logo
Glasul fermierilor sibieni

Am participat de-a lungul anilor la multe întâlniri ale fermierilor sibieni cu miniștrii Agriculturii - Ilie Sârbu, Valeriu Tabãrã, Dacian Cioloș, Daniel Constantin, Achim Irimescu - la care s-a vorbit mereu de marile dezechilibre din agricultura noastrã, de lipsa de facilitãþi fiscale, de întârzierea plãþilor la subvenþii, de crearea de șanse egale ale fermierilor români cu cele ale fermierilor europeni. Au fost întâlniri organizate la Sibiu, la Rãșinari, la Cristian, la Șelimbãr, la Roșia, la Bazna, la Pãltiniș etc. De fiecare datã, fermierii și-au spus nemulþumirile, miniștrii și le-au notat, au fãcut promisiuni. Și au plecat! Asta a fost de fiecare datã.
Între timp, fermierii sibieni s-au organizat mai bine. Au apãrut asociaþii puternice ale crescãtorilor de ovine, ale crescãtorilor de bovine, grupuri de producãtori recunoscute. Într-un cuvânt, fermierii sibieni au prins glas. Sunt afiliaþi la Federaþii puternice la nivel naþional. În acest context, îmi face plãcere sã redau, în "Tribuna fermierului", câteva opinii ale unor fermieri sibieni slobozi la gurã:
Nicolae M. (Axente Sever) - "Pentru anul 2017 consider cã urgenþa numãrul unu este plata la timp a subvenþiilor. În felul acesta, Ministerul Agriculturii aratã cã fermierii sunt pe primul plan, în tot ceea ce face."
Gheorghe D. (Avrig) - "Existã încã multã birocraþie. Sunt prea multe acte. Mai ales la APIA și la OJFIR. Alergãtura asta dupã tot felul de avize ne sufocã atunci când trebuie sã depunem cererile unice pentru subvenþii sau actele pentru proiectele europene".
Valer N. (Dârlos) - "Suntem lãsaþi de izbeliște, mai ales în procesul de accesare a fondurilor europene. În condiþiile în care am îndeplinit toate condiþiile, nu am reușit sã mã calific. Am pierdut și timp, și bani. Cred cã avem nevoie de mai multã transparenþã, de mai multã certitudine".
Vasile S. (Agnita) - "În strãina Europã se poate, la noi NU. Fermierul european merge cu tractorul la pompã, alimenteazã cu cardul motorina și nu are nicio problemã în legãturã cu ce cantitate de motorinã se consumã la hectar. La ei se știe cã alimentând cu acest card, fermierul ia motorinã fãrã accizã, în cantitate nelimitatã. La noi, diferenþa de accizã o primim la 3 luni. Uneori ne-o mai taie. Ni s-au promis vouchere pentru motorinã în agriculturã. Dar se tot amânã".
George V. (Mediaș) - "Sã fim serioși, fãrã subvenþiile europene pe suprafaþã și fãrã subvenþiile pe animale rãmânem sãraci de tot. Nu e cazul sã ne vãitãm toatã ziua și sã arãtãm cu degetul spre guvernanþi. Un trai mai bun depinde numai de noi".comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia