logo
Semnal editorial: Lumea între realitate şi ficţiune
N. I. DOBRA
1355 vizualizari
Semnal editorial: Lumea între realitate şi ficţiune

Elena Olaru Miron revine în atenţia cititorilor sibieni cu masivul volum de proză "Pe ale vieţii va­luri" (Editura Arhip Art, Sibiu, 2017), cu subtitlul "Povestiri". Accept opţiunea autoarei, însă, parcurgând cartea, am descoperit, în afară de povestiri (Perenitate, Pe ale vieţii valuri, Păcatul, Calvarul Lucianei, Boieri în derivă, Sânge otrăvit, Obsesia, Dobriţa, Ghinionistul etc.) destule pagini de amintiri (Rememorare, De demult, Meteahna, Grâu şi neghină, Moş Dionisie) şi eseuri în adevăratul sens al cuvântului (Modernitate, Căutând adevă­rul, Singură, Clipa, Temelia şi esenţa, Omul cu el însuşi, Nava cu speranţe). Între povestirile de un realism au­tentic, am descoperit şi câteva care vizează fantasti­cul, supranaturalul (Aventura, Cu aştri pe pământ, Comedia umană). Personajele Elenei Olaru Miron sunt, în general oameni săraci, umili, ducând o existenţă anostă, cu bucurii rare şi de scurtă durată, în schimb cu necazuri şi drame pe care le suportă cu stoicism: certuri şi duşmănii în familie, divorţuri, lovituri ale sorţii, iubiri eşuate, înmormântări, nota dominantă a cărţii fiind a iluziilor pierdute, dezrădăcinării, dezamăgirii, suferinţelor înăbuşite.
În povestirea cea mai întinsă ca spaţiu (53 de pa­gini) "Calvarul Lucianei", eroina este chinuită permanent de o soră invidioasă, ranchiunoasă, diabolică, apoi de un soţ violent, infidel, dar gelos. În "Păcatul", un preot din sat se furişează noaptea în patul unei văduve, scandalizând enoriaşii, care o determină pe femeie să-şi ia lumea-n cap. În "Perenitate", Ilie şi Florica muncesc pe brânci pământul puţin pe care-l au, existenţa pare a li se lumina când ea naşte un băiat, numai că acesta moa­re, când, în sfârşit, îşi revin, mai au o fată, doar că Ilie e luat în armată, pleacă pe front, unde-i ucis, fata se mărită cu un orăşean şi Florica rămâne să-şi sfâr­şească zilele în marasm. În "Scriitorul expirat", Domnul Mihail, autor de volume, bătrân, se retrage la ţară, sin­gur după moartea soţiei, trăind din amintiri: "Nopţile îi păreau nesfârşite. Hălăduia ca un somnambul din încăpere în încăpere". Concluzia Elenei Olaru Miron: "Păcat că atât pentru Domnia sa cât şi pentru alţi muritori viaţa este prea scurtă şi strădaniile pentru aflarea tuturor tainelor universului se opresc la jumătatea drumului". În "Singură", scriitoarea se destăinuie: "Cum am ajuns să nu mai cred în oameni? De ce mă distanţez pe zi ce trece de ei? Răspunsul îl aflu din nenumăratele întâmplări care mi-au ieşit în cale de-a lungul timpu­lui. Cel mai bun prieten, până la urmă, s-a dovedit a fi ascuns, pervers, mincinos. Văd cum colegii de serviciu, între ei, se duşmănesc păstrând sub o mască încântătoa­re de bonomie intenţiile lor negre". Talentul Elenei Olaru Miron se evidenţiază pregnant în descrieri de natură, de ambianţă şi în portrete. Iată un eşantion: "Era bunelul meu (e vorba de Moş Dionisie - n.i.d.) Un fel de bunic pentru alţii. Bătrân atunci şi nu prea. Coliliu la păr, rumen în obraji. Ape albastre fără ţărmuri în priviri. Uşor rubicond, ar spune unii. Voinic, mai bine zis. Fiul codrului virgin şi de nepătruns adeseori, rămas de pe vremea desculţului şi cămeşoiului de cânepă din copilăria sa. Era pădurar. În pădurea lui, mai ales".
În mai multe rânduri, autoarea mărturiseşte că scrie fiindcă simte nevoia să se elibereze de angoase, de urâciunile lumii, de amintiri, cu regretul că n-a făcut asta de mai devreme. Nu înţelege multe din cele ce se întâmplă în zilele noastre, când, nu o dată, realitatea pare a fi o ficţiune şi invers. Nu-i doar impresia dumneaei că lumea s-a întors cu susu-n jos.

 

comentarii
2 comentarii

dle Dobra,mai bine,in loc sa inspiri picaturi de carte,te-ai apuca de facut slujbe, parastase,cite-un maslu,ca pe invers e la moda,matale citesti prezentarile de carte ale preotului bintuit de literatura si ziaristica ?si te mai miri ca totu-i cu susu-n jos ?
popa prostu
06.10.2017 10:40
CE PROFUND E SCRIS... MULTI CHEMATI, PUTINI ALESI... ha, ha, ha... Ce mai cronicar literar... o compunere scolareasca!
GIGI CONTRA
06.10.2017 21:27
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sound

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia