logo
FITS
Omagiu cântăreţei Veronica Gârbu
Omagiu cântăreţei Veronica Gârbu

Recent, colectivul Operei Naţionale Bucureşti a organizat un spectacol cu opera "Aida" de G. Verdi, pentru a o sărbători pe solista lor mezzo-soprana Veronica Gârbu, la împlinirea a 6 decenii de viaţă. Acum, la acest moment aniversar, gândurile artistei se îndreaptă cu emoţie spre primii paşi făcuţi pe cărarea muzicii, când a luat primele lecţii de pian şi violoncel la Liceul de Artă din Sibiu, dar mai ales spre cele de canto de la Şcoala Populară de Artă, desfăşurate sub îndrumarea competentă a tatălui, apreciatul preot prof. Vasile Gârbu. Trăind într-un mediu în care muzica era mereu prezentă, de tânără i s-a aprins flacăra pentru marea muzică, la fel şi surorii sale Domnica. Ca elevă, cu o pregătire atât de completă, a participat la dese manifestări muzicale, cu recitaluri de pian, de canto, de muzică de cameră şi ca membră a unor formaţii corale şi orchestrale, activităţi ce i-au asigurat o solidă pregătire muzicală. Având norocul unor părinţi înţelepţi, aceştia i-au înţeles aspiraţiile şi au sprijinit-o să-şi urmeze drumul ales.
Desigur, un sentiment de adâncă recunoştinţă păstrează profesorilor din cadrul Conservatorului "C. Porumbescu" Bucureşti, Ana Tălmăceanu Dinescu, Arta Florescu, Anghel Ionescu Arbore, Jean Ranzescu, toţi muzicieni prestigioşi şi eminenţi pedagogi, care i-au transmis principiile ştiinţifice şi artistice ale cântului şi un concept clar despre menirea artistului interpret.
Cu migală şi seriozitate i-au îmbogăţit darurile vocale şi i-au sădit încrederea în forţele proprii, îndemnând-o să participe la renumirele concursuri de canto: Ceaikovski - Moscova (1974), Herzogenbosch - Olanda (1981), Villa Manin - Italia (1981), unde preşedintele juriului Mario del Monaco i-a apreciat în mod deosebit calităţile vocale şi artistice. După absolvirea Conservatorului (în 1974), a devenit solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, în colectivul căreia s-a remarcat prin frumuseţea glasului şi prestanţa profesională, dedicându-se cu devotament vocaţiei de artist liric.
Pe parcursul carierei sale artistice, de aproape trei decenii, va da viaţă la 33 de opere de toate stilurile şi genurile, de la opera preclasică italiană, cea clasică germană, la opera romantică italiană, germană, franceză, rusă, până la cea românească.
Interpretările sale au atras nu numai prin calitatea glasului, ci şi prin tensiunea emoţională, prin gama coloristică şi amplitudinea sonoră, reuşind să se identifice cu personajele interpretate. Pe lângă genul operei a fost atrasă şi de cel intim al liedului, realizând recitaluri de lieduri, colaborări cu Filarmonicile din ţară, dar şi variate înregistrări la radio şi TV. De asemenea, a efectuat numeroase turnee în străinătate. În mod fericit a îmbinat activitatea solistică cu cea didactică, îndrumând la Conservator studenţii de la secţiile de lied şi oratoriu. De aproape un deceniu, elevii sibieni de la Liceul de Artă se bucură de îndrumarea sa pertinentă spre drumul anevoios al devenirii artistice.
Îndrăgitei noastre artiste-interprete Veronica Gârbu, îi dorim ani mulţi şi senini cu noi şi frumoase împliniri, căci aşa cum odinioară afirma Anton Pann, "mare lucru e să poţi cânta, pe gură, prin lucrarea minţii". 
Melania BOŢOCANcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia