logo
Care e treaba cu îndoctrinarea de la ora de religie?
Dumitru CHISELIŢĂ
1305 vizualizari

Poate nu ştiaţi că ora de religie „îndoc­trinează”, te face „fundamentalist religios”, te spală pe creier, te învaţă „o dogmatică ruptă de realitate” (de la Remus Cernea citire), în fine, e tot ce poate fi mai rău în învăţământul românesc.O spun diverşi „experţi” (în general aceiaşi de pe vremea când unii doreau spitale, nu catedrale) în probleme pedagogico-religioase, şi diverşi gazetari-stahanovişti într-ale civismului. Judecând aşa, simplist şi militant, fiecare oră din şcoală e o oră de îndoctrinare: la română te îndoctrinează să scrii corect în limba oficială a ţării (cam nereuşită îndoctrinarea, la câţi agramaţi cu diplomă de licenţă avem), la istorie te îndoctrinează cu rahaturi din trecut care ie vechi şi nu ie cool, la algebră te îndoctrinează cu inutilităţi care nu te ajută în „şcoala vieţi”, la sport te îndoctrinează fizic să faci genoflexiuni şi alergări de oboseşti şi nu mai poţi să faci îmţa îmţa în club, în fine, oricum o iei, din şcoală ieşi îndoctrinat. Deci oricine poate să se dea lovit de grija pentru bieţii copii şi să urle, civic şi în numele Europei cel puţin sau al umanităţii cel mult, că aşa ceva nu se mai poate, că vai, că oleleu, că uite ce face şcoala din bieţii copii. Totuşi, cel mai trendy şi mai opănmaind e să te burzuluieşti împotriva orei de religie. De religie ortodoxă. Mai ales cea ortodoxă.
Dacă mă iau după scrierile, declaraţiile „uite ce a zis” şi postăcelile unora, ora de religie e ceva de coşmar. În primul rând, te sileşte să participi la ea chiar dacă eşti ne-ortodox. „Păi ştiţi, eu sunt neoprotestant...” „Gurrrrrrrrra! Marş la dreapta credinţă bă, pocăitule!” (sau bă evanghelicule, sau bă musulmanule, sau bă stilistule, sau orice „bă”) Apoi, acolo, copiii sunt hiperterorizaţi cu imagini apocaliptice, despre iad, draci, furci şi flăcări, iar bestia de prof de religie, cu un rânjet de inchizitor în sevraj, pe fond sonor de tunete şi fulgere, şi cu o voce băgată prin efecte horror, îi sileşte pe bieţii elevi care „au optat”, să înveţe pe dinafară Vechiul şi Noul Testament, Pravila de la Govora, plus cele 11 volume ale Filocaliei Sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii, că dacă nu, iadul e al lor. Hai, mă laşi?
Voi crede în poveşti cu îndoctrinări reli­gioase la copii atunci când voi vedea juniorii desenând pe asfalt scene biblice în loc de tancuri, maşini de pompieri, floricele şi căsuţe cu ferestre pătrate. Sau când vor spune: uite tati, acum fac o MINUNE, în loc de fac o MAGIE. Când îţi vor cere să dai televizorul pe Trinitas în loc de canalele „tradiţionale” de desene animate cu roboţi cu coarne, vrăjitoare, morţi vii şi alte gro­zăvenii cu sau fără coarne şi ochi roşii. Când îţi vor cere să le cumperi păpuşi cu chipul Sfântului Francisc din Assisi, nu cu Bat/Spider/Superman.

Plus de asta, este hazliu să te plângi de „îndoctrinare” la ora de religie în şcoală dar să-ţi cari copilul la proteste ca să afle cum e cu mişcările din politica internă pe fond de vuvuzele, lanter­ne orbitoare şi scandări nu neapărat morale.
Apropo de ora de religie, şoc, groază, nimeni nu s-ar fi aşteptat la asta, nu o să-ţi vină să crezi, rămâi cu gura căscată, incredibil, dar nu e exclusiv ortodoxă. Sunt nu mai puţin de 14 ore de religie, la alegere pentru: adventişti de Ziua a Şaptea, baptişti, creştini după Evanghelie, evanghelici augustani, greco-catolici, musulmani, ortodocşi, ortodocşi de rit vechi, ortodocşi ucraineni, penticostali, reformaţi calvini, romano-catolici şi unitarieni. Pentru ora de religie s-a optat cu o majoritate covâr­şitoare, (peste 90% în 2015). Nu înţeleg cât de periculos e să fii învăţat să nu furi, să îţi iubeşti aproapele, să nu faci rele, să nu ucizi, să iubeşti natura, sau cât de ne-etic e să crezi în Dumnezeu atâta vreme cât alţii cred în extratereştri, Mama Geea, planeta Nibiru, vampiri sau roboţi cu raţiune care vor stârpi rasa umană, şi nimeni nu se inflamează pe tema asta.
Paradoxală este însă intoleranţa celor care îi acuză pe alţii de intoleranţă, dar ăsta e trendul acum. Totuşi, care e treaba cu îndoctrinarea de la ora de religie? Că tot nu pricep. Oi fi şi eu vreun îndoctrinat...



comentarii
6 comentarii

Domnule jurnalist, nu am avut pana acum bucuria sa citesc materiale scrise de d-voastra. Insa, cu siguranta, nu voi mai face aceeasi greseala din nou. Inca din primele randuri, de la comparatiile intre materii si modul in care indoctirneaza ele, mi-am zis ca e un articol deosebit...de prost. Si nu m-am inselat.
Oricum, tineti-o tot asa, cu siguranta veti alunga si ultimii cititori cat de cat obiectivi ai "celui mai vechi ziar din tara"!
userbusy
21.03.2017 08:22
Dec
usernotsobusy
21.03.2017 12:31
Felicitari pentru articol, in putine cuvinte ati spus tot ce era de spus! Daca unora nu le place, e treaba lor...
Maria
21.03.2017 13:38
Chiar credeti ce ati scris,domnule CHISELITA?Inseamna ca nu ati vazut un copil inspaimantat iesit de la ora de religie!Sau unul care are cosmaruri si tipa in somn din aceleasi motive!Ori un amarastean care si-ar da si ultimul banut unui preot care are de 10 ori mai mult!Stiti ca numarul preotilor creste exponential?Iar astia raman(din pacate) toti in tara;platiti cu bani grei!Propaganda religioasa extrem de agresiva pica bine doar unor cititori ca Maria!Din pacate,sunt destui ca si ea!
Cui prodest?
21.03.2017 14:40
Revin. Imi pare evident (poate ma insel) ca este vorba despre ora de religie, iar nu despre religie. Numarul preotilor (fie el si in crestere exponentiala) nu are nicio legatura cu substanta materiei predate, dupa cum numarul medicilor plecati din tara (a caror numar are un exponent frisonant) nu diminueaza nicicum anatomia predata in clasa. Apropo, personal, copii "inspaimantati" nu am vazut iesind din clase decat de la orele de chimie :) In fine. Iar un copil care are cosmaruri si tipa in somn, haida-de... cercetati mai bine parintii, in tenebrele educatiei familiale se regasesc cam toate.
ps- as fi vrut sa "evidentiez" anumite cuvinte sau expresii dar de unde scriu acum, nu am cum. De unde si lipsa semnelor diacritice, dar oricum e mai bine decat folosite si invizibile la comentariul anterior.
usernotsobusy
21.03.2017 15:22
Felicit?ri pentru articol!
Alexandru
17.04.2017 19:48
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia