logo
Trei piese importante pentru istoria Sibiului, acum la... Sibiu
Dumitru CHISELIŢĂ
1657 vizualizari
Trei piese importante pentru istoria Sibiului, acum la... Sibiu
Codicele Altemberger, ornamentul de pălărie al lui Albert Huet şi inelul sigilar al baronului Samuel von Brukenthal sunt cele "3 piese, 3 secole de istorie locală” care, de vineri, pot fi văzute la Muzeul Naţional Brukenthal.

 

Cele trei obiecte sunt considerate ca fiind importante pentru istoria Sibiului, ele aflându-se,  din 1974 în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, revenirea lor la Sibiu fiind marcată printr-un vernisaj ce a avut loc vineri, la Palatul Brukenthal.   

 

Cu acest prilej, Corneliu Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României, a declarat că instituţia sa este onorată să participe la proiectele derulate împreună cu Muzeul Naţional Brukenthal, mai ales în acest an aniversar. Despre cele trei exponate, Corneliu Ilie a spus că acestea au fost transferate, în anii '70, de la Sibiu la Bucureşti, dar că prin aceasta, oraşul nostru nu a fost „păgubit”, deoarece ele „au fost luate de la Sibiu şi oferite ţării”. Tot el a mai precizat că MNIR mai deţine şi alte obiecte de patrimoniu ce ţin de istoria sibiană, care, într-un viitor apropiat, vor fi prezentate şi ele în expoziţiile de la Muzeul Brukenthal.

Detalii despre cele trei exponate au fost oferite de dr. Alexandru Sonoc, şef secţie Galeriile de Artă. Astfel, Codicele Altemberger, cel mai important şi valoros exponat, este o culegere manuscrisă de texte legislative – dreptul oraşelor germane, dreptul minier  redactată în spaţiul german în sec. XIV-XV (sau, după ultimele cercetări, chiar sfârşitul sec. al XIII-lea, ), ale cărei ultime două file (incluzând textul jurământului primarului) au fost pictate şi caligrafiate la Sibiu în anul 1481, în cancelaria primarului Thomas Altemberger, cel care îl cumpărase pentru uzul magistratului oraşului. Cartea a fost restaurată în 1961. Conform reglementărilor din domeniul conservării, o dată la zece zile, Codicele Altemberger va avea „vizibilă” o nouă pagină, după 45 de zile cartea fiind închisă timp de 15 zile. Cel de-al doilea exponat este un ornament vestimentar ce a aparţinut comitelui şi judelui regal Albert Huet (sau soţiei sale) , a cărui utilitate este încă incertă: ornament de pălărie sau diademă. A fost descoperit în cripta în care era înmormântat, din incinta Bisericii Evanghelice din Sibiu. Cel de-al treilea obiect este inelul sigilar al baronului Samuel von Brukenthal şi face parte dintre puţinele obiecte personale ale acestuia, care s-au păstrat până acum.

Cele trei obiecte „sibiene” vor putea fi văzute de vizitatorii muzeului până pe 17 decembrie 2017.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia