Tribuna
Când iubirea și harul se țin strâns de mână. În scrierile părintelui Necula
Sorana MAIER
30516 vizualizari
Când iubirea și harul se țin strâns de mână. În scrierile părintelui Necula

O carte pe care nu ai senzația că o citești. Ci că o asculți. O carte care demonstrează, odată în plus, dacă mai era nevoie, faptul că profesorul preot Constantin Necula poate fi, în scris, la fel de captivant cum este în viu grai, în conferințele și în discursurile în timpul cărora umple sălile la refuz.
Așa este "Iubirea care ne urnește", carte apărută în anul 2015, la editura Agnos (176 pagini).

Având la bază conferințele profesorului în orașul natal, Brașov, cartea se vrea o provocare nu la o redefinire a iubirii, "ci la a defini iubirea ca un act care ne urnește".
Cu o sinceritate care te cucerește, cu un discurs pătrunzător, dar simplu și curat, profesorul Necula recurge, voit și mărturisit, la un limbaj accesibil, care să facă mesajul său înțeles de către toți, în condițiile în care Biserica nu trebuie să fie una a elitelor, iar "prea adesea sufocăm vivacitatea vestirii în emfaze ieftine, acreditate drept duhovnicești".

Scrierea curge lin și te împresoară, iar cuvintele zugrăvesc, cu delicatețe, un tablou fidel al iubirii, în toate manifestările ei, de la iubirea dintre bărbat și femeie, dintre părinte și copil, până la iubirea de Dumnezeu.

"Aceeași cruce care ne unește în Taina Cununiei ne unește în toate tainele iubirilor noastre. Pentru că, în esență, a iubi înseamnă a muri de dragul celuilalt", scrie profesorul.

Pe măsură ce înaintezi prin țesătura încântătoare de cuvinte a părintelui Necula, descoperi definiri minunate ale iubirii: ”Iubirea înseamnă împreună - încântare. Deci și suferință, atunci când nu te încânți împreună”, ”Iubirea nu pierde vremea cu cuvintele. (...) Era suficient să scrii cu degetul pe aburul geamului. N-avea nevoie să te manifești prea mult. Acum, toată lumea stă pe messenger, pe skype, pe celulare” sau ”Când ne spune Hristos așa să faci, ce-i de făcut ca să simți că iubești și că ești iubit. Ca să simți că poți dărui iubire și ca, mai cu seamă, să ai cea mai mare dintre calitățile iubirii. Cea mai mare dintre calitățile iubirii, după Sfântul Ioan Gură de Aur, este să primești iubirea. Nu s-o dăruiești! Că, numai primind, poți să dai înapoi lucrurile. Poți să le dăruiești, astfel ca iubirea să fie deplină”, ”Cea mai frumoasă modalitate de a-i spune celuilalt că îl iubești este să îi dăruiești nemurirea ta”.

Profesorul ilustrează dragostea părinților pentru copii printr-un episod emoționant din propria copilărie. Văzând cum copilul tânjește, în preajma lui Moș Nicolae, după ”Magicianul” lui John Fowles, tatăl face un gest care rămâne adânc imprimat în inima copilului ajuns acum om mare: ”Și-a dat jos ceasul de la mână, s-a dus, l-a vândut și mi-a cumpărat cartea. Nu era Biblia, nu erau Sfinții Părinți, dar nu am văzut gest mai creștinesc în dorința unui om de a-și educa vocațional copilul. Și era singurul lui obiect de lux, de altfel. De dragul unei cărți pe care să o poată citi copilul tău!”.

Iar modul în care copiilor trebuie să li se dezvăluie credința trebuie să fie unul pregătit de timpuriu: ”În fiecare gest al mamei care își mângîie copilul e mai prezent Hristos decât în toate polologhiile noastre despre iubirea copiilor în Hristos! Pentru că, dacă vrem să avem copii normali, trebuie să creștem mame normale! Și dacă vrem să avem o Biserică dinamică și iubitoare, trebuie să ne creștem preoți dinamici și iubitori”.

Construită în jurul a trei teme: ”Iubirea care ne urnește” ”Bucuria mărturisirii” și ”Despre curățirea de patimi”, cartea îmbină textele conferințelor cu răspunsurile oferite de profesor la întrebările celor din sală.

Fără a fi ultimative, îndemnurile părintelui sunt pline de har: ”Încercați să vă lăsați învinși de Dumnezeu. Tentativa lumii moderne este ca, întotdeauna, omul să fie biruitor. Uitați-vă bine: la fotbal, trebuie să batem; la handbal, la toate, trebuie să batem, trebuie să răzbatem. Ne batem unii cu alții. Suntem într-un carierism spiritual care nu are ce căuta în Biserică”.

"Iubirea care ne urnește" este o carte a bucuriei, o carte a apropierii și a frumuseții.

Nu pe post de concluzie și nici măcar așezat la final, ci undeva ascuns între paginile de mijloc, un gând se desprinde și plutește până dincolo de finalul lecturii: ”Fiecare dintre noi suntem cei mai fericiți oameni din lume, dacă înțelegem că suntem fericiți”.

 






comentarii
1 comentarii

De unde o cumparam?
intrebare
19.04.2017 11:49
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA