul informării privind pesta porcină africană. Ultimul comunicat de pe pagina lor web, ÎN PLINĂ MOLIMĂ, e din... 3 august. Azi e 7. S-o fi gătat sau îşi caută expresiile specifice? Cert e că avem autorităţi plătite să-şi dea cu stângu-n dreptu'.

comentarii
1 comentarii

Stimata redactie din Sibiu,

Caliatatea comentariilor tiparite de publicatia d-voastra este de un forte inalt nivel calitativ si in acelasi timp foarte "mistocar".

Pentru un ziar de "provincie" este peste zisa NORMA superioara.

Felicitari comentatorilor IMBATABILI !

Cu respect,

Un prof de istorie sibian din Germania
Marcellini
08.08.2018 22:54
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia