logo
Prefer să-mi trăiesc viaţa crezând că Dumnezeu există şi când mor să aflu că de fapt nu există - Albert Camus
Ioan VULCAN-AGNITEANUL
944 vizualizari
Prefer să-mi trăiesc viaţa crezând că Dumnezeu există şi când mor să aflu că de fapt nu există - Albert Camus
( n.7 nov.1913-d.4 ian.1960)

Romancier şi dramaturg de mare talent, inclusiv gânditor profund, fără pretenţia expresă de a i se fi spus că este şi filosof. Aparent, doar un simplu scriitor algerian de limbă franceză. Sau, mai exact: un francez născut în Algeria africană. Prin urmare, avea o fizionomie a chipului său plăcut ciocolatie. Fiu al unei familii extrem de sărace. În consecinţă, simt nevoia să previn pe posibilul cititor al acestor rânduri, că în curând va pricepe de ce toate aceste întâmplări la un loc aveau să fie suficente motive pentru ca membrii juriului internaţional să-i fi conferit în 1957, la vârsta lui de atunci, de nici 44 de ani, prestigioasa distincţie de Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Ascultaţi numai ce spunea Camus despre el, atunci când nici nu visa la laurii înalţi ai răsplătirii muncii şi talentului său literar. Fragmente de gânduri cuvântate cu o dezarmantă şi pilduitoare modestie şi sinceritate omenească. În primul şi în primul rând spune că: „Nu vreau să fiu geniu, am destule probleme încercând să fiu om.” După care continuă, în aceeaşi notă de aleasă inteligenţă şi de fină simplitate spirituală: *„Nu vei fi niciodată fericit dacă încerci să afli în ce constă fericirea”; *„Omul este întotdeauna prada propriilor adevăruri”; *„Viaţa este scurtă şi dacă pierdem timpul, este un păcat”;* „Există în oameni mai multe lucruri de admirat decât de dispreţuit”; *„Omul este singurul animal care refuză să fie ce este”; *„Fără muncă, întreaga viaţă putrezeşte”; *„Nu aştepta Judecata de Apoi, ea are loc în fiecare zi”;* „Important nu este să te vindeci, ci să trăieşti cu bolile pe care le ai”;* „Prostia are talentul de a fi insistentă”; *„Dacă un stăpân nu se poate lipsi de sclavul său, care dintre cei doi este om liber?”; *„Succesul nu e greu de obţinut. Greutatea este să-l meriţi”;* „Să dăruieşti totul, să sacrifici totul fără speranţă de răsplată: asta înseamnă să iubeşti”; *„Există femei cărora nu le place să facă să sufere mai mulţi bărbaţi în acelaşi timp, aşa că preferă să se dedice unuia singur: acestea sunt femeile fidele”; *„Nu cred că există o lume în care trebuie „să dăm socoteală”. Dar oricum avem de dat socoteală pe lumea asta tuturor pe care îi iubim”; *„Există un timp când trebuie să depui mărturie despre ceea ce ai trăit şi lăsat din viaţă”.
Despre opera de artă, în general, el  spunea că este o confesiune personală, aducând ca argument atât tematica cât şi stilul scrisului său din romanele de mare succes: „Străinul”, „Ciuma” şi „Căderea”, precum şi din piesele de teatru: „Caligula”, „Neînţelegerea” şi „Cei drepţi”.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia