Tribuna
Înţeleptul dascăl, Aron Pumnul, şi distinsul său elev, Mihai Eminescu
Înţeleptul dascăl, Aron Pumnul, şi distinsul său elev, Mihai Eminescu

Vrednicul cărturar ardelean născându-se cu aproape 200 de ani în urmă. Mai exact: în data de 27 noiembrie 1818. Ceea ce ar însemna, că mai devreme decât înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România, de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, cu un secol, fără trei zile şi tot atâtea nopţi, ale acelui anotimp de toamnă târzie. Iar vatra românească a ivirii sale în lume, este cea împovărată de istoria trecută a sătucului ţăranilor români iobabi şi analfabeţi Cuciulata. Aşezare rânduit cum nu se poate mai plăcut ochilor şi de încântător sufletului, precum cea din vecinătatea semeţiilor împădurite şi mereu înzăpezite ale Munţilor Făgăraş şi a linei şerpuiri de dealuri şi coline domoale, însoţitoare ale scurgerii la vale a apelor doinite ale legendarului Olt. Este acel drumeag de ţară, în costişe, dintre Şercaia, Veneţia, Crihalma şi Rupea Ţării Bârsei. Însă ceea ce nu ştie cititorul acestor rânduri (evident, cel străin de vatra acelui sat), este că moşnegii săi, alături de fiii şi nepoţii lor, sunt tare bucuroşi şi mândri atunci când îl aud pe preotul bătrânei lor biserici că îi îndeamnă, la încheierea predicei liturghiei celei de-a doua duminici din an, să rostească împreună o rugăciune şi să cânte un colind în cinstea memoriei vrednicului lor consătean, cărturarul Aron Pumnul (1818-1866). Prilej cu care unul dintre elevii eminenţi ai clasei a 8-a prinde a da glas versurilor duioase ale acelei emoţionante ode, pe care copilul-poet Mihai Eminescu (1850-1889) i-a dedicat-o profesorului său drag, la moartea acestuia. Întâmplare cu atât mai tristă cu cât trupul său neînsufleţit avea să fie înmormântat în îndepărtatul Cernăuţ românesc. Oraş care pe acea vreme se afla sub stăpânirea imperial-austriacă, iar de o bună bucată de vreme în cea a Ucrainei, de la nord de actuala frontieră a României ciopârţită precum o pâine veche înfeliată!

NOTĂ: Câteva surprinzătoare alăturari ale acestor emoţionate momente de viaţă, având în imediata lor vecinătate câteva coencidenţe de nume de oameni şi de date calendaristice!

- Bunăoar: împlinirea, vineri, 12 ianuarie, a 152 de ani de la moartea cărturarului-dascăl ardelean Aron Pumnul. Şi tot atâţea ani de când fostul său elev trimitea, spre tipărire şi publicare, în Revista „Familia” de la Oradea Mare, manuscrisul poeziei debutului său literar, reprezentând şi cea dintâi scriere care avea să poarte noua sa semnătură autografă. Dar care rostită avea să sune şi să răsune mult mai româneşte decât numele avut la creştinescul său botex ortodox din Botoşanii Moldovei. Iar incontestabilul merit şi curaj i-a aparţinut distinsului cărturar şi editor, Iosif Vulcan (1841-1909). Cel care, de la sine putere, înlocuieşte prenumele Mihail cu Mihai, iar numele Eminovici cu Eminescu. Cu precizarea că Iosif Vulcan era de loc, după tată, din Şinca Veche, satul celor dintâi ani ai copilăriei fericite a viitorului corifeu al „Şcolii Ardelene „ a Blajului, Gheorghe Şincai (1754-1816), născut în satul mureşan care îi poartă numele, aşezare aparţinătore de comuna Râciu de Câmpie.

- O altă alăturare calendaristică şi de întâmplări nu tocmai întâmplătoare. Între data din săptâmâna naşterii lui Aron Pumnul (12 ianuarie 1818) şi cea a naşterii lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850) este o diferenţă de 32 de ani. Însă ca zile din cursul unei săptămâni, doar trei şi tot atâtea nopţi. Ca urmare, luni, 15 ianuarie 2018, vom sărbători împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului, iar târziu, în toamnă, marţi, 27 noiembrie, 200 de ani de la naşterea profesorului său sfătuitor. Pentru ca după doar trei zile şi tot atâtea nopţi, respectiv, sâmbătă, l decembrie, să omagiem CENTENARUL UNIRII CELEI MARI! Aşadar, în doar câteva rânduri scrise, am adunat la un loc măcar cinci inedite alăturări de nume şi de date calendaristice, referitoare la cărturarii ardeleni Gheorghe Şincai, Aron Pumnul şi Iosif Vulcan, la poetul Mihai Eminescu şi la actul istoric, de acum aproape 100 de ani în urmă, cel al Unirii Trasilvaniei cu România, de la Alba Iulia, din l Decembrie 1918!

Ioan Vulcan-AGNIŢEANUL

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA