logo
Glasul fermierilor sibieni

Am participat de-a lungul anilor la multe întâlniri ale fermierilor sibieni cu miniştrii Agriculturii - Ilie Sârbu, Valeriu Tabără, Dacian Cioloş, Daniel Constantin, Achim Irimescu - la care s-a vorbit mereu de marile dezechilibre din agricultura noastră, de lipsa de facilităţi fiscale, de întârzierea plăţilor la subvenţii, de crearea de şanse egale ale fermierilor români cu cele ale fermierilor europeni. Au fost întâlniri organizate la Sibiu, la Răşinari, la Cristian, la Şelimbăr, la Roşia, la Bazna, la Păltiniş etc. De fiecare dată, fermierii şi-au spus nemulţumirile, miniştrii şi le-au notat, au făcut promisiuni. Şi au plecat! Asta a fost de fiecare dată.
Între timp, fermierii sibieni s-au organizat mai bine. Au apărut asociaţii puternice ale crescătorilor de ovine, ale crescătorilor de bovine, grupuri de producători recunoscute. Într-un cuvânt, fermierii sibieni au prins glas. Sunt afiliaţi la Federaţii puternice la nivel naţional. În acest context, îmi face plăcere să redau, în "Tribuna fermierului", câteva opinii ale unor fermieri sibieni slobozi la gură:
Nicolae M. (Axente Sever) - "Pentru anul 2017 consider că urgenţa numărul unu este plata la timp a subvenţiilor. În felul acesta, Ministerul Agriculturii arată că fermierii sunt pe primul plan, în tot ceea ce face."
Gheorghe D. (Avrig) - "Există încă multă birocraţie. Sunt prea multe acte. Mai ales la APIA şi la OJFIR. Alergătura asta după tot felul de avize ne sufocă atunci când trebuie să depunem cererile unice pentru subvenţii sau actele pentru proiectele europene".
Valer N. (Dârlos) - "Suntem lăsaţi de izbelişte, mai ales în procesul de accesare a fondurilor europene. În condiţiile în care am îndeplinit toate condiţiile, nu am reuşit să mă calific. Am pierdut şi timp, şi bani. Cred că avem nevoie de mai multă transparenţă, de mai multă certitudine".
Vasile S. (Agnita) - "În străina Europă se poate, la noi NU. Fermierul european merge cu tractorul la pompă, alimentează cu cardul motorina şi nu are nicio problemă în legătură cu ce cantitate de motorină se consumă la hectar. La ei se ştie că alimentând cu acest card, fermierul ia motorină fără acciză, în cantitate nelimitată. La noi, diferenţa de acciză o primim la 3 luni. Uneori ne-o mai taie. Ni s-au promis vouchere pentru motorină în agricultură. Dar se tot amână".
George V. (Mediaş) - "Să fim serioşi, fără subvenţiile europene pe suprafaţă şi fără subvenţiile pe animale rămânem săraci de tot. Nu e cazul să ne văităm toată ziua şi să arătăm cu degetul spre guvernanţi. Un trai mai bun depinde numai de noi".comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia