logo
Restituiri: Al cincilea laureat român al Premiului I Nobel s-a născut la Dârlos
Restituiri: Al cincilea laureat român al Premiului I Nobel s-a născut la Dârlos
În ziarul Tribuna din 7.02. a.c., am citit, la rubrica „Citite, auzite„ ținutã de ani buni cu deosebit succes, de colegul meu de facultate N.I.Dobra, cã țara noastrã figureazã cu patru nume de laureați ai premiului Nobel: W.Hell pentru Chimie, Herta Muller pentru Literaturã, George Emil Palade pentru Medicinã și Elie Wiesel pentru Pace.


Cu siguranțã, prietenul Dobra a trecut cu vederea cã România mai numãrã între rân­ durile prestigiosului premiu încã un laureat care ar trebui cunoscut, cu atât mai mult cu cât s-a nãscut într-un sat la aproape la o arun­ cãturã de bãț de noi și anume în comuna Dâr­ los. ªi, poate pentru cã nu prea se cunosc date despre medicul Ioan Moraru, cred cã e bine de aflat unele informații legate de viața și activita­ tea ilustrului conjudețean: s-a nãscut la
8 septembrie 1927 (iatã, se împlinesc anul acesta 90 de ani de când premiantul nostru a vãzut lumina zilei). A început buchisirea slovelor la ªcoala Primarã din sat, a învãțat la ªcoala Aeronauticã din Mediaș, a urmat la Liceul „Ti­ motei Cipariu" din Dumbrãveni, apoi la facultãțile de medicinã din Tg.Mureș și Cluj. Dupã absolvire a fost repartizat ca medic la Spitalul nr. 9 din capitalã. A îndeplinit mai multe funcții ierarhice atât în domeniul medical, cât și în acela al învãțãmântului superior, pânã la cea de profesor universitar și conducãtor de doctorate.
Omul de științã de pe Târnave este autor al mai multor lucrãri de medicinã ca: „Introducere în genetica molecularã" (București, 1984), „Tratat de anatomie patologicã (3 volume, București, 1980) „Tratat de imunologie medi­ calã" (800 de pagini, București, 1984) ș.a.
Savantul din Dârlos a participat la nume­ roase congrese științifice internaționale de geneticã, imunologie, anatomie patologicã și oncologie din mai multe orașe precum: Viena, (1960), Varșovia (1964), Istanbul (1979), Dublin (1967), Londra (1968, 1969, 1973), Tokio (1971) Washington (1969) etc.
Pentru meritele sale deosebite în planul științei medicale, a fost ales membru al Consiliului Internațional al Organizației MEDICII LUMII PENTRU PREVENIREA RÃZBOIULUI NUCLEAR, organizație care a fost laureatã a PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE în anul 1985 la Oslo.
Trebuie sã amintim cã, în anul 1990, s-a petrecut un lucru foarte important: statul român a fãcut unele demersuri în vederea unei repa­ rații morale, acordându-se titlul de membru post-mortem al Academiei Române urmãtoa­ relor personalitãți ale culturii și științei româ­ nești: sculptorul Constantin Brâncuși, scriitorii Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stãnescu, filozofii Constantin Noica și Mircea Florian, precum și medicul Ioan Moraru. Pe de altã parte, edilii comunei Dârlos, de asemenea au întreprins un act de dreptate și de recuperare patrimonialã, construind în mijlocul localitãții, un grup statuar reprezentându-i pe cei patru fii ai acestei așezãri: criticul literar Ilarie Chendi, pedagogul Visarion Roman, istoricul Ioachim Crãciun și academicianul Ioan Moraru.
În legãturã cu moartea sa, scriitorul Gheorghe Schwartz (nãscut la Lugoj în 1945), într-un lung articol din revista „22„ nota: „ Ioan Moraru, indezirabil cã a îndrãznit sã primeascã la Oslo (respingându-i-se și plecarea la respectiva ceremonie, n.n.) premiul ce i se cuvenea lui Ceaușescu, s-a stins din viațã la 62 de ani, la 19 decembrie, cu trei zile înainte de înlãturarea dictatorului. Cum evenimentele se precipitau, înțeleptul, grav bolnav însã la curent cu cele ce se petreceau la Timișoara, a apucat sã-și încurajeze urmașii cã vor veni vremuri mai bune. „Nu voi trãi eliberare, dar trãiesc acum începutul ei".

Gh. BUȘOIU

Explicație foto: Casa în care s-a nãscut medicul Ioan Moraru și placa ce-i imortalizeazã numele.


comentarii
1 comentarii

Decat ca niciunul nu a luat premiul ca cetatzean roman, asa ca nu avem, noi romanii, niciun laureat Nobel. Dobra nu s-a trezit din mahmureala?
Ingerel
08.07.2017 23:35
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia