logo
Un părinte acuză: Fetei mele nu i s-a permis accesul în liceul "Axente Sever” pentru că nu purta uniforma
Vasile ANTIPA
873 vizualizari
Un părinte acuză: Fetei mele nu i s-a permis accesul în liceul

E scandal în toată regula la Liceul Teoretic “Axente Sever” din Mediaș din cauza uniformei școlare. Părintele unei eleve susțin că în dimineața zilei de 5 martie, profesorii de serviciu i-au refuzat fiicei sale accesul în liceu pentru că nu avea uniformă. Acest lucru s-a întâmplat la ora 6.50, eleva fiind navetistă. Rezso Matefi, tatăl fetei, susține că siguranța și viața fiicei sale au fost puse în pericol prin refuzul profesorilor de a-i permite accesul în unitatea de învățământ. Revoltat, părintele a trimis o sesizare către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

“În data de 5 martie la ora 6.50 fetei mele i s-a interzis accesul în școală și participarea la ore de către profesorii de serviciu, respective domnul Chindea și doamna Florea, pe motiv că fata mea nu are uniformă. Consider că acești profesori au făcut abuz încălcând dreptul la educație și nepermițându-I accesul în școală consider că prin acest fapt au pus în pericol viața și siguranța copilului mei deoarece face naveta de la 15 kilometri și neavînd la dispoziție niciun mijloc de transport sigur la aceea oră, consider că a fost periclitată siguranța copilului meu.

Aș dori să aduc la cunoștință faptul că unitatea școlară a fost înștiințată de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu printr-o adresă cu numărul 13.939 din 3 octombrie 2018 care se referă la un ordin al Ministerului Educației care interzice profesorilor și directorului unității să îngrădească dreptul la educație, sancționare și de a interzice accesul în unitate”, spune Rezso Matefi, tată elevei.

Rezso Matefi a mai adăugat în sesizarea către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu că el consideră abuzurile asupra fiicei sale au continuat și pentru că este de etnie maghiară. Acesta a mai scris în respectiva sesizare că altor elevi care nu au purtat uniforma li s-a permis accesul în cadrul unității de învățământ medieșean, iar fiicei sale, nu.

„Consider că aceste abuzuri asupra fiicei mele au continuat, nu doar pentru faptul că nu a avut uniformă, ci pentru faptul că suntem de etnie maghiară și aceste abuzuri sunt încurajate și susținute de conducerea liceului. Și în caz contrar cum justificați că numai fiicei mele nu I s-a permis accesul în unitate, având în vedere că și alți elevi nu purtau uniforma, dar acestora li s-a permis accesul în unitate?”, se mai întreabă tatăl fetei.

Reprezentanții Liceului Teoretic “Axente Sever” susțin că regretă neînțelegerea survenită și afirmă că elementele distinctive ale școlii sunt pantalonii negri și sacoul verde. De asemenea, conducerea liceului susține că ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii.

“Conducerea Liceului Teoretic “Axente Sever” regretă neînțelegerea survenită în dimineața zilei de 5 martie 2019 între profesorul de serviciu și părintele unei eleve. În acest sens vă informăm că elementele distinctive pentru elevii din unitatea noastră de învățământ constau în sacou verde, cămașă și pantaloni negri de stofă.

Aceste însemne sunt prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unității. Statutul Elevului, aprobat prin OMEN 4742/2016 prevede că elevii au obligația să poarte elemente de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar.

Ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Liceul Teoretic “Axente Sever” este și rămâne “o școală prietenoasă, deschisă tuturor”, se arată într-un punct de vedere semnat de către profesorul Ana-Maria Agîrbiceanu, directorul Liceului Teoretic “Axente Sever” Mediaș.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susțin într-un răspuns referitor la acest caz că părinții elevilor au luat la cunoștință despre prevederea din regulamentul școlii prin care elevii liceului medieșean au ca semn distinctive uniforma. În același răspuns se mai arată că elevii nu pot fi sancționați în cazul în care nu poartă aceste semen distinctive.

“În conformitate cu Statutul Elevului (statut aprobat prin OMEN 4742/2016) elevii au mai multe obligații, stabilite prin art. 14, printre care aceea de a respecta regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar și de a avea un comportament civilizat și de a se prezenta la școală într-o ținută decentă și adecvată și să poarte elementele de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar.

Liceul Teoretic “Axente Sever” utilizează elemente distinctive pentru elevi, care constau in sacou verde, cămașă și pantaloni de stofă de culoare neagră. Aceste însemne sunt prevăzute in Regulamentul de Organizare și Funcționare al școlii și respectă Statutul Elevului. Acest regulament a fost prezentat părinților, iar aceștia au semnat de luare la cunoștință față de prevederile acestui regulament.

Elevii liceului au obligația să poarte însemnele distinctive dar nu pot fi sancționați în cazul in care nu le poartă, iar acest fapt nu reprezintă un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Din câte știu eleva era la școală atunci când profesorul de serviciu a întrebat-o dacă este eleva liceului, ea nepurtând semnele de identificare stabilite de școală. Cel care a luat-o  de la școală, fără a anunța direcțiunea sau diriginta a fost tatăl fetei”, spune profesorul Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

 

comentarii
2 comentarii

Daca fapta se intimpla la inceputul scolii-- se intelegea nepurtarea uniformei( uitarea ) dar la aproape de finalul scolii-- e ceva ce miroase a indisciplina -- Culmea vine si cu pretentia de discriminare -- Domnule parinte -- in loc sa-ti pedepsesti fetita ( fiindca stia bine regulamentul scolii) ai sarit la scandal . Unde -i lege domnule, nu-i tocmeala -- asa ca cere-ti iertare iar in viitor - (pay attention) fetita sa fie mai ordonata si totul va fi OK.--
mike
16.03.2019 04:56
intâmplarea face ca directoarea liceului să fie de origine maghiară, la fel ca și părintele in cauză...așa că abureala asta cu discriminarea e...abureală
16.03.2019 20:17
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia