logo
Ţara Oltului a fost reprezentată la cea mai mare sărbătoare europeană dedicată cartofului
Dan FRÂNCU
990 vizualizari
Ţara Oltului a fost reprezentată la cea mai mare sărbătoare europeană dedicată cartofului
Teritoriul sibian al Ţării Oltului, zona de sud a judeţului cuprinsă între Arpaşu de Jos şi Boiţa, a fost reprezentat şi în acest an la cea mai mare şi importantă sărbătoare europeană dedicată cartofului („La Pomme de Terre en Fete”), desfăşurată în comuna Ploeuc – L`Hermitage (Departamentul Cotes D`Armor, Bretania – Franţa). Managerul Grupului de Acţiune Locală „Ţara Oltului”, Camelia Limbăşan, alături de viceprimarul comunei Racoviţa, Ioan Stoia, au participat sâmbătă şi duminică (9 şi 10 septembrie) la „Festivalul Cartofului”, răspunzând astfel invitaţiei lansate de primarul comunei Ploeuc - L`Hermitage, Thibaut Guignard, vechi prieten al României şi în mod deosebit al Ţării Oltului, şi de „Asso Belledulie”, asociaţia care are rolul de principal organizator al evenimentului.

Alături de mica delegaţie din România, la sărbătoarea din Bretania au fost prezente şi delegaţii din Polonia, Guadalupe şi Maroc (de aici a participat un grup de muzicieni berberi), majoritatea teritoriilor reprezentate fiind legate, prin diverse proiecte, de zona franceză.

În cele două zile ale sărbătorii, invitaţii sibieni au asistat la diverse activităţi (expoziţii cu vânzare, ateliere culinare, concerte, jocuri şi concursuri, parada tractoarelor de epocă, expoziţii cu soiuri vechi de cartofi, demonstraţii de recoltat cartofi, vizite la exploataţii agricole importante, demonstraţii de îndemânare realizate de fermieri etc), experienţa trăită fiind apreciată la superlativ de către cei doi.

40.000 de participanţi şi 700 de voluntari...

„La Pomme de Terre en Fete” de la Ploeuc - L`Hermitage este cel mai mare festival dedicat cartofului ce se organizează în Europa, manifestarea adunând, o dată la trei ani, între 30.000 şi 40.000 de participanţi, într-o comună cu puţin peste 4.000 de locuitori. Pentru organizarea festivalului sunt mobilizate resurse locale, publice şi private, departamentale şi regionale, iar numărul voluntarilor implicaţi în organizare este de aproximativ 700 de persoane.

România a fost reprezentată la ultimele trei ediţii ale festivalului (2011, 2014 şi 2017), atât de delegaţii formate din diverse oficialităţi locale, cât şi de grupuri folclorice din zona Ţării Oltului, ce şi-au adus contribuţia consistentă la programul artistic al manifestării.

Ţara Cartofului

Ploeuc - L`Hermitage şi zona învecinată este cea mai cunoscută regiune a Franţei pentru producţia de cartofi de sămânţă. Producătorii de aici asigură plantele pentru o parte însemnată a culturii de cartof din Franţa, precum şi pentru multe ţări ale Europei, Asiei sau din partea de Nord a Africii.

Cartoful, foarte bine reprezentat şi în cultura agricolă din teritoriul Ţării Oltului, a fost liantul ce a adus aproape şi cele două regiuni din România şi Franţa, proiectele comune derulate în ultimii ani de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului” şi GAL Pays Sud de Saint Brieuc fiind destul de numeroase. De asemenea, numeroase şi foarte strânse sunt legăturile personale dintre mulţi locuitori din cele două regiuni.

Planuri pentru un nou proiect Leader cu parteneri din Franţa, România şi Polonia

În afara participării la „Festivalul Cartofului”, reprezentanţii Ţării Oltului s-au folosit de această deplasare pentru a întări colaborarea cu prietenii bretoni. Astfel, alături de partenerii şi prietenii polonezi, s-au purtat primele discuţii în vederea demarării unui nou proiect LEADER având ca temă turismul şi gastronomia, proiect ce ar urma se cuprindă mai multe activităţi în cele trei ţări: Franţa, Polonia şi România.  
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia