logo
Blajul - din nou sub auspiciile unui act cultural deosebit
Blajul - din nou sub auspiciile unui act cultural deosebit
Consiliul Local şi Primăria Municipiului Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” şi Asociaţia ASTRA – Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici, au organizat la data de 6.07.2017, vernisajul expoziţiei de pictură „Minunatele Chipuri ale Maicii Domnului” .

Pe o simeză realizată în incinta Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” din municipiu, pictorul sibian Ioan Lupu a prezentat  publicului blăjean iubitor de frumos,acea minune pe care artistul o transmite prin culoare şi armonie desăvârşită a operelor sale, credinţa cu care el săvârşeşte fiecare gest al său într-un ritual de pioşenie şi ataşament faţă de cele sfinte, cu deosebire faţă de Maria Fecioara, maica Mântuitorului.

                   Printre picturile expuse se află şi interpretări după “Gioconda” a lui Leonardo da Vinci,” Fuga în Egipt” a lui Caravaggio şi “Banii de argint” opera lui Murillo dar, aşa după cum bine sesiza criticul de artă Vasile Mureşan de la Muzeul Brukenthal, “pictorul Ioan Lupu iese din tiparul marilor maeştri, acesta remodelează fiecare univers imortalizat, el se detaşează de aceştia prin folosirea altor nuanţe şi schimbarea mimicii personajelor”.

                    Ioan Lupu s-a născut în anul 1949, în comuna Ludoş, jud. Sibiu. A absolvit Şcoala Pedagogică din Deva, apoi a lucrat în învăţământ, fiind cadru didactic până la pensionare.

                    A fost pasionat de pictură de tânăr, urmând diverse cercuri şi cursuri din Deva şi Sibiu, iar după anul 1989 şi-a completat studiile în cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu,obţinând o licenţă în domenuil “Arte plastice, decorative şi design” şi un masterat cu specialitatea “Restaurare lemn policrom”.Este membru “ASTRA”şi al Uniunii Artiştilor Plastici.

                    Despre omul deosebit, artistul şi opera sa, cu ocazia vernisajului de la Blaj au vorbit prof. univ. dr. Cornel Tatay Baltă – istoric şi critic de artă, prof. univ.dr. Dumitru Acu – preşedintele Asociaţiei ASTRA, doamna prof. Silvia Pop – preşedinte al Despărţământului ASTRA “Timotei Cipariu” din Blaj, doamna prof dr. Daniela Pănăzan, doamna prof. Livia Mureşan -  viceprimar al municipiului Blaj şi doamna prof. Simona Frâncu – director al Bibliotecii Municipale.

                     Printre cei prezenţi la eveniment au fost şi domnul prof. Ioan Pop, doamna prof. Cornelia Nicoară, pictorul blăjean Emil Comşa, precum şi alte oficialităţi din cadrul muzeului şi al altor instituţii.

                    Scriitorul Ioan Brad, în cuvântul său a mulţumit organizatorilor vernisajului şi în mod deosebit pictorului Ioan Lupu pentru plăcerea deosebită pe care au oferit-o concitadinilor noştri de a se întruni la un act de cultură şi artă, la care a venit de la Alba Iulia pentru a se bucura, dar şi pentru a transmite acestora salutul şi felicitările preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici, domnul prof. dr. Ioan Traian Mârza, care aflându-se în prezent într-o tabără de creaţie la Cavnic, jud. Maramureş, şi-ar fi dorit din tot sufletul să poată participa la expoziţia prezentată la Blaj de către colegul nostru de la Sibiu. .

A consemnat scriitor Ioan BRAD – vicepreşedinte UAP

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia