logo
Expoziţia "Minorităţi etnice în cultura vizuală, focus România", la Muzeul de Artă Contemporană
Expoziţia
Astăzi, de la ora 16, se va vernisa, la Muzeul de Artă Contemporană, expoziţia „Minorităţi etnice în cultura vizuală, focus România”.

Proiectul expoziţional şi de cercetare „Minorităţi etnice în cultura vizuală, focus România” este produs de PostModernism Museum şi este prezentat în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, având o secţiune specială dedicată artistului Peter Jacobi. Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic şi multi-cultural din zona Transilvaniei. În cadrul Muzeului de Artă Contemporană – Muzeul Naţional Brukenthal vor fi prezentate rezultatele cercetării din cadrul proiectului şi o secţiune dedicată patrimoniului cultural al saşilor din Transilvania, alături de publicaţia „Ethnic Minorities in Visual Culture – Focus Romania”.
Artistul Peter Jacobi participă cu proiectul foto-documentar pe tema bisericilor şi cetăţilor fortificate şi a bisericilor ţărăneşti din Transilvania, „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen în Siebenbürgen” („Natură moartă după exod – biserici fortificate din Transilvania”) prezentând situaţia periclitată a acestora, cea mai mare parte aflată în stare avansată de depreciere, după exodul populaţiei saşilor din România. În cadrul secţiunii de cercetare a proiectului este prezentat volumul autorilor Peter Jacobi şi Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” („Pelegrinul transilvan II”), publicat în toamna lui 2017.

Evenimentul special al expoziţiei îl reprezintă prezentarea în premieră a „Pavilionului Memorial Brukenthal” conceput de sculptorul Peter Jacobi ca un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalităţii şi moştenirii culturale a Baronului Samuel von Brukenthal.
Peter Jacobi (n. 1935) a studiat sculptură la Academia de Arte Bucureşti (1954-1961). Din 1970 trăieşte în Germania, fiind profesor la Academia de Artă Aplicată (Hochschule für Gestaltung/University of Applied Arts) din Pforzheim (1971-1998). Lucrările sale au fost expuse în majoritatea ţărilor europene şi se găsesc în colecţiile unor importante muzee, precum şi în mari colecţii private şi publice din toată lumea, din Japonia şi China până în Brazilia şi Statele Unite. În România, cea mai amplă lucrare a sa este Memorialul Holocaustului din Bucureşti, inaugurat la data de 8 octombrie 2009.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 31 august 2018. Curatorii evenimentului sunt Cosmin Năsui (platforma PostModernism Museum) şi Robert Strebeli (Muzeul Naţional Brukenthal).
Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.  (D.C.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia