logo
"Fondul Proprietatea" turează motorul pieţei de capital
Viorel ANDRIESCU
2839 vizualizari

Zi de mare agitaţie şi emoţii, ieri, la SSIF Carpatica Invest SA: debutează la tranzacţionare acţiunile "Fondul Proprietatea". Motiv întemeiat de speranţe atât pentru brokeri, cât şi pentru jucătorii pe Bursă.
Conducerea casei de brokeraj a hotărât să facă din această zi una "reper" şi şi-a deschis "porţile" nu numai pentru clienţii obişnuiţi, ci şi pentru toţi cei care din curiozitate sau din interes, au dorit să fie prezenţi la eveniment. Să vadă, adică, pe viu, cum se prezintă primele cotaţii, cum se iau primele decizii, cum se realizează primele tranzacţii.
Reper pentru brokeri
Este nouă şi jumătate. La zece începe tranzacţionarea acţiunilor "Fondul Proprietatea".
"Cum apreciaţi însemnătatea evenimentului?", l-am întrebat pe brokerul Florin Raicu, activ în domeniu din 1997.
"E un eveniment cu adevărat remarcabil, reper, pentru piaţa noastră de capital", a venit răspunsul." Pentru Bursă, ar fi benefic să avem volume multe de tranzacţii pe "Fondul Proprietatea", chiar dacă preţul nu va fi unul mare.
Consider că deschiderea va fi la 0,6-0,7 lei/acţiune.
Dacă avem jucători pe piaţa de la Sibiu interesaţi de acţiunile "F.P."?
Avem suficient de mulţi. Şi sperăm ca numărul lor să crească în continuare."
Un client de bază
Gheorghe Trufelea este unul dintre cei mai semnificativi deţinători de titluri "F.P." (400.000), client consecvent al SSIF Carpatica Invest SA.
"Nu sunt un jucător la Bursă de talie mare, ne mărturiseşte domnia sa. Sunt însă, unul activ. Cred că, pentru început, valoarea unei acţiuni va fi sub un leu, dar se vor înregistra fluctuaţii, de la o oră la alta, mai ales în prima zi, până la stabilirea pieţii... Ulterior, cred că valoarea unei acţiuni va depăşi nivelul iniţial de un leu. Spun asta şi fiindcă Fondul Proprietatea este cel mai mare din Europa de Est! Tranzacţiile cu acţiuni "F.P." vor înviora şi revigora piaţa de capital autohtonă. Este un moment istoric pentru bursa din ţara noastră!
Aş adăuga însă faptul că întreaga evoluţie a evenimentului va depinde, în primul rând, de climatul politic, precum şi de starea de ansamblu a economiei. Eu sper că listarea Fondului Proprietatea reprezintă un important pas înainte în intrarea noastră în normalitate, ca ţară şi ca sistem. De asemenea, cred că, prin educaţie şi participare, vom ajunge şi noi în România să avem, în scurt timp, o piaţă de capital aşa cum au alţii din preajma noastră şi aş aminti aici Bursa poloneză."
Speranţe îndreptăţite la SAI Carpatica Asset Management
Pentru Florin Keran, director general adjunct al SAI Carpatica Asset Management SA, listarea Fondului Proprietatea reprezintă "un eveniment major, pe care îl privim şi noi cu interes, având în vedere şi faptul că deţinem participaţii la "F.P.", prin cele două fonduri de investiţii ale noastre: FD Carpatica Stock şi FD Carpatica Global.
Sperăm şi noi într-o evoluţie de succes a acţiunilor Fondului Proprietatea."
Emoţii
La ora zece s-a dat startul! Emoţii inerente... Începutul a fost, conform prognozelor: 0,6 lei/acţiune. "Avem toate motivele să sperăm într-o evoluţie bună, ne declară preşedintele SSIF Carpatica Invest SA, analistul financiar Marius Trif. Admiterea la tranzacţionare a Fondului Proprietatea marchează un moment important pentru Bursa de Valori Bucureşti şi poate constitui un motor pentru evoluţia pieţei de capital româneşti, per ansamlu, fiind un eveniment aşteptat de câţiva ani. Carpatica Invest vine în întâmpinarea investitorilor interesaţi de tranzacţionarea acţiunilor "F.P.", oferind cele mai competitive servicii de tranzacţionare. De asemenea, clienţii noştri au posibilitatea de a alege dacă doresc să tranzacţioneze online sau prin conturi asistate de brokeri. Până la data de 31 martie 2011, inclusiv, pentru tranzacţiile de vânzare cu acţiunile "F.P.", intermediate de Carpatica Invest, se aplică un comision promoţional, începând de la 0,3% din valoarea tranzacţiilor".
Scurt istoric
Fondul Proprietatea a fost creat în anul 2005, în vederea despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de către statul comunist şi care, acum, nu mai pot fi retrocedate în natură. Astfel, în cazurile în care restituirea în natură nu este posibilă, despăgubirea s-a făcut prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderi.
În prezent, Fondul are participaţii la peste 80 de companii, dintre care unele, precum Transgaz, Transelectrica sau Petrom, sunt cotate la Bursă.
Capitalul social al Fondului este de 13,77 miliarde lei.
Pentru potenţialii jucători
Pentru a putea tranzacţiona acţiuni FP, vânzătorul de acţiuni trebuie: să încheie un contract cu o societate de brokeraj şi să-şi deschidă un cont de tranzacţionare; să prezinte extrasul de cont din care rezultă numărul de acţiuni deţinute; să completeze cererea de transfer al acţiunilor din Secţiunea I a Depozitarului Central, în contul de tranzacţionare deschis la societatea de brokeraj; să plaseze telefonic sau on-line ordinul de vânzare.
Pentru a putea tranzacţiona acţiuni FP, cumpărătorul de acţiuni trebuie: să încheie un contract cu o societate de brokeraj; să deschidă un cont de tranzacţionare; să alimenteze contul de tranzacţionare cu suma ce se cere a fi investită; să plaseze telefonic sau on-line ordinul de cumpărare.
Specialiştii de la SSIF Carpatica Invest vă aşteaptă, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.30-16.30, la sediul din Sibiu, str. Dorului nr. 20, et. 4, pentru a vă oferi servicii şi consultanţă gratuită în vederea deschiderii de noi conturi de tranzacţionare, cât şi pentru tranzacţionarea pe piaţa bursieră, în general şi a acţiunilor Fondul Proprietatea, în special.
N.A.
În prima zi de tranzacţionare, ora 14, valoarea tranzacţiilor cu titluri Fondul Proprietatea se apropia de 100 milioane lei! Speranţele devin certitudini!

comentarii
2 comentarii

hotilor!!!! de ce a picat platforma de tranzactionare online la 10 fix ?
client
26.01.2011 09:12
Uram succes Dlui Trufelea, daca nu le joaca sa ni le dea cadou noua :-)
Fondul Proprietatea
26.01.2011 10:09
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia