logo
spartan
O pioasă aducere-aminte

Rândurile ce urmează se vor o continuare a evocării făcute în urmă cu 8 ani, când cea pe care nu vrem s-o uităm împlinea 70 de ani, sub titlul O astristă devotată.
E vorba de profesoara Virginia Hodorogea, care a trecut în lumea umbrelor în urmă cu 6 ani, la 6 octombrie 2012. Anii ce-i doarme în Cimitirul din Răşinari lângă părinţii şi strămoşii ei au trecut foarte repede.
Cei care au cunoscut-o şi au preţuit-o vor să amintească sibienilor, prin bunăvoinţa ziarului local "Tribuna", că doamna Virginia Hodorogea a fost un dascăl devotat care şi-a făcut datoria cu conştiinciozitate de-a lungul unei cariere de aproape 40 de ani. Generaţiile de elevi din Colegiul "Gh. Lazăr" au avut privilegiul de a o avea profesor de Limba şi literatura română.
Concomitent cu munca didactică, cea pomenită a desfăşurat o intensă activitate culturală. După 1990, odată cu reînfiinţarea Asociaţiunii "Astra", a făcut parte din conducere, mai întâi a fost aleasă preşedinte al Despărţământului Sibiu, ca apoi, datorită calităţilor de bun organizator, să fie aleasă vicepreşedinte al conducerii centrale a "Astrei", colaborând fructuos cu toate despărţămintele Asociaţiunii din toate judeţele ţării şi de peste graniţele ei!
Şi-a dăruit toată energia în organizarea numeroaselor manifestări, atât pe plan cultural, cât şi organizatoric.
A muncit enorm, alături de preşedintele Asociaţiunii, prof.univ.dr. Dumitru Acu şi de comitetul de conducere, fiind implicată plenar în toate acţiunile.
Ziarul Asociaţiunii "Foaia poporului" a ieşit sub supravegherea ei, începând cu procurarea articolelor, cu redactarea şi tot ce impunea ca publicaţia să apară în condiţii grafice impecabile. Ţinând cont de faptul că "Astra" nu avea o tipografie proprie, a apelat la foştii ei elevi.
Şi-a onorat cu cinste funcţia de redactor-şef al "Foii poporului", chiar şi-a pus casa la dispoziţie pentru ziar, ca loc de depozitare a colecţiilor şi a altor materiale, având tot concursul soţului ei, dr. Vasile Hodorogea.
De altfel, soţul ei i-a fost alături în tot ce a întreprins pe linia Asociaţiunii, dar, mai ales în ultimii ani de suferinţă, îngrijind-o cu mult devotament.
Se poate spune că şi-a făcut o datorie creştină ca un soţ iubitor, împlinind porunca divină la cununia religioasă în urmă cu zeci de ani.
Pentru toate, Dumnezeu l-a înzilit cu 90 de ani, fiind şi acum o prezenţă activă la toate întrunirile culturale din oraş. Prin slujbele de pomenire, prin parastase anuale şi prin pomelnice la sfintele slujbe, doctor V.H. i-a pus sufletul în faţa Domnului pentru odihnă veşnică.
Sperăm că şi aceste rânduri sunt spre "Veşnica pomenire!" şi se alătură celor care mai păstrează în memorie caracterul ei ales, eleganţa şi generozitatea în relaţie cu semenii.
Prof. Doina BLAGA (în numele celor care au apreciat-o)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia