logo
Semnal editorial: O lucrare utilă practicienilor Dreptului
N. I. DOBRA
650 vizualizari
Semnal editorial: O lucrare utilă practicienilor Dreptului

Recent, a apărut volumul "Expertiza tehnică judici­ară şi extrajudiciară în industria lemnului" de Ion Gogoaşe (Editura SALGO, Sibiu, 2017). După o experienţă de peste 40 de ani de activitate în industria lemnului şi de expert tehnic judiciar în domeniu, inginerul Ion Gogoaşe s-a gândit să împărtăşească şi altora, interesaţi, din cunoştinţele sale, sintetizate în această lucrare, care beneficiază de recomandarea călduroasă a unor jurişti cunoscuţi, aceştia considerând-o "un instrument de lucru menit să asigure un mod de apreciere obiectivă într-un mediu specific şi special". Autorul însuşi spe­ră să aducă o contribuţie la studierea ştiinţifică şi aplicarea în practică a procedeelor juridice moderne de stingere a litigiilor interpersonale sau companii.

Volumul are două părţi distincte: prima, cu consideraţii de ordin teoretic, a doua, cu studii de caz şi întâmplări numite "ciudăţenii", din practica lui Ion Gogoaşe. Lucrarea se adresează în primul rând colegilor de breaslă ai autorului, dar şi publicului larg, intere­sat să se familiarizeze cu noţiunile juridice specifi­ce expertizei tehnice. Ceea ce subliniază apăsat Ion Gogoaşe este că "expertul, pe întreaga durată a procesului trebuie să fie imparţial, corect, iar în munca sa trebuie să susţină concluziile la care a ajuns cu argumente logice, tehnice, ştiinţifice”. Expertul, ca şi expertiza, acoperă toate ramurile economiei naţionale şi nu-s puţine, de la autovehicule, agricultură, automatică, informatică, arhitectură, electronică, la maşini unelte, metalurgie, petrol-gaze, proprietăţi intelectuale, silvicultură, zootehnie, industrie alimentară etc. şi, fireşte, industria lemnului, la care se opreşte autorul.

Ca să vedeţi cât de dificilă este sarcina unui asemenea expert, vă rezum unul dintre cazuri: nişte muncitori aveau sarcina să aşeze nişte lemne în stivă. La un moment dat, o stivă s-a prăbuşit, rănind-o grav pe M.P., suferind mai multe fracturi la piciorul şi antebraţul stâng, un traumatism vertebro-medular cu fractură de corp vertebral care a determinat o paraplegie spasti­că, grad de invaliditate I. A urmat cercetarea accidentului de muncă, pentru determinarea cauzelor şi vinovaţilor. Unii susţineau că vinovată era M.P., care nu trebuia să se afle acolo în momentul prăbuşirii stivei, alţii dădeau vina pe cei care făcuseră stiva necorespunzător. S-a ajuns în instanţă, iar aceasta l-a delegat pe expertul judiciar I. Gogoaşe să efectueze o expertiză tehnică! Nu mai insist asupra tuturor datelor - multe şi amănunţite, măsurători, declaraţii de tot felul etc. - concluzia finală fiind că stiva a fost edificată incorect de una dintre echipe (alcătuită din patru muncitori), amplasarea greşită a stivei, oboseala muncitorilor la sfârşitul zi­lei de muncă. Firmei i se imputa lipsa unor măsuri tehnico-organizatorice eficiente pentru evitarea accidentului (lipsă spaţii, absenţa maistrului, lipsa instrucţiunilor precise etc.) Ştiţi cât a durat procesul până au fost stabiliţi vinovaţii? Din 24 octombrie 2005, când a avut loc accidentul de muncă, până în 2012. Victima M.P. a avut câştig de cauză, dar, vorba lui Ion Gogoaşe: ce folos, pen­tru că a rămas cu invaliditate pentru tot restul vieţii.

O carte interesantă, instructivă, scrisă de un specia­list în domeniu serios şi responsabil.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia