logo
Începe şcoala. Ce „marfă” ne dai, dom' profesor?
Dumitru CHISELIŢĂ
1110 vizualizari

Da, pe 11 începe un nou an şcolar. Citim de zor ştiri despre elevi, şcoli, rechizite, examene, profesori, amintindu-ne de perioada aia de dinainte, când asemenea evenimente existau, dar nu erau băgate în seamă de nimeni, decât în vreo câteva poze cu elevi zâmbăreţi de ciclul 1, în uniforme şi cu maldăre de flori („pentru tovarăşa învăţătoare”) în braţe, ca să marcheze, cumva evenimentul. Nu ştiu, dar aşa, ignorată mediatic, şcoala aia „comunistă” era mai normală decât asta de acum, foarte ştirizată, foarte europeană, foarte competitivă, foarte plimbată cu clasa pe „dincolo”, foarte olimpică şi foarte premiată. Şi foarte înjurată şi foarte controversată şi extrem de foarte bocită.
În ciuda olimpicilor şi a altor elevi într-adevăr de excepţie, la care se adaugă şi ceva profesori care într-adevăr sunt profesori, nu doar angajaţi în învăţământ, şcoala românească e varză. Dacă învăţământul românesc ar fi fost o firmă privată, ar fi dat faliment de mult, dacă e să judecăm după legile economiei de piaţă, ale cererii/ofertei şi managementului calităţii. Pentru că învăţământul nostru, adică ceea ce numim, generic, şcoli (sub diverse denumiri oficiale), oferă pieţei marfă de slabă calitate. Aşa-i, dom' profesor?
Chiar nu înţeleg DE CE, după 12 ani de stat în băncile şcolii, un elev nu are nici măcar, cum se spune la angajare, „abilităţi de comunicare în limba română (vorbit-scris). Ca să nu mai vorbim de alte materii la care este la fel de varză. Chiar nu înţeleg DELOC cum reuşeşte şcoala să scoată „pe piaţă” (a muncii, a societăţii) aşa ceva şi culmea, să îl ambaleze într-un ambalaj (păi nu?) plin de, cum spune OPC-ul, „caracteristici calitative neconforme”. „Ambalajul” cu care e scos un absolvent în societate este, nu, media de la BAC(alaureat) şi notele care o formează. Aşa că, explică-mi te rog, dom' profesor, ce „marfă” de absolvenţi ne dai şi cum faci de îi treci, aşa, lejerissim prin toate materiile alea multe, cu note „de top”, deşi nu ar fi cazul?

Da, ştiu răspunsul, salarii mici (hai chiar?), materii stufoase, hârţogăraie multă, legislaţie idioată, o normă ciudată spre demenţă, teroarea părinţilor care nu acceptă că „puiul lor” e varză nici măcar murată la multe materii, haos pe toată linia şi mai ales, „noi, săracii dascăli” care nu mai prididim cu brigăzile de zurbagii de la clasele V la XII, cu care nu te poţi înţelege.

Dar mai ştiu ceva. Toate aceste motive pe care le invocaţi puteau ori să dispară, ori să fie mai aşa, atenuate ca efect dacă atunci când aţi protestat cu sau fără ieşiri în stradă aţi fi atins şi alt subiect decât salariile-banii. Aşa, am înţeles un lucru: dacă e bun banu', mergem mai departe, la fel ca înainte, că merge şi aşa. Dacă avem portofelul plin sau cardul nu ne transmite că soldul e mic sau zero, putem scoate, fără dureri şi cu nici urmă de pată, batalioane întregi de semianalfabeţi cu diplomă numai bună de intrat la facultate. Păi cum? Ce „marfă” ne dai, dom' profesor? Îţi place? Eşti mândru de ea? Bun, ai şi ceva olimpici pe ici pe colo, dar ei sunt doar nişte excepţionali într-o masă care îşi bagă picioarele în şcoală şi în profi. Şi nu e doar vina elevilor aici. Ci şi a profesorilor care, foarte mulţi, consideră că dacă au predat sec din manuale 6 ore (sau câte or fi) pe zi, fără a se chinui măcar să comunice cumva cu elevii în aşa fel încât să înţeleagă şi ei, că, vorba aceea, educaţia ţi-o mai faci şi la şcoală, dacă acasă mami şi tati sunt prea ocupaţi cu grătarul şi pozele de pe contul de pe reţele. Deci, aştept ori rezultate ca lumea, ori măcar să vă faceţi publice problemele din învăţământ la modul ca lumea. Da?

 comentarii
2 comentarii

Asta era teoria lui Basescu! Ce putem face daca elevii au numai drepturi? Nu te poti uita cas la ei ca se streseaza si fug la psihologul scolii sa spuna ca au fost agresati psihic... Parintii sunt la fel! De-abia asteapta sa dea de pamant cu un amarat de profesor. si ultima kestie, dar nu cea de pe urma, elevii nu mai sunt interesati de scoala! Ha sa auzim de bine, redactore !
profu
08.09.2017 11:21
Articol de cacat!
Gogu
08.09.2017 16:42
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia