logo
Atei şi Farisei
Constantin NECULA
5225 vizualizari

Suntem prinşi în capcana urii noastre. Semănăm cu fraţii lui Iosif cel preafrumos, care „pârguiesc de ură” după cum atât de minunat scrie Sf. Ignatie Brancianinov: „Iosif e în groapă. Ce fac fraţii? Au şezut să mănânce...Ură în pârgă!...Atunci când o patimă oarecare se pârguieşte în suflet, aceasta nu mai simte boala sa de moarte. Mai cumplit e să fii cu inima în acest adânc al răutăţii, decât cu trupul în groapa cea adâncă, având un suflet îngeresc. Fiii lui Iacov au săvârşit nelegiuirea ca şi cum ar fi îndeplinit o datorie: până-ntr-atât se înrădăcinase în ei ura de frate. Şi au şezut să mănânce pâine (Facere 37.25), spune Scriptura” (Iosif cel Preafrumos, Sophia, 2017, pp. 23-24). Petrec deasupra mormântului unui om viu, precum altădată vor petrece iudeii masa de Paşte deasupra Mortului ce Învia, Hristos Domnul. Aşa se tensionează în ură lumea, într-un conflict între prostie şi habotnicie legalistă, între ifose ştiinţifico-mediocre şi mediocrităţi sincretiste, ieftine, vandabile şi vedetisme întreţinute de media, farsorul de serviciu în multe din conflictele înlesnite prin imagini.


Dacă vă întrebaţi cum se nasc atâţia atei în zilele acestea e simplu. Se întâlnesc în vieţile lor, pe canalele lor de căutare, cu cel puţin tot atâţia farisei, jongleriile neputinţelor lor fiind comune, nesănătoase şi debile sufleteşte. Deasupra Mormântului celui pururea vândut de Iude, vânzătorii mănâncă pâine. Săturându-se. Nebăgând în seamă icnetul de greutate al Celui ascuns vederii noastre, Care ţine lumea. Plescăitul de satisfacţie imatură şi de corecţie moralistă ascunde cuvântul Iubirii, aruncă un văl de mediocritate peste lume. Nu. Creştinismul nu este îndemn la violenţă şi nici la spor în incompetenţă. În Hristos, iubirea se zideşte cu riscul asumării prin moarte a libertăţii celuilalt. Nu mai puneţi în seama creştinismului toate răutăţile lumii. O făceau romanii, înainte de a-i arunca la lei, pe creştini. O faceţi şi voi, mulţi, dintr-o incultură a clişeului declamativ fără nici o legătură cu realitatea.


A scrie tâmpenii despre creştinism nu te scuză nici ca jurnalist, nici ca analist în studio de televiziune şi nici ca... simplu cetăţean. Decenţa în afirmaţii, crescută din morala creştină a dialogului, te îndeamnă ca om să echilibrezi în rugăciune excesul de cuvinte care pot răni, dar te şi obligă la atitudine atunci când nu se mai pune problema insuficientei informări, ci a unui calcinom moral ce-ţi astupă gândirea. Celor care cred că numai ora de religie, familia tradiţională şi creştinismul au adus toate relele peste modernitate le doresc să înţeleagă dacă  e posibilă modernitatea fără morală creştină şi cultura familiei.


Ne cerem iertare că părinţii noştri ne-au crescut cu drag şi competenţă, că ne-au susţinut în alegerile noastre, că nu ne-au bătut şi violentat. Că în familiile noastre Dumnezeu nu este doar subiect de înjurătură ori blasfemie, că şcoala nu a dăunat culturii noastre şi nici creştinismul nostru nu s-a epuizat în frustrări idioate. Noi, crescuţi în ateism, am fost poate scutiţi de farisei şi de aici iubirea noastră pentru Hristos. Dar am învăţat că mai periculoşi decât fariseii dintre creştini sunt fariseii dintre atei. Incubatoare de ură socială dirijată, fără nici un scrupul, fie el şi al informării minimale.


 

comentarii
2 comentarii

Bun venit, Parinte Necula, in jurnalismul editorialist!
Sa fie intr-un ceas bun si de durata!
Mick
06.10.2017 22:42
Pilda din Biblie se refera la bunatatea lui Iosif (un fel "daca iti da cineva o palma ,intoarce si celalalt obraz "!Dupa canoanele bisericesti >"preotul trebuie sa traiasca el si familia lui din preotie "dar observ ca preotul Necula conferentiaza prin tara,scrie "critica literara ",mai nou jurnalism devenind in sensul bun un fel de "vanzator de iluzii ".Dupa atatea activitati sa nu se extenueze !
Relu!
08.10.2017 07:51
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia