Tribuna
Semnal
"În absenţa democraţiei, opoziţia e interzisă"
N. I. DOBRA
2198 vizualizari

Numărul din iunie al revistei "Magazin istoric" are pe post de editorial un eseu semnat de Zigu Ornea, un critic literar (Orenstein), evreu, născut în satul Frumuşica, Botoşani, în 1930, mort în 2001, în Bucureşti. Scrie bine: "În absenţa democraţiei, opoziţia e inter­zisă. Opoziţia nu poate exista şi funcţiona eficient decât atunci când există realmente un regim democra­tic. Iar fără opoziţie, democraţia e un nonsens". (C-aşa e la noi: cei de la putere se fac că guvernează, iar cei din opoziţie se fac că... îi ceartă!)
Din cuprinsul-variat, ca de obicei - vă semnalez câteva titluri de reţinut: 1919. Un document imperfect. Tratatul de la Versailles (Alin Victor Matei), Armata română în Pocuţia în vara anului 1919 (lon Giurcă), "Taras Bulba", agentul care a furnizat 12.000 de pagini de documente NATO (Florian Banu), Portrete din prima jumătate a secolului al XlX-lea (prof.univ.dr. Paul Rezeanu), Domni români decapitaţi la Poartă (Cătălina Chelcu), Prinţese de sacrificiu (Florentina Dolghin), Japonia în Primul Război Mondial (lon Scumpieru), De 85 de ani râdem cu Donald Răţoiul (Dorina Mihalcea) etc.
Ce nu am învăţat la istorie în liceu, aflu acum: pri­mul mazilit şi ucis a fost Constantin Brâncoveanu - care, totuşi, a domnit 26 de ani în Ţara Românească, următorul a fost Ştefan Cantacuzino (1714-1716), care îl "săpase" pe Brâncoveanu, ca să urce el pe tron; din Moldova a căzut capul lui Grigore Calimachi, în 1769, după două domnii; în 1777 a fost hăcuit Grigore al III-lea Ghica, tot după domnii scurte în Moldova; Nicolae Mavrogheni n-a domnit decât patru ani şi-a fost scurtat de cap în 1790; ultimul, ucis de trimişii Imperiului Otoman, fost domn tot în Ţara Românească precum precedentul, a fost Constantin Hangerli, după doar doi ani de domnie, în 1799... Motivele se găseau, iar turnătoriile boierilor din anturajul domnitorilor erau la ordinea zilei. (Ca şi acum, doar că nu ne mai belesc otomanii ci occidentalii, şi nu prin tăierea capetelor şefilor, ci prin compromiterea acestora, care au moştenit deprinderile... strămoşilor.)
Telex, dialog cu cititorii, Album istoric, Pentru biblioteca dv. Blitz... concurs întregesc această publicaţie care şi-a păstrat ţinuta.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA