Tribuna
ARTISTUL PLASTIC TEODORA LIŞCU

În bogatul peisaj plastic sibian se profilează cu distincţie, cu aplomb şi originalitate  personalitatea  doamnei Teodora Lişcu, membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Sibiu, autoarea unor remarcabile creaţii plastice ce au ca dominante reprezentarea Sibiului medieval şi natura.
    Respectând tradiţia Asociaţiunii ASTRA de a evidenţia personalităţile marcante din cultura românească, prezentăm, succint, principalele date biografice referitoare la formaţia şi cariera artistului plastic Teodora Lişcu.

    S-a născut în Slimnic, judeţul Sibiu, la 16 mai 1937, în zodia Taurului şi, după gândirea astrologică chineză, în zodia Bivolului, ceea ce i-au imprimat astral perseverenţă şi tenacitate. Şcoala primară şi gimnaziul le-a absolvit în Slimnic, studii medii, la Şcoala Normală de Fete din Sibiu. Şcoala Populară de Artă din Sibiu pe care a urmat-o i-a conştientizat vocaţia de artist plastic şi dorinţa afirmării în lumea artelor. I-au fost mentori şi colegi remarcabili artişti precum: Rudi Schmückle, Simion Florea, Petre Dumbrăveanu, Constantin Ilea, Nicolae Borcan. 
    Afirmarea profesională a viitorului artist plastic a început cu activitatea de învăţătoare în Slimnic, Jimbolia, Alba Iulia, Sibiu. Din 1980 până în 1993 a funcţionat ca învăţătoare şi mentor al seriilor de candidaţi la cariera didactică în învăţământul primar din Liceul Pedagogic.
    Două pasiuni au coexistat, până în anul 1993, în activitatea doamnei Teodora Lişcu: - şcoala – prin formarea unor generaţii de elevi din clasele I-IV şi prin modelarea personalităţii elevilor Liceului Pedagogic, candidaţi la cariera didactică în învăţământul primar şi pictura – practicată, din cauza obligaţiilor profesionale mari, mai cu seamă în vacanţe.
    Traseul afirmării şi consacrării în lumea valorilor artistice plastice a fost parcurs cu perseverenţa caracteristică . Îl reconstituim succint.
    Începând din anul 1975, artistul plastic Teodora Lişcu a participat la expoziţii în grup în Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş.
    În perioada 1981-1990, a participat la expoziţii în grup în Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş, la expoziţii personale în Sibiu, în 1981, 1989, 1990, la toate taberele de creaţie din zonă. Talentul i-a fost recunoscut prin premiile naţionale primite: premiul III în: 1982, 1983, premiul II în: 1984, 1985, 1987, premiul I în: 1986, 1989.
    În perioada 1991-2000, a participat la expoziţii de grup la Salonul anual – Galeriile UAP Sibiu, în 1993, la expoziţii internaţionale în Heilbronn, Germania, 1991, în Palermo / Italia, în 1992, 1998, 1999, în Franţa, la Pipriac, Carantec, Chavagne, la expoziţii personale în Sibiu, 1991, 1996, 1999, în Alba Iulia, în 1991, 1992, în Franţa la Goven, 1994, în Austria la Feldkirch, 1995, Bregenz, 2000, în Germania la Nürnberg, 1996, 1997, în Bucureşti, 1998. A primit Premiul naţional II, în 1995, Premiul special ASLA la Palermo, în Sicilia, 1992.
    În perioada 2001-2010, Teodora Lişcu a participat cu expoziţii în grup la Galeriile UAP, Sibiu, 2004, în Carantec, Franţa, 2003, cu expoziţii personale în Goven, Franţa, 2003. A participat consecvent  la taberele de creaţie ale Uniunii Artiştilor Plastici, Sibiu, 2005, la Tabăra Valea Viilor, 2004, la Tabăra Moşna, al cărei fondator este din anul 2002. A participat, în 2006, la Galeria „Alianţa Artelor” din Cluj-Napoca, în 2008, la Galeriile „Atrium” din Sibiu, în 2009, la Galeria de Artă din Consulatul României din Cernăuţi. Tot în anul 2009, în perioada 6-8 noiembrie, artistul plastic Teodora Lişcu a participat şi a fost apreciată de vizitatorii expoziţiei organizate cu prilejul Romanian Food Festival de către Biserica Ortodoxă Română din Colleyville, Dallas, SUA, contribuind spiritual la atmosfera sărbătoreasacă trăită intens de comunitatea românească.
   
Două constante, în numeroase variante, sunt prezente în creaţia plastică a Teodorei Lişcu: peisajele citadine, rurale şi peisajele naturale, cu predilecţie, lumea florilor. Peisajele citadine şi rurale, surprinse în toate anotimpurile, atrag şi încântă prin fermitatea liniilor şi acurateţea energică a tonurilor de culoare. Au un farmec deosebit zidurile, străzile, porţile Sibiului medieval, Piaţa Mică, Piaţa Mare, impresionează zonele Mitropoliei, Bisericii Ursulielor, Bisericii Evanghelice. Peisajele inspirate de natură şi în special de universul diafan al florilor aduc vitalitate, senzualitate, sensibilitate. De fapt toate creaţiile plastice ale distinsei doamne Teodora Lişcu impresionează prin cromatică bogată, expresivitate, vigoare, fineţe, subtilitate, rafinament, romantism.
Valoarea creaţiilor prolificei pictoriţe sibiene a fost recunoscută de critici de artă consacraţi precum: Alexandru Lungu, Olimpia Tudoran-Ciungan, Silvia Rus, Vasile Radu, Valentin Mureşan, dar şi de colecţionarii pasionaţi din ţară şi din străinătate: SUA, Austria, Germania, Grecia, Franţa, Belgia, Anglia, Suedia, de publicul larg.
Exemplificăm.
Maria Olimpia Tudoran-Ciungan a evidenţiat: ...”Teodora Lişcu prezintă o creaţie bogată a cărei evoluţie s-a produs treptat şi lin de la o construcţie arhitecturală a imaginii la o exprimare romantică, plină de vibraţie şi culoare...”
Valentin Mureşan  a remarcat: ...”Teodora Lişcu a adoptat recurent peisajul citadin cu predilecţie cel al arhitecturilor vechi, al clădirilor şi monumemntelor istorice, al căror „parfum” vetust îl surprinde şi exprimă în cromatica bogată, nunaţată şi aplicată în pete viguroase, împăstate a pânzelor sale...”
Iubitorii artelor plastice şi toţi cei ce vibrează la fenomenul artistic sunt invitaţi la vernizajul Expoziţiei cu genericul Sibiu şi flori ce va avea loc la Galeriile de Artă a UAP Filiala Sibiu, din Piaţa Mare, în ziua de luni, 15 noiembrie, orele 1730. Expoziţia este deschisă în perioada 15 noiembrie – 2 decembrie a.c.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA