logo
30 octombrie, cea mai lungă zi a anului 2016
Ana Maria MĂTUŞOIU
6585 vizualizari
30 octombrie, cea mai lungă zi a anului 2016
Ziua de ieri a avut 25 de ore şi a fost cea mai lungă zi din anul 2016. România a trecut la ora de iarnă în noaptea dintre 29 octombrie şi 30 octombrie, astfel că ceasurile s-au dat înapoi cu o oră. Practic, duminică dimineaţa ora 4:00 a devenit ora 3:00, 30 octombrie fiind cea mai lungă zi a acestui an.

Trecerea la ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie, prin schimbarea orei 4:00 cu ora 3:00, în conformitate cu Ordonanţa de Guvern nr. 20 din 18.08.1997, privind stabilirea orarului de vară-iarnă, scrie Descoperă.
Când a fost instaurat sistemul în România

În România, acest sistem a fost instaurat în anul 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Lucrurile au continuat la fel până în 1943, când Legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. La acest procedeu s-a revenit abia după 36 de ani, în 1979.
Ora se schimbă de două ori pe an

Ora se schimbă de două ori pe an, atunci când se face trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers. Schimbarea orei se face în preajma echinocţiilor de primăvară şi de toamnă, când ziua este mai mare decât noaptea, şi când noaptea este mai mare decât ziua. De menţionat că, în prezent, doar 70 de ţări din întreaga lume folosesc ora de vară. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru trecerea la ora de vară. De exemplu, Rusia a renunţat din toamna anului 2011 la acest sistem. Motivul? „Schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres”. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă. Diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.
Cum se numerotează fusurile orare

Numerotarea  fusurilor orare începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est, scrie Descoperă. Astfel, pentru Europa: ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale ora fusului 1 şi a Europei Orientale ora fusului 2. Cel care a gândit introducerea acestui tip de orar neconvenţional a fost neo - zeelandezul George Vernon Hudson, în anul 1898.

Cum ne afectează schimbarea orei

Schimbarea orei este resimţită în special de persoanele mai sensibile, precum copiii şi bătrânii. Această modificare de oră poate tulbura somnul, pofta de mâncare, capacitatea de muncă, stările de dispoziţie şi concentrarea.

Trecerea la ora de vară, respectiv la ora de iarnă, în următorii patru ani

În anul 2017, trecerea la ora de vară se va face în data de 26 martie, iar la ora de iarnă pe 29 octombrie. În 2018, ora de vară începe pe 25 martie, iar cea de iarnă pe 28 octombrie. În 2019, trecerea la ora de vară va avea loc câteva zile mai târziu, pe 31 martie, iar la ora de iarnă pe 27 octombrie. În 2020, trecerea la ora de vară va avea loc pe 29 martie, iar la ora de iarnă pe 25 octombrie.

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia