Tribuna
Filmul morţii unuia dintre cei mai cunoscuţi scriitori
Ana Maria MĂTUŞOIU
3375 vizualizari
Filmul morţii unuia dintre cei mai cunoscuţi scriitori
Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai tuturor timpurilor, laureat al Premiilor Pulitzer şi Nobel, reporter de război şi multe altele îi mai pot fi trecute în cont. A văzut multe, a trăit la fel de multe şi pe toate le-a povestit în cărţile sale cu caracter autobiografic. În fiecare poveste, a relatat "lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu", iar pentru asta, opera sa a fost şi continuă să fie extrem de apreciată. Însă, lui Ernest Hemingway toată celebritatea nu i-a fost de ajuns pentru a duce o viaţă liniştită şi nici nu l-a ferit de accidente ori de un final tragic. Toate reuşitele pe care şi le trecuse în cont pierdeau teren în faţa depresiei cu care se confrunta, astfel că, în cele din urmă, a decis să-şi pună capăt zilelor. Într-o dimineaţă de 2 iulie, şi-a tras un glonţ în cap. Acesta a fost sfârşitul pentru el. La fel cum a fost pentru tatăl, fratele şi sora lui.

A avut o viaţă tumultuoasă, care pare desprinsă dintr-un film. Unul în care protago­nistul trece cu brio de toate încercările la care îl supune viaţa, le râde în faţă acciden­telor, dar care, într-o dimi­neaţă de 2 iulie, decide că e momentul să pună capăt suferinţei. Depresiei. 

Pasiuni cultivate din tinereţe

Ernest Hemingway s-a născut la data de 21 iulie 1899 la Oak Park, Illinois, o suburbie a oraşului Chicago. Era cel de-al doilea fiu al              lui Clarence Edmonds Heming­­way şi al lui Grace Himngway, iar numele primit era acelaşi pe care îl purta bunicul din partea mamei. De copilărie se leagă una dintre marile pasiuni ale lui Ernest: pescuitul. Copil fiind, a mers la pescuit cu tatăl său într-o vară şi a reuşit să prindă cel mai mare peşte, pe care l-a şi adus singur la mal. De atunci, pescuitul a făcut parte din viaţa lui, la fel ca boxul, fotbalul, polo şi vânătoarea. După ce a terminat şcoala secundară, s-a mutat în oraşul Kansas, unde s-a angajat ca reporter la ziarul Kansas City Star, iar în 1918 s-a înrolat  voluntar la Crucea Roşie, în Primul Război Mondial, fiind reparti­zat ca şofer pe ambulanţă în Italia. Acolo, a fost rănit de explozia unui obuz, iar ita­lienii au decis să-l distin­gă cu Medalia d'Argento al Valore Militare şi Croce al Merito di Guerra.

Primul roman şi primele două soţii

A revenit în America la 20 de ani, iar întâmplările care au urmat au fost relatate în seria de proze "Nick Adams". În scurt timp, a întâlnit-o pe Hadley Richardson, cea care avea să fie prima sa soţie. Împreună cu Hadley, s-a mutat la Paris, într-un apar­tament de pe strada Car­dinal Meloine. Aici, a început să scrie frecvent şi a avut întâlniri cu mari personalităţi ale vremii, precum Pablo Picasso, Ezra Pound ori James Joyce. În 1923, se năştea fiul lui Ernest şi al lui Hadley, John Hadley Nicanor. Apoi, Ernest a în­ceput să scrie la primul său roman "Şi soarele răsare", care a fost publicat în octombrie 1926. Câteva luni mai târziu, mariajul cu Hadley avea să se termine cu un divorţ, însă n-a trecut mult până când Ernest s-a căsătorit din nou. De data aceasta, cu Pauline Pfeiffer. La finele anului 1927, Hemingway devine tată din nou.

Episodul morţii tatălui său

În anul 1928, când abia se mutase din nou în America, Ernest era anunţat, printr-o telegramă, că tatăl său se sinucisese. A luat un revolver şi s-a împuşcat. De atunci, Ernest Hemingway a intrat într-o depresie şi multe voci au spus că nu a mai fost la fel ca înainte. În 1928, şi-a cumpărat un iaht şi a plecat la pescuit în Key West şi Havana, până în 1936. Timp de opt ani de zile, a fost deconectat de tot ceea ce se întâmpla "afară", dar în 1937 a decis să corespondeze de la Războiul Civil din Spania. Trei ani mai târziu, s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Martha Gellhorn. Nici relaţia cu aceasta n-a durat mult, pentru că, în 1944 a început o altă relaţie cu Mary Wels, cu care s-a căsătorit în 1946.

Premiul                         Nobel pentru Literatură

Pentru creaţiile sale li­terare, Ernest Hemingway a fost distins cu Premiul Nobel, în anul 1954. Din mo­tive de sănătate, nu a putut participa la ceremonie, aşa că a trimis un diplomat american din Suedia, pe care l-a rugat să citească un text în numele său. "... Îmi este imposibil să îl rog pe am­basadorul ţării să citească un discurs în care un scriitor vrea să exprime tot ceea ce se află în sufletul său.. [...] Scrisul presupune o viaţă solitară... Am vorbit prea mult pentru un scriitor. Un scriitor trebuie să scrie ceea ce vrea să spună şi nu să vorbească despre asta. Încă o dată, vă mulţumesc", scria în textul redactat de Hemingway, potrivit wiki­pedia.
În timpul vieţii, Ernest Hemingway s-a remarcat cu opere ca In Our Time, The Torrents of Spring, A Farewell to Arms, Green Hills of Africa, To Have and Have Not, Men at War, iar din operele publicate postum, amintim: The Wild Years, A Moveable Feast, By – Linesc, Islands in the Stream, 88 Poems.

A luat arma şi a tras

În 1960, scriitorul ame­rican avea halucinaţii, era depresiv. A început un tratament cu medi­ca­mente şi unul cu eletro­şocuri, însă niciunul nu a dat rezultatele dorite. În dimineaţa zilei de 2 iulie 1961, Ernest Hemingway a decis să se împuşte. Scrii­torul a luat o puşcă, a mers în spatele casei şi şi-a tras un glonţ în cap. O vreme bună, soţia lui a spus că arma s-a descărcat acci­dental. Până la urmă, a mărturisit că a fost vorba de o sinucidere, iar moartea scriitorului a fost cercetată ani la rând. Misterul morţii lui Ernest Hemingway a reuşit să fie dezlegat de Cristopher D. Martin, un psihiatru din Houston. După ce i-a citit opera şi 15 biografii, acesta a constatat că scriitorul suferea de "tulburare bipo­lară, dependenţă de alcool, traumatisme craniene şi înclinaţii narcisiste".
Nu după mult timp, fratele şi sora scriitorului, Ursula şi Leicester, s-au sinucis şi ei.

S-a ales cu 57 de copci în urma unui accident de maşină, şi-a spart fruntea, trecând cu capul prin oglinda retrovizoare, a alunecat şi a leşinat pe iahtul lui, şi-a luxat umărul într-un accident de avion, iar în aceeaşi zi, maşina cu care se deplasa la spital a explodat, aşa că Ernest a spart geamul cu capul, pentru ca oamenii să poată ieşi. A căzut în foc în timp ce încerca să stingă un incendiu, a supravieţuit bolilor, de fiecare dată. Într-un final, a decis să îşi pună capăt zilelor singur, cu arma preferată.






comentarii
2 comentarii

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Nu este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero.Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.Se lucreaza part-time sau full-time,la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de ainvata ceva absolut nou si de viitor.Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ''Info'' la adresa :idu.stefan@gmail.com
stefan
28.03.2015 21:46
Daca vei incepe sa cultivi ganduri de prosperitate,imaginandu-ti ca esti un om foarte bogat, inconjurat de un ocean de energie mentala si inotand intr-o mare a abundentei, corpul si mintea ta vor intra instantaneu pe vibratia prosperitatii, iar tu vei incepe sa atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce iti e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrulBob Proctor in cartea "Te-ai nascut bogat"! C autam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber,intr-un proiect unic la nivel mondial.Oferimcontract de comision.Pentru mai multe detalii,trimiteti mesajul "PROIECT"la adresa de email: kimble_the_best@yahoo.com
AUREL
10.05.2015 11:39
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA