logo
FITS
Cum au devenit moldovenii mai simpatici în magazinele din Sibiu şi Timişoara
Dragoş BAKO
1248 vizualizari

Ceea ce n-au reuşit toate îndemnurile la unitate rostite în Anul Centenarului, pare-se că a izbutit, într-o oarecare măsură, protestul #ŞÎEU. De ce spunem asta? Vă lămurim „acuşâca”. Ca exerciţiu democratic şi de mobilizare, protestului #ŞÎEU nu i se poate reproşa nimic. La fel, din punctul de vedere al legitimităţii, demersul e corect, întrucât lipsa autostrăzilor e o mare problemă în România. Numai că 15 minute de stat şi claxonat în trafic nu-i vor determina pe guvernanţi să bage în viteză lucrările de construcţie a autostrăzilor. Fiind un protest formal, diluat în marea de proteste de tot felul, #ŞÎEU nu are şanse să îi sensibilizeze pe cei insensibili la lipsa drumurilor civilizate. Şi totuşi, exerciţiul de vineri a reuşit ceva ce nu au izbutit toţi politicienii la un loc: să elimine, nu ştim pentru cât timp, resentimentele regionale. Mă rog, există un beneficiu de imagine al iniţiatorului protestului, din care ar putea decurge şi oarece avantaje materiale, contabilizate în veniturile restaurantelor sale, dar asta e altă poveste. Revenind la beneficiul principal, vom spune că accentul moldovenesc nu îi va mai deranja pentru o vreme pe cei din Braşov, Sibiu, Timişoara sau Bucureşti, aşa cum se întâmpla până acum. Am putut vedea cu prilejul protestului oameni din toate colţurile ţării pronunţând cu entuziasm „şîeu”, o sintagmă care, înainte de a se pricopsi cu simbolistica protestului, stârnea râsete şi observaţii ironice. Nemulţumirea legată de lipsa autostrăzilor, vopsită în #ŞÎEU, a eliminat, măcar pentru o perioadă, orgolii, prejudecăţi şi resentimente regionale. Fireşte, intenţia celor care au pus la cale acest tip de protest (pentru că nu vorbim de o mişcare spontană, ci de una riguros studiată şi organizată) nu a fost aceea de a-i face pe moldoveni simpatici în toată ţara, dar uite că asta a ieşit. Poate că un #AMU, care să exprime dorinţa ardelenilor de a se face autostrăzi acum şi un #SPUSEI care să întărească apartenenţa oltenilor la această mişcare i-ar apropia pe ardeleni şi olteni, între ei şi de moldoveni, dobrogeni, bănăţeni.
Conştientizată sau nu, solidaritatea membrilor unor regiuni diferite în faţa unei nemulţumiri generale reuşeşte să depăşească adversităţi anterioare, cimentate în timp, modelate de mistria unor experienţe ori a unor prejudecăţi. Dacă pronunţi azi într-un magazin din Timişoara (unde, se ştie, moldovenii nu sunt foarte îndrăgiţi) „şîeu”, ai şanse mari să fii răsplătit cu nişte zâmbete amicale şi cu o bătaie prietenească pe umăr, lucru greu de închipuit înainte de 15 martie.
Nu-i puţin lucru ceea ce au izbutit fără voie organizatorii acestui protest. E o dovadă că şi prejudecăţile pot fi demontate uşor şi că adversităţile întreţinute de false patriotisme locale nu sunt atât de oţelite pe cât credeam. Chiar dacă #ŞÎEU nu-i va trezi din cronica adormire pe cei ce ar trebui să construiască autostrăzi, cel puţin s-a rezolvat, fie şi doar temporar problema unităţii româneşti. E mai mult decât nimic. 

comentarii
1 comentarii

Acuma fie vorba intre noi,moldoveni sunt oameni aratosi,inalti solizi,blonzi,fata de olteni pricajit,mici si negriciosi.
Albu
20.03.2019 14:10
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia