logo
Liber la păşunatul abuziv
Liber la păşunatul abuziv
Guvernul a prelungit pentru a doua oară dreptul ciobanilor de a scoate oile la păşunat în terenurile agricole, din 6 decembrie până în 24 aprilie. Adică 140 de zile. Măsura a fost luată la presiunea crescătorilor de ovine din ţară care au ameninţat cu noi manifestări de protest în Capitală.

Motivul principal al adoptării acestei ordonanţe îl constituie "diminuarea efectivelor de ovine din cauza bolilor generate de lipsa de mişcare şi de acces la surse de apă naturale precum şi degenerarea genetică a populaţiilor de ovine, dintre care rasa Ţurcană este majoritară". Mulţi dintre ciobanii sibieni spun că noua măsură îi avantajează doar pe marii crescători de oi. Doar aceştia au interesul să iasă din toamnă până în primăvară, pe terenurile altora. Vrând, nevrând şi în aceste condiţii păşunatul oilor produce pagube importante viitoarelor recolte, dar şi solului. Cine are suficiente furaje fibroase, suculente şi grosiere pentru iernare, cine are spaţiu sufient pentru iernat nu are de ce să se plângă de legea care interzice ieşirea oilor la întâmplare pe hectar în perioada 6 decembrie - 24 aprilie.
Un mare specialist în domeniu, dr. ing. Teodor Maruşca, director general ICS Pajişti Braşov afirmă că "actualul păşunat static iarnă-vară pe hectar, în proximitatea culturilor de toamnă, la câmpie şi dealuri, ar fi posibil dacă pajiştile s-ar împrejmui pentru practicarea unui păşunat naţional, ţinând seama şi de lipsa acută de perosnal care să le păzească.
Pentru plimbarea de iarnă se pot rezerva terenuri plane, îngrădite, care să fie cultivate de oieri cu grâu sau orz de toamnă, raigros italian şi alte plante furajere, care să satisfacă nevoile de "verdeaţă" ale animalelor, alături de volum îndestulătoare, recoltate şi stocate în gospodăriile proprii. Dacă această rezervă de furaje ar exista, proprietarii de oi n-ar mai fi nevoiţi să păşuneze pe terenurile şi culturile altora, cum o fac în prezent."
Din păcate, acest păşunat abuziv nu se face numai iarna, ci şi toamna. În toate satele cu crescători de oi oamenii nu ajung să-şi strângă toate recoltele că terenurilor lor sunt deja invadate de turmele de oi. Ce se poate face pentru stoparea acestei practici abuzive? Rămâne de văzut ce măsuri vor lua noi guvernanţi în acest domeniu.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia