logo
Ce Ionatane, ce Golden? Livezile gem de mărul discordiei
Dragoş BAKO
682 vizualizari

Vă mai amintiţi poezia aceea din clasa întâi, care avea un vers ce suna cam aşa: „Mere, pere în panere”? Era vorba despre mere, pere şi panere româneşti, căci pe atunci nu călcaseră pe pământ valah fructele din Polonia, Olanda, Chile, Turcia sau Austria. Singurele elemente româneşti ale înşiruirii de atunci au rămas panerele, dar nu băgăm mâna în foc nici pentru ele. Galantarele magazinelor şi chiar tarabele pieţelor poartă greutatea mormanelor de mere importate, având dimensiuni şi ceruire care îţi iau ochii. La sfârşitul săptămânii trecute, guvernatorul BNR se mira public de râvna cu care România importă aceste fructe, în ciuda faptului că avem mari suprafeţe cultivate cu meri. Mugur Isărescu şi-a mutat privirea de la ROBOR şi Euro şi a glăsuit într-un fel care l-ar face pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, să-şi simtă postul ameninţat: „Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este că importăm foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafeţelor cultivate cu meri din Uniunea Europeană şi numai 3% din producţie. Bineînţeles, aici e vorba şi de îmbătrânirea livezilor. Ele trebuie înnoite”. Ceea ce a omis guvernatorul BNR să spună este că statul nu face mare lucru pentru a ocroti producţia de măr, pentru a oferi românilor fructe autohtone, superioare calitativ celor din import. Nu doar mărul e un produs importat în mod paradoxal, ci şi sarea, făina, fasolea, zahărul, carnea de pui sau de porc. Da, da, avem sare cât să alimentăm toată Europa, dar o importăm din Ungaria. Eram „grânarul Europei”, avem câmpii pentru cultivarea grâului cât vezi cu ochii, dar importăm făină, tot din Ungaria. Expresia „neam de fasolari”, care desemna o persoană necivilizată, e tot românească şi făcea trimitere la un consum sporit de fasole, semn că acest aliment era unul la îndemâna oricui. Ei bine, azi nu mai găseşti la magazin fasole recoltată din România, iahnia putând să o prepari cu boabe din Argentina sau Austria. Chiar dacă ţara e plină de porci (ne referim strict la râmători) şi de găini (găini, nu găinari), importăm masiv carne de unde nu te aştepţi: Ungaria, Polonia, Bulgaria, Brazilia, Germania. Nici măcar usturoiul, care alungă duhurile rele şi dă viaţă mujdeiului strămoşesc, nu provine din pământ românesc, mare parte fiind adus din China. Ţara Făgăraşului şi-a pierdut emblema, cartoful, el fiind importat acum din Egipt, Austria sau Olanda. Aşadar, merele descoperite brusc de Mugur Isărescu sunt doar o părticică din paradoxul importurilor făcute de România. Toate aceste produse ar putea proveni bine mersi de la noi, cu condiţia să existe un sprijin din partea statului pentru producători. Nu e vorba despre pomană, sprijinul constând în câteva facilităţi fiscale şi nişte subvenţii care n-ar afecta bugetul naţional. Merele, perele, fasolea, ceapa, cartofii sau usturoiul nu sunt portocale, ananas, banane, kiwi să aibă nevoie de condiţii climatice diferite de cele de la noi. Clima nu e mai blândă în Ungaria, Polonia, Olanda sau Austria; mai blânde sunt însă legile lor care îi sprijină pe producători, nu le pun piciorul pe grumaz. E o mică diferenţă care sapă între noi şi ei o ditamai prăpastie, una în care stăm mândri că ne-am cocoţat pe culmile importurilor.





comentarii
1 comentarii

Ionatan: Ion le face si Natan le vinde. Ghici cui.
golden
13.02.2018 08:56
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia