Tribuna
Porcul şi hectarul de porumb
Porcul şi hectarul de porumb

„Din 9,4 milioane hectare cât este suprafața arabilã în România, 4,5 milioane hectare sunt pãșuni și fânețe”, afirmã ministrul Agriculturii, Petre Daea. Practic, România are cea mai mare suprafațã de pãșuni și fânețe, cât Belgia, Olanda și Austria la un loc. „Este o rezervã extraordinar de mare, o resursã și un rezervor pentru zootehnie și rezolvãm problema țãrii, când vom zootehniza România”, a adãugat Petre Daea. Prezent recent la o reuniune la Bruxelles, ministrul Agriculturii a constatat „o identitate de gândire cu comisarul european Phil Hogan”. Întrebat dacã Bruxellesul este un amic sau un inamic pentru agricultura româneascã, ministrul a rãspuns (în cadrul unui interviu la Antena 3 – s.n.) în mod categoric „un amic”.

„Întâlnirea de la Bruxelles cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agriculturã, programatã pentru 30 de minute, a durat o orã. M-am dus cu patru probleme și toate patru le-am rezolvat. Am avut și o discuție în perspectiva PAC dupã 2020 și am vãzut un interes major, o identitate în gândire și o perspectivã sãnãtoasã vizavi de modul în care se gândește viitorul agricol al Uniunii Europene”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto!).

Dacã Bruxellesul nu are nimic împotriva noastrã înseamnã cã noi suntem propriii inamici. „Este timpul sã creștem efectivele de animale și astfel va crește și consumul de furaje. Dacã aveți sprijin, de ce nu-l folosiți? Vã plângeți cã nu aveți material biologic și material seminal, dar uitați cã avem sprijin de la stat pentru Registrul Genealogic și pentru Controlul Oficial al Producției (COP). Avem o subvenție de 732 euro/an/cap de vacã. E un sprijin corect, iar eu m-am strãduit sã vinã și la timp. Nu trebuie sã vinã ministerul ca dumneavoastrã sã vã înțelegeți cu ANSVSA și ANZ”, a declarat Petre Daea la o întâlnire cu crescãtorii de animale.

„Cei care doresc sã lucreze au în mine omul care lucreazã, dar nu și în locul lor. Sarcina mea este sã vã dau sprijinul la timp pentru ca sã puteți sã vã desfãșurați activitatea”, a adãugat ministrul Agriculturii.

În același context, Petre Daea a precizat cã România cultivã cea mai mare suprafațã cu porumb care, din pãcate, pleacã la export, neavând efective la zootehnie. Suntem singura țarã care are un porc pe hectar, în condițiile în care la noi se cultivã anual 5-5,5 milioane ha de porumb.

Așadar, strategia lui Daea privind zootehnizarea României este una absolut corectã. Fermitatea cu care acționeazã ministrul Agriculturii este una de bun augur. S-a vãzut și în cazul depunerii cererilor unice de platã la APIA pânã la termenul limitã 15 mai. Erau mulți sceptici care prevesteau un dezastru în rândurile fermierilor. Iatã cã nu a fost așa! Mobilizarea tuturor factorilor responsabili – primãrii, Centrul Județean APIA și centrale locale APIA, DAJ Sibiu, Asociațiile Profesionale, fermieri – a dat roade, adeverind convingerea ministrului Petre Daea cã se poate. 






comentarii
1 comentarii

07.06.2017 12:03
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA