logo
Nu vă supăraţi, suntem noi, contribuabilii. Ăia de care vă cam doare în fund, oficial, pe toţi
Dumitru CHISELIŢĂ
960 vizualizari

De când s-a dat drumul, aşa, la politică pentru uzul fiecăruia, adică din 1990 încoace, rareori spre deloc am auzit un ceva, o luare de poziţie, o promisiune electorală, o solidarizare cumva, un comentariu al vreunui comentator sau o analiză a unui analist, să facă referire şi la ăia mulţi de la privat care îi ţin în spate pe ăia şi mai mulţi de la ne-privat.   Or fi fost câteva, nu zic, dar ori au pierit în negura vremii de tranziţie, ori au fost aşa de subţirele că s-au destrămat, ca un tricou-chinezărie luat din târg şi spălat de mai mult de 3-4 ori. De fiecare dată, când era câte o vânzoleală din aceasta din care să reiasă că suntem o naţie de amărâţi, de fiecare dată când se cerea, în scris sau audio-vizual, de fiecare dată când ăia aveau nevoie de voturi ca să ajungă la putere, de fiecare dată când Puterea voia s-arate cât e ea de implicată să asigure bunăstarea românilor şi de fiecare dată când Opoziţia îi dădea peste bot puterii că a sărăcit şi îndatorat Ţara Mamă, era cu referire sau la pensii, sau la salariile celor de la stat. La fel şi în presă, unde afli ori tot felul de  „Veşti bune pentru Români” unde salariile cresc, zilele libere şi mini-maxi vacanţele se înmulţesc, plouă cu tichete de vacanţă şi alte înlesniri, ori telenovele lacrimogene despre cât de greu se descurcă cu banii cine ştie ce bugetar, român şi el. Fantastic, frate!

Uite noi, ăştia, contribuabilii, firmă sau individ, ce-om fi noi acolo, suntem plătiţi pe cât muncim, nu pe cât stăm la serviciu. Nu avem minivacanţe, pentru că trebuie să producem. Nu primim nimic moca, nu ne creşte salariul, periodic, doar pentru că avem nuştiuce vechime prin birou, sau am ajuns şefuţi mici sau mari, ci trebuie să arătăm că ne merităm banii ăia pentru că am făcut ceva concret. Prin concret se înţelege şi fiscalitatea aceea de pe spinarea noastră (da o plăteşte toată lumea, dar e mai vizibil la noi), care e pe locul 12 în Europa faţă de nivelul nostru de trai, care este undeva prin pivniţa statisticilor Uniunii Europene. Deci, nu suntem, români, pentru că nu primim prea multe veşti bune de la stat. Om fi congolezi sau bolivieni, mai ştii?

Iar dacă toate guvernele au fost generoase cu salariaţii statului, pentru ceilalţi, de la „privat”, angajat sau angajator, au avut doar veşti din acestea traduse prin expresia „vor trebui să scoată mai mult din buzunare”. Când a fost vorba de scumpiri la orice, se punea placa că „da ce, preţurile sunt la nivelul Europei” iar dacă a fost vorba de creşteri ale salariului minim (care este al doilea din UE, ca micime, după colegii bulgari, dar niciun guvern nu are greţuri pe tema asta) deja săreau miniştrii şi ministresele că cum bre, că tulburare a echilibrului, că fug multinaţionalele multiinvestitoare, că bugetul săracul care e depăşit, că câr câ mâr, de la stânga la dreapta partidelor politice. A, da, dacă a fost vorba de măriri de salarii în administraţie, pe la guvern, pe la Parlament sau pe la alţii, nema problema. Bugetul era suficient spre foarte mult, era o „recuperare necesară”.

De pensii nu pomenesc aici, că s-a mărit vârsta de pensionare, care, pe limba mea, suna aşa: poate moare ăla la lucru iar noi, statul, nu trebuie să ne mai batem capul cu bani pentru el când a împlinit „o frumoasă vârstă”.

Nu vă supăraţi, dar mai amintiţi-vă şi de noi, contribuabilii. Ăia de care vă cam doare în fund, oficial, pe toţi. Asta ca să nu vă miraţi după aceea că nu mergem la vot, nu ieşim în stradă sau o tăiem în „diasporă” ca să lucrăm pe bani adevăraţi. Pe bune, prea ne ignoraţi, deşi noi vă sponsorizăm mamutul ăla politico-birocratic care, sincer, nu prea produce pe cât consumă.  comentarii
1 comentarii

Un material PERFECT!
. ....pentru multi cei pl?ti?i din bugetul tari ca NON-VALORI ?i substan?a s?
Xantes
07.09.2017 15:33
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia