logo
Profesori din şapte ţări, la liceul din Mârşa
Dan FRÂNCU
1807 vizualizari

În perioada 13- 19 martie 2013, Liceul Tehnologic din Mârşa va fi gazda celei de-a şaptea întâlniri desfăşurate în cadrul Proiectului COMENIUS "Good Food- Feel Well". Cadre didactice de la diverse instituţii de învăţământ din mai multe ţări ale Europei (Norvegia, Germania, Franţa- Polinezia Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii, Turcia, Spania), vor sosi la Mârşa pentru a participa la diverse activităţi incluse în cadrul proiectului, pentru a evalua cele desfăşurate până la această etapă, dar şi pentru a stabili planuri de viitor.
Cu acest prilej, oaspeţii vor participa la diverse întâlniri cu elevii şi cadrele didactice din Mârşa, vor prezenta detalii despre cultura şi tradiţiile din ţările de provenienţă, vor vizita instituţia de învăţământ gazdă şi vor afla detalii despre sistemul de învâţământ din România. De asemenea, o parte importantă a perioadei petrecute la liceul din Mârşa va fi rezervată participării la ateliere de lucru sau la unele lecţii deschise cu elevii mârşeni.
Din programul pregătit de gazde nu lipsesc vizitele la diverse obiective din Sibiu (Muzeul ASTRA, Muzeul Emil Sigerus, Muzeul Naţional Brukenthal, centrul istoric etc), Braşov, Bâlea Lac, Avrig (fosta reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal, fabrica de sticlă, muzeul oraşului, Biblioteca Orăşenească, Zona Turistică "Valea Avrigului"), Bran, dar nici primirea oficială la Primăria oraşului Avrig sau întâlnirea cu diverse autorităţi judeţene din sistemul educaţional.
Prin proiectul multilateral Comenius "Good Food - Feel Well" fiecare instituţie şcolară participantă îşi propune să includă în programa şcolară diverse elemente ce fac referiri la hrană, originea ei, precum şi la virtuţile unei vieţi sănătoase. Acest proiect nu reprezintă un aspect izolat adăugat activităţilor din şcoală, ci se bazează pe activităţile zilnice ale şcolii. Scopul proiectului nu reprezintă o activitate de moment, el are efecte pe termen lung asupra personalităţii elevului, a dezvoltării sale, din perspectiva consumatorului şi a nutriţiei. Aceste aspecte pot influenţa vieţile elevilor pentru totdeauna.
În cadrul proiectului sunt incluse activităţi diverse despre mâncarea sănătoasă (aspect igienic, bolile nutriţiei, fast-food, obezitate), aspectul intercultural al mâncării, (îmbunătăţirea cunoştinţelor despre mâncare, reţete din toate ţările, aspectul social al meselor, precum şi reguli de protocol, influenţa religioasă asupra obiceiurilor culinare reliefată în mâncărurile specifice diferitelor sărbători: Crăciun, Paşte, zile de naştere şi onomastice, căsătorii etc.), originea ingredientelor, învăţarea preparării hranei, impactul cu bucătăria altor popoare, celebrarea hranei prin cântece, poezii, jocuri, petreceri, aspectul organizaţional al hranei în şcoală (organizarea pauzei de masă, suportul extern- programul „laptele şi cornul”-, implicarea părinţilor).
Informaţiile ne-au fost oferite de prof. Maria Şinca, directorul Liceului Tehnologic Mârşa.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia