Tribuna
Subvenţiile pentru fermieri nu vor mai fi publice
Ioan VIDRIGHIN
1882 vizualizari
* Curtea Europeană de Justiţie a hotărât că U.E. trebuie să renunţe la publicarea datelor privind sumele pe care le primesc fermierii ca subvenţii în cadrul Politicii Agricole Comune * Această decizie nu se aplică în cazul firmelor agricole *
Cazul a fost adus în faţa instanţei din Luxemburg de trei fermieri germani, care au invocat protejarea informa­ţiilor referitoare la viaţa lor privată.
Practic, din mai 2009, ţările Uniunii Europene sunt obligate să publice informaţiile privind sumele acordate fer­mierilor prin Politica Agricolă Comună (PAC). Bruxelles-ul a considerat că este o formă de transparenţă privind folosirea fondurilor U.E. S-a avut în vedere faptul că plătitorii de taxe şi impozite au dreptul să ştie cum sunt folosiţi banii din Bugetul U.E.
De altfel, un Regulament al C.E. din 2008 prevede expres obligativitatea publicării pe Internet de către Autorităţile Naţionale (APIA - în cazul României), a informaţiilor despre plata subvenţiilor PAC.
În motivarea deciziei lor, judecătorii Curţii Europene de Justiţie din Luxemburg ara­tă că Regulamentul respec­tiv a eşuat în a asigura echilibrul între viaţa privată şi nevoia de transparenţă. Ei au argumentat cu faptul că "transparenţa nu este corect deservită prin publicarea numelor fermierilor şi a sumelor primite, fără să se specifice durata plăţilor, frecvenţa şi scopul acestora".
În replică, Comisia Euro­peană şi-a mobilizat avocaţii să studieze hotărârea Curţii Europene de Justiţie pentru a vedea dacă prevederile actualului Regulament pri­vind transparenţa pot fi încă funcţionale sau este nevoie de elaborarea unui nou Regulament, a cărui aproba­re poate dura până în 2012.
La ora actuală, Centrul Judeţean APIA Sibiu are postat pe portalul de internet al APIA Bucureşti, atât subvenţiile pe suprafaţă, acordate în 2010 pentru 14.669 fermieri, cât şi subvenţiile pentru animale (ovine, caprine şi bovine), pentru 4.834 de crescători din judeţ, ne informează Teodor Haţegan, director executiv al Centrului Judeţean APIA Sibiu.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA