logo
Epopeea unui portret (Vasile AARON)
Epopeea unui portret (Vasile AARON)
Vasile Aaron (n. 1770, Glogoveț – d. 1821, Sibiu) a fost un jurist, traducãtor și poet român din Transilvania. A fost fiul parohului român unit (greco-catolic) Vasile Aaron din satul Glogoveț, de lângã Blaj. A urmat cursurile de teologie ale seminarului din Blaj și Dreptul la Cluj. A fost cunoscãtor al limbilor românã, germanã, maghiarã și latinã. Datoritã acestor studii, el va ajunge la Sibiu unde va lucra ca jurist și avocat în adminis¬trația episcopiei transilvãnene. Este cola-borator ca notar al Companiei Grecești. A fost primul român cu drept de pledare în instanțele Universitãții Sãsești.

                                                                

Este unul dintre importanții exponenți ai Iluminismului românesc. El prelucreazã o serie de scrieri antice și medievale, aceseta având un mare succes între români și mai important având un rol educativ însemnat. El a tradus „Patima Domnului nostru Iisus Hris­tos” în 1805, „Piram și Tisbe” din 1807 sau „Istoria lui Sofronim, „Anul cel mãnos” în 1829 și a Haritei cei frumoase” din 1821. A prelucrat „Metamorfozele” lui Ovidiu și parțial „Eneida” și a „Bucolicelor” lui Vergiliu. Este considerat unul dintre mentorii literari ai lui Anton Pann.

Cu toate eforturile de a-i gãsi o pozã, un portret al lui V. Aaron  pentru realizarea unui bust, nu s-a gãsit nimic în arhivele statului și atunci ca o cinstire adusã acestui mãreț fiu al satului, un mare om de culturã național cu sprijinul Asociației culturale ,,Vasile Aaron”, în anul 2012 la 27 mai, cu ocazia Sãrbãtorii
,,Fiii satului Glogoveț” s-a dezvelit un monu­ment închinat lui Vasile AARON. Tot de atunci anual,  sunt organizate  Colocvii literare închi­nate marelui cãrturar, cu manifestãri culturale omagiale: TE DEUM, lansãri de carte dedi­cate lui V. Aaron sub semnãtura profesorilor POPA, Liliana Maria și Ioan-Nicolae precum și comemorãri de personalitãți locale. Astfel, dupã o discuție purtatã între astriști, d-na prof. Ana Hinescu i-a sugerat domnului ec.Ioan Solea, vicepreședinte al Asociației culturale ,,Vasile Aaron”, realizarea unui portret al acestei personalitãți locale și naționale. D-l Șolea s-a implicat personal în aceastã inițiativa, a luat legãtura cu artistul blãjean Emil Comșa , care a refãcut portretul lui Vasile Aaron dupã descrierea din pașaport. (la vre­mea aceea, pașapoartele nu aveau și foto­grafie, … ) asigurându-i culorile și materialue necesare din fondurile Asociației. Iatã descrierea personalitãții lui Vasile Aaron din lucrarea Studiu monografic – VASILE AARON (1780-1821),  apãrutã în anul 2011 la Sibiu
,,În ochii celor din jur, era un tânãr promițãtor profesional, cu frumoase perspective. Și dacã e sã judecãm dupã descrierea fãcutã în pașaportul la care ne-am referit mai sus, nici ca înfãțișare nu era de lepãdat: avea o înãlțime peste medie, pãr negru ondulat,ochi cãprui, pielea smeadã, știa mai multe limbi. Era deci, un burlac dezirabil. Informațiile spicuite din scrisori ne spun cã burlac a rãmas pânã în 1806. ”

Emil Comșa, un renumit pictor blãjean, pa­sionat de a reface chipuri dupã semnal­men­te pãstrate în scris ( a mai realizat portretele lui Inochentie Micu Clain, Samuil Micu, ...) ne-a redat, zic eu cu destulã fidelitate și cu­loare acest portret al marelui nostru înaintaș și literat Vasile AARON. Cinste celor care se mai ocupã de astfel de restituiri.

                                Ioan MIHĂLȚAN, Blaj

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia