Tribuna
Astra film
În spital nu-i ca la discotecă!
Dragoş BAKO
1662 vizualizari

Zice o vorbă înţeleaptă că „dacă tăceai, filosof rămâneai”. Există oameni pentru care tăcerea e chinuitoare, e sub demnitatea lor de atoateştiutori, iar când glăsuiesc se întâmplă ca unele mesaje să sune precum un lighean din tablă aruncat pe scări. Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor, are obiceiul să ne surprindă din când în când cu declaraţii pe care le vom numi, eufemistic, nefericite. Ultima observaţie trântită la picioarele generalizării este una legată de sistemul medical românesc, căruia, după părerea ministrului Teodorovici, îi lipseşte calitatea umană. Cu siguranţă, ca în orice pădure în care găseşti şi uscături, şi în spitalele din România sunt oameni lipsiţi de empatie, profesionalism sau devotament profesional, însă a transforma câteva excepţii în regulă generală nu doar că e nedrept, ci şi periculos. Ca un făcut, în aceeaşi zi, un grav accident de circulaţie i-a făcut pe medicii, asistentele, infirmierele şi brancardierii unui spital din Slatina să vină de acasă la serviciu, să se mobilizeze pentru a salva răniţii. Mai mult, unii dintre medici au făcut apeluri pe toate căile posibile, inclusiv pe reţelele de socializare, către potenţialii donatori de sânge. Oricât i-ar plăcea lui Orlando Teodorovici să rostească fraze mari, cu sunet metalic, enunţuri ce se transformă în ştiri de răsunet, mobilizarea de la Slatina denotă tocmai ceea ce crede ministrul că-i lipseşte sistemului, calitatea umană.
De-a lungul timpului, mergând la spital pentru probleme personale ori în vizită, am văzut o mulţime de medici, asistente, infirmiere, comportându-se exemplar cu bolnavi care, din cauza suferinţei, ar fi scos din răbdări un om obişnuit. Iar asta se întâmpla inclusiv în vremea în care salariile din sistemul de sănătate erau mult mai mici. Repet, există şi cazuri aflate la polul opus, sunt oameni în sistem care nu au nimic în comun cu misiunea de a alina suferinţa, însă numărul lor e infinit mai mic decât cel al personalului ce înţelege că suferinţa semenilor se tratează pe lângă medicamente şi cu empatie şi răbdare. A demoniza un întreg sistem privind obsesiv doar către excepţii e o mostră de inconştienţă şi, să nu zicem vorbă mare, de cinism. E o nedreptate cruntă să dai cu trafaletul generalizării peste tot personalul medical după ce ai înmuiat instrumentul în vopseaua cenuşie a câtorva derapaje.
Când te exprimi public despre un subiect sensibil, precum neajunsurile din sistemul medical, e indicat să-ţi pui la gură sita responsabilităţii, ceea ce într-adevăr nu se impune când stai la o şuetă cu prietenii, la discotecă ori pe malul mării, răcorindu-ţi picioarele (nu şi fierbinţeala gândirii) în apa rece. Ori de câte ori vreo frază ruginită tamponează realitatea, scuza e că a fost „o exprimare nefericită”. Ei bine, poate că România e o ţară nefericită şi pentru că în ea taie şi spânzură prea mulţi nefericiţi, care, fie văd doar partea goală a paharului, fie îl umplu cu succese şi promisiuni exagerate.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia