logo
Fondurile de investiţii Carpatica ocupă locuri de top în rândul fondurilor din România

În anul 2013, SAI Carpatica Asset Management, societate membră a Grupului Carpatica, a obţinut rezultate notabile pentru investitorii fondurilor pe care instituţia sibiană le administrează. Conform clasamentelor realizate de ziarul Financiar, FDI Carpatica Obligaţiuni s-a situat pe locul II în rândul fondurilor monetare de obligaţiuni şi de instrumente cu venit fix din România (17 fonduri existente pe piaţă), obţinând un randament de 7,32%. Fondul respectiv se adresează persoanelor care acceptă un risc foarte scăzut.
Alexandra Neamţu, director general al SAI Carpatica Asset Management, ne-a precizat că "în prezent, peste 40% din activele acestui fond sunt plasate în titluri de stat şi în obligaţiuni municipale. La acest fond nu se percep comisioane de subscriere şi nici de răscumpărare, investitorul având posibilitatea de a se retrage oricând." FDI Carpatica Stock a realizat un câştig de 14,79%, clasându-se pe locul II în rândul fondurilor diversificate (22 de fonduri existente pe piaţă).
"Acest fond, ne preciza interlocutoarea noastră, se adresează persoanelor care acceptă provocările, asumându-şi un risc mediu-ridicat în vederea maximizării profitului. Ponderea acţiunilor din portofoliu, cotate la Bursă, depăşeşte 60%." FDI Carpatica Global a ocupat locul III în rândul fondurilor diversificate din România (22 de fonduri existente pe piaţă), înregistrând pentru investitorii săi o creştere de 14% a banilor investiţi.
"Acest fond oferă o diversificare echilibrată a investiţiilor, ponderea acţiunilor din portofoliu nu depăşeşte 35% din activ şi sunt orientate spre sectorul energetic, un sector strategic al economiei româneşti, care a avut cele mai mari creşteri pe piaţa de capital în ultimii ani", ne-a subliniat Alexandra Neamţu, adăugând că, "pentru a confirma performanţa şi administrarea activă a plasamentelor investitorilor fondurilor Carpatica, acestea ocupă, din punct de vedere al randamentului obţinut în ultimii 5 ani, locuri de top în rândul tuturor fondurilor diversificate din România (18 fonduri care au istoric în această perioadă n. n.), după cum urmează: locul I - FDI Carpatica Stock; locul III - FDI Carpatica Global, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.
Prin intermediul celor 3 fonduri, SAI Carpatica Asset Management administrează active de peste 50 milioane de lei, iar numărul investitorilor a depăşit 1.400.
De menţionat că aceste rezultate au fost obţinute în contextul în care, în anul 2013, dobânzile depozitelor bancare au fost în continuă scădere, pe fondul micşorării continue a dobânzii de politică monetară, de la 5,25% la finele anului 2012, până la 4% în decembrie 2013.
Acesta considerăm că a fost principalul motiv pentru care multe persoane s-au orientat spre piaţa fondurilor de inveştiţii. Numărul investitorilor noi, în primele 11 luni ale anului 2013 a fost de 25.292. Astfel, piaţa fondurilor de investiţii număra 266.746 de investitori la finele lunii noiembrie." Directorul general al SAI Carpatica Asset Management ne-a declarat că "pentru anul 2014, analiştii şi investitorii mizează pe menţinerea trendului crescător al indicilor bursieri de la BVB. Totodată, reducerea dobânzilor la depozitele bancare determină o reorintare spre piaţa de capital a persoanelor care economisesc. Printre companiile de stat aşteptate să fie listate în acest an sunt Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia. În ceea ce priveşte deciziile de politică monetară, analiştii se aşteaptă în continuare la o relaxare monetară. În acest context, dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 3,5%, în vreme ce rezervele minime pentru lei ar putea fi diminuate la 8%. Trebuie să arăt că, prin intermediul fondurilor de investiţii, investitorii au posibilitatea de a avea acces la instrumente financiare mai sofisticate, care pot aduce câştiguri suplimentare. În plus, acumularea banilor mai multor investitori conferă o putere de negociere mai mare cu privire la venituri, dar şi la costuri. Prin alegerea fondurilor de investiţii, investitorii beneficiază de următoarele avantaje - acces rapid la bani; nu există scadenţe, posibilitatea obţinerii de câştiguri superioare dobânzilor bancare, participarea pe o piaţă a cunoscătorilor - piaţa financiară, apartenenţa la grupul celor peste 250.000 de investitori din România care au ales schimbarea, consiliere financiară din partea specialiştilor din domeniu."

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia