Tribuna
Turismul suferă din cauza inundaţiilor provocate de râul Avrig, în Zona Turistică „Valea Avrigului”
Turismul suferă din cauza inundaţiilor provocate de râul Avrig, în Zona Turistică „Valea Avrigului”
Încet dar sigur, Zona Turistică „Valea Avrigului”, situată în imediata apropiere a oraşului Avrig, pe ambele maluri ale râului cu acelaşi nume, până la baza Masivului Făgăraş (Poiana Neamţului), a devenit una dintre cele mai frumoase şi mai cunoscute atracţii turistice ale judeţului. Aici, săptămânal poposesc mii de turişti, români sau străini, dornici să-şi petreacă vacanţa ori concediul în mijlocul unui cadru natural deosebit de frumos, să se bucure de apa cristalină a râului şi de răcoarea şi bogăţia pădurii. De câţiva ani insă, râul Avrigului (cunoscut şi ca Râul Mare al Avrigului), tocmai unul dintre principalele elemente de atracţie a zonei, a devenit şi factorul cauzator al unor probleme deosebite, punând astfel în pericol mare parte a activităţii turistice din zonă.

Din diverse cauze, la fiecare perioadă în care precipitaţiile căzute în zonă devin cu adevărat importante, unele dintre acestea fiind considerate precipitaţii în cantităţi istorice, râul Avrig iese din matcă, inundă valea (terenuri, curţi, cabane sau pensiuni), rupe sau afectează poduri, podeţe, drumuri şi alte căi de acces ori distruge sau avariază alte construcţii. Deşi deja situaţia este cunoscută la toate nivelurile (de la responsabilii administraţiei locale a Avrigului, la cei din diverse organisme sau autorităţi judeţene sau naţionale), se pare că încă nu a fost găsită soluţia cea mai eficientă şi hotărâtă care să ducă la o bună gestionare a situaţiei, astfel că râul Avrigului continuă  să provoace mare deranj de fiecare dată când la munte plouă mai consistent.
Recent, precipitaţiile abundente căzute în zonă au condus la o nouă revărsare a râului, soldată cu pagube şi probleme serioase, ce pun în pericol, din nou, desfăşurarea activităţii turistice în zonă.


Ultimele inundaţii au produs pagube importante


După inundaţiile din urmă cu aproape două săptămâni, Zona Turistică „Valea Avrigului” a fost reconfigurată destul de consistent de ape, şi s-a ales cu drumuri, cărări, podeţe sau poduri rupte ori grav afectate, terenuri şi cabane inundate, precum şi cu alte mari stricăciuni.
Una dintre pensiunile destul de serios afectate de noua revărsare a apelor râului Avrig este cunoscuta Pensiune Balada, unitate de cazare edificată în cursul anului 2006, graţie accesării unor fonduri europene prin programul SAPARD.
La câteva zile după „potop”, am făcut o vizită în zonă şi am reuşit să stăm de vorbă cu doamna Maria Niţă, unul dintre proprietarii pensiunii.
„Vineri şi sâmbătă (30 - 31 mai), aveam pensiunea rezervată la capacitate maximă, de nişte oameni din toată ţara, ce participau la o nuntă. Am fost informată de iminenta viitură şi i-am redirecţionat pe turişti la alte pensiuni libere prin zonă, pentru a-i caza, pentru a fi în siguranţă, atât ei cât şi autoturismele lor. Mi-a fost frică să mai stau aici, zgomotul făcut de râul ce creştea mereu, bolovanii şi trunchiurile de copaci ce se loveau fiind infiorător. Cum era de aşteptat, râul aproape că şi-a ieşit din matcă şi aici, a crescut cu aproape doi metri în câteva zeci de minute. De data asta, nu ne-a inundat pensiunea sau terenul, dar a afectat serios podul ce ne asigură legătura cu restul văii, a rupt din maluri, a săpat mult la rădăcina unuia dintre piloni şi a rupt un drum de acces către zona Mlăci şi partea de sus a văii. Acum, noi cei din zonă avem podul şubrezit, drumul nu mai poate fi parcurs decât cu piciorul sau cu bicicleta, albia râului s-a apropiat cu încă câţiva metri de pensiune şi în ciuda tuturor „strigătelor” de ajutor, nu prea vrea nimeni să ne ajute. Am făcut apeluri la conducerea oraşului, la specialiştii de la autorităţile judeţene din domeniul gestionării apelor, peste tot pe unde am crezut că putem găsi o rază de speranţă, dar lucrurile nu se prezintă deloc îmbucurător pentru noi. Peste tot ni se spune că nu sunt bani pentru lucrări de regularizare sau că nu se poate acţiona pentru că <>.


Posibile cauze şi soluţii…


Nu cunosc exact care este situaţia prin alte locuri din Valea Avrigului, dar ştiu că râul a făcut prăpăd. Mai ştiu însă, cu certitidine, că problemele noastre s-au agravat de câţiva ani, după ce în imediata apropiere a pensiunii, la câteva sute de metri în amonte, o insulă existentă în albia râului, ce <<împărţea>> într-un fel cursul de apă, în mod deosebit atunci cât acesta se umfla din cauza precipitaţiilor abundente, a fost transformată în peninsulă iar terenul respectiv a devenit proprietatea cuiva. De atunci, cu regularitate, râul umflat <> cu întregul său debit şi cu furie în pilonul drept al podului, acest fapt afectând serios construcţia. În urma unor asemenea evenimente, acum câţiva ani, împreună cu oamenii ce au proprietăţi în zonă, am fost nevoiţi să refacem, cu cheltuielile şi mijloacele proprii, podul ce ne asigură legătura cu restul văii, structură ce acum este din nou în pericol.”, ne-a spus interlocutoarea noastră.
Părerile acesteia sunt împărtăşite şi de alţi proprietari de imobile din zonă, pe care i-am întâlnit cu acest prilej, soluţiile date de aceşti oameni pentru ca problemele de pe Valea Avrigului să dispară, sau măcar să fie diminuate, fiind unele logice şi destul de simple. „Ne întrebăm şi noi de ce oare nu se face ordine pe vale, de ce nu se identifică toate proprietăţile, astfel încât să se ştie exact care dintre unităţile de cazare funcţionează legal şi care nu, care sunt autorizate şi de la care dintre imobile se percep şi se plătesc impozite şi taxe?! Dacă s-ar face puţină rânduială din acest punct de vedere, probabil că ar fi bani destui să se repare drumurile în zonă, să se introducă o reţea de iluminat public etc. Noi suntem plătitori de multe impozite şi taxe, încercăm să ne ducem traiul după afacerile din domeniul turismului pe care le avem în zonă, dar statul nu ne prea ajută, nici măcar în situaţii cum e aceasta, de maximă urgenţă. În altă ordine de idei, credem că specialiştii de la Apele Române ar trebui să facă controale serioase în zonă şi să decidă clar, cu obiectivitate, ce este şi ce nu este în regulă. Probabil că unii au primit terenuri şi au construit în zone inundabile, probabil că au fost edificate construcţii ilegale în albia râului sau că albia acestuia a fost modificată aiurea... Toate aceste nereguli trebuie identificate şi stopate, trebuie efectuate lucrările necesare pentru a ajuta râul să curgă cât mai uşor în caz de debit mare şi astfel, eliminate problemele. În urmă cu doi- trei ani, când râul a provocat, din nou, mari probleme, credem că muncitorii ce au fost trimişi să lucreze în zonă la refacerea albiei au făcut doar muncă superficială.  Aşa nu se mai poate, problemele cauzate de revărsarea râului ne pun în pericol liniştea, afacerile şi chiar viaţa. Trebuie ca cei în măsură să se sesizeze şi să aplice măsurile necesare!”, ne-au declarat mai mulţi proprietari din Zona Turistică „Valea Avrigului”.
D.F.







comentarii
6 comentarii

Cind au inceput constructiile nu stiau?Pai,la inceput iti faci gard,dig si W.C.!Majoritatea au constructiile in zona inundabila!Cine a aprobat?
s.a.s.
13.06.2014 07:43
in avrig nu a interesat pe nimeni nimic decat interese personale .si la ora actuala nu fac nimic pentru dezvoltarea avrigului decat povesti. primarul are vise "marete" dar numai pentru afacerile lui propri. spuneti ceva ce s-a realizat in avrig in ultimii 6 ani??? va spun eu NIMIC
aria
13.06.2014 07:54
Un mare număr de proprietăți (dubioase ca proveniență) s-au constituit
Marian
13.06.2014 09:16
este numai inceputul la cata padure se taie in zona..ex. poteca care merge la BARCACIU si multe alte locatii
valea avrigului
13.06.2014 12:34
Lacomia,inunda Romania
didina
13.06.2014 18:15
daca taierile maive de padure ar fi controlate valea avrigului ar ramane la fel de frumoasa si generatilor urmatoare,dar din pacate autoritatile organizeaza in continuare licitati ,una dintre soluti ar fi ca dupa exploatare sa fie obligati sa curete raurile de resturile de lemn ramasae in rauri de pe urma exploatari paduri.Din pacate inspectori silvici ce ar trebui sa CONTROLEZE la final nu isi fac treaba si incheie socotelile cu reprezentanti firmelor care taie padurea la Ghiocelu
ioan
14.06.2014 08:47
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA