Tribuna
Funia e prea scurtă
Dragoş BAKO
2456 vizualizari

După cum spuneam mai ieri, nimic nu s-a schimbat în structura primei zile de şcoală: aceleaşi festivităţi, aceleaşi angajamente şi, bineînţeles, aceleaşi iţiri ale politicienilor prin curţile şcolilor pentru a cuvânta în scop cu totul şi cu totul electoral. Ce caută politicianul în curtea şcolii? Teoretic, n-ar avea niciun interes direct, pentru că elevii, cu excepţia unora din clasa a XII-a, nu votează. Dar acolo mai sunt părinţi, cadre didactice şi orice recoltă, cât de mică, e aur curat. Plus că majoritatea vizitelor sunt televizate. Cei mai mulţi dintre oamenii politici, care s-au prezentat regulamentar la începutul săptămânii, la şcolile de pe tot cuprinsul patriei, cu unghiile tăiate, dar cu discursurile lăsate lungi, au încercat să scoată din ghiozdanul în care îşi ţin măştile ce îi ajută să se deghizeze, mina de om sensibil, care îşi aminteşte de prima zi de şcoală, cea de om care înţelege rostul educaţiei.

Amestecul de sentimentalism siropos şi promisiuni banale s-a revărsat asupra audienţei, plictisind-o. Politicianul român n-a înţeles că omul de rând s-a săturat să-l vadă peste tot, cu festivismul la purtător, cu jurămintele mereu gata să înfulece din încrederea poporului. Odată, pe când aşteptam sfârşitul unei nunţi chinuitoare, m-a amuzat teribil textul unei manele, am înţeles la modă, pe vremea aceea: „Să joace nevasta mea/tare mă distrez cu ea/ fie nuntă sau botez/cu nevasta mă distrez”. Politicienii români sunt nevasta din manea, executând prestaţii coregrafice electorale ori de câte ori e nevoie, la nunţi, botezuri, serbări câmpeneşti, festivităţi şcolare etc. Cred că sunt vreo 25 de ani de când e moda asta găunoasă ca politicienii să orbecăie după simpatia electorală şi prin curţile şcolilor, în prima zi în care sună clopoţelul. Dacă am lega promisiunile una de alta, am ajunge probabil la capătul pământului, dar oricât de lungă ar fi această funie, n-am putea spânzura cu ea demagogia. Indiferent de culoarea politică, toţi au vorbit în acest sfert de veac despre cât de importantă e şcoala, despre vitalitatea ei, dar nivelul învăţământului românesc scade de la an la an, iar sistemul se degradează din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, ei continuă să apară peste tot, oriunde e rost de căpătat un vot. Mă mir că nu-şi plimbă textele şi pe la înmormântări, promiţând o viaţă mai bună, în cazul în care vor fi votaţi, atât pe lumea asta, cât şi pe cealaltă.

Începutul şcolii este pentru politicieni orice: de la prilej de atac şi înjurătură politică, la sesiune de promisiuni deşarte. În fond, o etalare a ipocriziei celor care găsesc mereu alţi vinovaţi pentru propriile eşecuri. Nu mai au niciun dram de decenţă, revărsându-şi spumele otrăvite ce le ies pe nări, asupra unor fiinţe nevinovate, cum sunt copiii care nu s-au adunat în curtea şcolii pentru a asculta bazaconii şi a fi martori la bătăliile verbale ale unor demagogi de carieră.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia