Tribuna
Ziua Naţională a Medicului Veterinar, marcată la Sibiu
Ziua Naţională a Medicului Veterinar, marcată la Sibiu
În fiecare an, în 15 mai, este sărbătorită Ziua Naţională a Medicului Veterinar, aniversare, care a devenit începând cu luna mai 1995, o manifestare profesională emoţionantă, constituind un bun prilej de întâlniri, de schimburi de opinii şi de solidaritate profesională.

15 mai a fost stabilită ca Ziua Naţională a Medicului Veterinar la Congresul Naţional de Medicină Veterinară din anul 1994, deoarece de această dată sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească. Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacii, înfiinţată şi condusă de Carol Davilla. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari a semnat o Declaraţiune, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară. Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită Asociaţia Medicilor Veterinari din România.

 

Colegiul Medicilor Veterinari are în evidenţă medici veterinari care profesează în sectorul de stat, medici veterinari cu liberă practică organizaţi în unităţi medicale veterinare private de asistenţă (cabinete, spitale, clinici) depozite şi farmacii veterinare, precum şi un număr însemnat de medici veterinari care sunt angajaţi în unităţi economice sau în învăţământ, cercetare, etc. Anual, personalul sanitar veterinar în activitate, gestionează din punct de vedere sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor efectivele de animale crescute în scop economic (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine, păsări) animale de companie, precum şi alte specii (animale de blană, iepuri, familii de albine, peşti, animale existente în zona silvatică, etc). În plus, sunt supravegheate pe traseul lanţului de siguranţă alimentară, sute de mii de obiective care cuprind unităţi de procesare materii prime de origine animală şi vegetală, depozite alimentare, unităţi de comercializare, unităţi de alimentaţie publică, cantine şcolare şi sociale, laboratoare de cofetărie, patiserie, alte unităţi specifice de procesare şi comercializare a produselor de origine animală şi non animală. De asemenea, sunt monitorizaţi şi supravegheaţi producători individuali, înregistraţi, care valorifică direct producţia primară de lapte, miere şi ouă, peşte, produse vegetale, precum şi alte unităţi cu profil zootehnic şi prestatoare de servicii în domeniu.

         

”Medicii veterinari îşi propun permanent să îşi organizeze mai bine activitatea, să sprijine şi să răspundă eficient şi profesional la solicitările celor mai apropiaţi parteneri, crescătorii de animale şi operatorii din domeniul alimentar, segment care contribuie prioritar la dezvoltarea şi stabilitatea economică a localităţilor unde aceştia activează. Cu această ocazie, medicii veterinari din judeţul Sibiu doresc să transmită populaţiei mesajul că sunt pregătiţi să acţioneze corect prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru implementarea legislaţiei din domeniul creşterii animalelor şi pentru siguranţa lanţului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică şi socială, că există toate premizele precum şi dorinţa de colaborare cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislaţia din domeniu.Se impune, acum mai mult ca niciodată, pentru ca profesia noastră să-şi realizeze ţinta finală, apărarea sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice, să fim uniţi, activi, încrezători în noi şi în forţele noastre. La mulţi ani dragi colegi!”, a spus dr. Ioan Viorel Penţea, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia