logo
Oierii sibieni, recordmeni la subvenţia pentru lână!
Oierii sibieni, recordmeni la subvenţia pentru lână!

Foarte mulţi crescători de ovine din judeţul Sibiu s-au arătat interesaţi, încă din primele zile de la intrarea în vigoare a Programului Naţional pentru acordarea ajutorului de minimis la lână, de această iniţiativă a ministrului Agriculturii. Până în ultima zi de înscriere în Registrul Unic şi-au depus actele necesare peste 2.230 de ciobani, cu o cantitate de lână anuală estimată la peste 1.500 de tone.
Conform evidenţelor de la Direcţia Sanitar-Veterinară Sibiu, sunt înregistrate şi identificate la nivelul judeţului nostru 670.000 de ovine în anul 2017. La Centrul Judeţean APIA Sibiu sunt înregistrate în anul de cerere 2017 doar 500.000 de capete eligibile pentru subvenţii. Restul de 170.000 de ovine aparţin la 3.300 de ciobani care au efective sub 50 de capete.
"După ce ani de zile n-am avut unde vinde lâna, fiind nevoiţi deseori s-o aruncăm, acum ajutorul de minimis oferit de ministrul Petre Daea ne bucură foarte mult. În primul rând că preţul a început să crească de la 0,44 lei/kg la aproape un leu/kg, cât este şi ajutorul de minimis garantat de stat pentru fiecare kg de lână comercializată", ne-a spus Nicolae G., oier din Răşinari.
După ce reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu s-au deplasat în fiecare comună, informându-i pe oieri despre avantajele acestui Program Naţional pentru ajutorul de minimis la lână, crescătorii de oi s-au înghesuit să se înscrie cât mai repede în Registrul Unic.
Directorul executiv al DAJ Sibiu, jr. Florian Creţu, ne informează că a înaintat ministrului Agriculturii, Petre Daea, două propuneri care privesc: 1) - crearea unui depozit de prelucrare a lânii de calitate inferioară în cadrul Grupului de producători al crescătorilor de ovine "Măgura" din Loamneş. Preşedintele grupului, Ionuţ Creţu, dispune de amenajarea necesară (spaţiu). Îi lipsesc dotările, respectiv presa de ambalat lână şi un motostivuitor; 2) - Înfiinţarea unui centru de depozitare şi prelucrare a lânii pentru obţinerea lanolinei, la Institutul de Cercetare-Dezvolare pentru Montanologie Cristian.
16 centre autorizate pentru export lână şi piei
În prezent, conform evidenţelor DSVSA Sibiu, în judeţ sunt autorizate 15 centre pentru export lână şi unul pentru export piei. Este vorba de societăţile comerciale: Euro Gaye Impex, Euro Akel, Woll Sib, Total TDC, Lar Sib, El Paso şi Bancom Grup - toate cu sediul în Apoldu de Sus; Ortex Group, Athos Com şi GTN Wool Trans - toate cu sediul în Poiana Sibiului; AYNTAP, Unic Sib şi Wool Text 2000 - toate cu sediul în Dobârca; Romtex 2000, cu sediul în Apoldu de Jos şi Eurobusiness, cu sediul în Săcel.
Firma Tue Exp, cu sediul în Agnita, face numai export de piei.
Pe lângă aceste firme, la nivelul judeţului Sibiu sunt înregistrate şi funcţionează alte patru centre de colectare lână: Wool Sib - în Poiana Sibiului; Eurobusiness 83 SRL, în Săcel; Tolga - în Sibiu şi Romtap Prod. Com, în Cisnădie

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia