logo
Unde ne plasăm banii?
Viorel ANDRIESCU
1974 vizualizari
Unde ne plasăm banii?

"România este o ţară absolut stabilă politic", a declarat, recent, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul Forumului Pieţei de Capital. Declaraţia vine în contextul în care un studiu elaborat de către compania de consultanţă "Ernst & Young" marca existenţa unei presiuni economice crescute, datorată turbulenţelor geopolitice şi creşterii sub aşteptări din ţările emergente.
* * *
Este cunoscut că anumite încălcări ale regulilor şi a legalităţii, în cadrul pieţei de capital, au îndepărtat o serie de investitori.
Laviniu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, atrăgea atenţia asupra necesităţii creării unui mediu în care clientul să aibă drepturi care să fie respectate.
Beze mai puncta: "Dacă nu se încurajează dezvoltarea pieţei de capital, copiii noştri vor fi doar angajaţi la McDonald's şi sclavi corporatişti. Ar fi penibil să rămânem la acest nivel, când avem destinele în propriile noastre mâini". Un studiu al casei de brokeraj "Tradeville" spune că dacă numai 10% din depozitele bancare ar merge către Bursă, rulajele s-ar dubla, faţă de nivelurile actuale, indicatorii pieţei de capital ameliorându-se astfel substanţial. Dacă din cele 130,4 miliarde lei, echivalentul a 29 miliarde euro, depuse la instituţiile de credit din România, ar fi direcţionate către Bursă 2,9 miliarde euro, reprezentând numai 10% din aceste resurse, ar fi suficient ca rulajul mediu zilnic să urce la 11,37 milioane euro, ceea ce ar însemna o creştere cu 112,22% faţă de anul 2013. În acelaşi timp, dacă brokerii ar reuşi să atragă 30% din aceste disponibilităţi ale românilor, volumele medii ale BVB s-ar putea ridica la 34,12 miioane euro, în creştere cu 336,67 faţă de nivelul înregistrat în anul 2013.
Studiul respectiv subliniază că românii sunt mai curajoşi, investiţia iniţială medie fiind de 4 ori mai mare în 2014, faţă de cea înregistrată în 2009.
Puţin peste jumătate dintre clienţi, respectiv 55,12%, se descriu ca fiind "moderaţi", cu o abordare echilibrată, evitând riscurile excesive. Structura de portofoliu a unui astfel de investitor ar presupune 35% din plasamente pe acţiuni listate, 30% în obligaţiuni corporatiste, 25% în titluri de stat şi depozite, iar 10% ar merge pe segmentul derivatelor. Numărul investitorilor conservatori reprezintă o treime din total.
37,95% dintre cei care au răspuns chestionarelor "Tradeville" s-au autocaracterizat ca fiind prudenţi, acceptând doar pierderi foarte mici din valoarea portofoliului. 24% dintre investitori sunt interesaţi de valoare, însemnând plasamente în companii cu o vechime de cel puţin 20 de ani, care comercializează produse vandabile, cu rezultate financiare pozitive în ultimii 5-10 ani, au un nivel scăzut al datoriilor şi acordă dividende. 12% dintre respondenţi sunt interesaţi de aşa-numitele "acţiuni de creştere" ale companiilor cu potenţial de dezvoltare, care aduc produse sau servicii noi pe piaţă şi pot avea un impact major în societate şi în economie.
62% dintre investitori au în vedere ambele aspecte prezentate.
Piaţa de capital - ca variantă
Pentru ca românii, care deocamdată îşi deţin disponibilităţile băneşti în bănci, să se îndrepte către piaţa de capital, studiul realizat de "Tradeville" spune că brokerii ar trebui să promoveze strategii coerente şi permanente de marketing şi relaţii publice, în vederea creşterii vizibilităţii Bursei în rândul publicului. Programele de promovare şi de informare presupun prezenţa constantă în media, pentru îmbunătăţirea imaginii pieţei de capital, parteneriate TV, publicitate intensivă pentru instrumentele financiare. Sunt de asemenea, de dorit, seminariile şi proiectele educaţionale în domeniu, subliniază studiul.
În ceea ce îi priveşte pe investitorii care sunt deja pe Bursă, aceştia îşi doresc tranşe mai mari pentru segmentul de retail, în cadrul ofertelor publice primare, distribuirea dividendelor, prin Depozitarul Central pentru toate companiile, standarde de guvernanţă corporativă şi introducerea unui sistem simplificat pentru tranzacţiile "în marjă" şi pentru cele "shot-selling".
SAI Carpatica AM, lider pe piaţa fondurilor de investiţii
"Tendinţa de migrare de la clasicul depozit spre piaţa fondurilor de investiţii se va accentua tot mai mult în perioada următoare", ne-a declarat Florentina Neamţu, director general al SAI Carpatica AM, adăugând că "fenomenul este unul natural, având în vedere flexibilitatea pe care o oferă aceste instrumente: nu mai depindem de scadenţe, putem efectua depuneri oricât şi oricând, chiar şi zilnic şi ne bucurăm de acelaşi tratament şi câştig, indiferent că avem 1.000 lei sau 100.000 lei". Fondurile de investiţii "Carpatica" conformă şi în anul 2014 rezultate care le clasează în poziţii de top în rândul fondurilor din România. De asemenea, activele administrate de SAI Carpatica Asset Management, prin intermediul celor trei fonduri de investiţii au înregistrat o creştere de peste 13%, în primele luni ale anului 2014.
"Creşterea activelor, ne-a menţionat Florentina Neamţu, este determinată de migrarea tot mai accentuată a deponenţilor către «lumea» fondurilor de investiţii. Principalul motiv este câştigul superior pe care îl oferă fondurile de investiţii, comparativ cu dobânda bancară, precum şi accesul la o gamă diversificată de instrumente financiare. Desigur, câştigul trebuie pus în balanţă cu riscul pe care şi-l asumă investitorul. Partea frumoasă este că sunt lansate fonduri «pe gustul» fiecăruia, fiind adaptate la gradul de risc pe care un investitor este dispus să-l accepte."
* * *
SAI Carpatica AM oferă investitorilor conservatori care preferă să-şi asume un risc scăzut Fondul Carpatica Obligaţiuni. Peste 45% din activul fondului este orientat spre titluri de stat, obligaţiunile municipale şi corporative deţin 30%, iar restul de 25% este alocat depozitelor bancare. Practic, prin intermediul acestui fond, investitorii adaugă clasicului depozit şi alte instrumente cu venit fix, care îi asigură un câştig superior dobânzii bancare.
De la începutul anului în curs, conform clasamentului realizat de Ziarul Financiar, FDI Carpatica Obligaţiuni ocupă prima poziţie în rândul fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix din România, denominate în lei, obţinând un câştig anualizat de 5,11%.
Următorul fond, FDI Carpatica Global, este unul cu un grad de risc mediu-scăzut. Fondul respectiv oferă o distribuţie echilibrată a activului, având în vedere că maximum 35% din activul fondului este direcţionat spre sectorul acţiunilor din domeniul energetic şi de utilităţi, 36% spre titluri de stat, iar restul de 29% este reprezentat de depozite bancare şi obligaţiuni municipale şi corporative.
"S-a ales pentru acest fond sectorul energetic şi de utilităţi, având în vedere că în componenţa sa sunt companii stabile cu cifra de afaceri ridicată care au obţinut profituri însemnate în fiecare an şi care au o politică de dividend constantă. Dintre aceste companii, amintim: Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Petrom, Fondul Proprietate ş.a. De la începutul anului 2014, ne-a mai precizat Florentina Neamţu, conform clasamentului publicat de Ziarul Financiar, FDI Carpatica Global ocupa prima poziţie în rândul fondurilor diversificate la nivel naţional, obţinând un câştig anualizat de 7,72%".
FDI Carpatica Stock este fondul investitorilor care îşi asumă un risc mediu-ridicat, având o expunere de peste 60% pe acţiuni tranzacţionate de BVB, acest fond este o alternativă la investiţia directă pe piaţa de capital. În cadrul portofoliului de acţiuni, sectorul societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) are o pondere de 28%, sectorul energetic şi de utilităţi este reprezentat cu o pondere de 23%, sectorul bancar deţine 6%, iar alte sectoare au o pondere de 3%.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia