Tribuna
Sibiul devine, pentru a cincea oară, Capitală Universitară Europeană
Liuba STARII
1307 vizualizari
Sibiul devine, pentru a cincea oară, Capitală Universitară Europeană
Pentru al cincilea an consecutiv, Sibiul va deveni Capitală Universitară Europeană. Deschiderea oficială a proiectului va avea loc luni, 13 mai, de la ora 10.30, în sala Senatului Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Cea de-a cincea ediţie va cuprinde numeroase activităţi, printre care ”Săptămâna Internaţională a ULBS”, "The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship”, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Studenţesc ”Zona Nouă”, Atelier de lucru creativ: ”Bunele maniere pentru o integrare armonioasă în comunitatea globală” şi „Experimente şi Euristică în Medicină. Ateliere medicale interactive”.

 

Proiectul "Sibiu - Capitală Universitară Europeană" facilitează accesul publicului larg la cultura vie şi explo­rează noile tendinţe în mate­rie de educaţie, conştienti­zând poziţia în care se re­găsesc România şi cultura română în contextul contem­poran, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asu­pra modurilor în care a evo­luat cultura română până în zilele noastre. Atingând do­menii în care societatea are un grad ridicat de interes (tu­rism, migraţie, sănătate, di­plomaţie culturală, educaţia tinerilor, relaţia părinţi-şcoa­lă-comunitate, artă, cultură contemporană, traducere literară, literatură), proiectul vizează îmbunătăţirea reală a comunicării dintre cultura română şi alte culturi şi re­eva­luarea statutului educa­ţiei în context internaţional.

"Dincolo de apropierea unor tehnici concrete prin care educaţia poate fi îmbu­nătăţită, se doreşte contactul direct cu exponenţi ai institu­ţiilor culturale şi de educaţie influente la nivel global. Vom susţine totodată şi exprima­rea liberă a tinerilor, în spirit european. Astfel, anul 2019 reiterează rolul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu ca centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative cul­turale şi educaţionale aducând, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent noi eveni­mente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comu­nitatea locală", spun orga­nizatorii.

 

Specialişti de pe patru continente se întâlnesc la ULBS

 

"International Week" va presupune prezenţa a apro­ximativ 60 de participanţi de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Ucraina, Egipt, Filipine, Uzbekistan, Malaysia, Indonezia, Turcia, Armenia, Austria, Polonia, Spania, SUA; China, Rusia, Burundi, Germania, Serbia, Letonia, Olanda) care vor susţine, pe durata unei săptămâni, pre­legeri pe tematici diverse, de actualitate, deschise publi­cu­lui. Programul detaliat al prelegerilor poate fi consul­tat pe website-ul evenimen­tului http://international. ulbsibiu.ro/iweek/. Eveni­mentul se va desfăşura în perioada 13 - 17 mai.

 

Cetăţenia globală, discutată de universitarii străini

 

"The World Café - From International Higher Education to Global Citizenship" va avea loc joi, 16 mai, şi are ca scop organizarea unui atelier de lucru creativ pentru schimburi de bune practici în dezvol­tarea "Cetăţeanului Global". Acest atelier urmă­reşte impli­carea unor uni­ver­sitari străini de la instituţii partenere ale ULBS, din peste zece ţări, într-o discu­ţie despre "Cetă­ţenia Glo­bală" şi despre con­tribuţia pe care universităţile o pot aduce la formarea "Cetăţe­nilor Globali". Potrivit organi­zatorilor, prin acest ate­lier, fiecare reprezentant al insti­tuţiilor de învăţământ superior să poată creşte gradul de conştientizare a mem­bri­lor societăţii locale cu pri­vire la elementele ce com­pun con­ceptul de cetăţenie glo­ba­lă, dezvoltate de insti­tu­tul Kohnstamm din Amsterdam.

 

De la cultura contemporană până la iniţiativa artistică

 

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Stu­denţesc "Zona Nouă" continuă timp de două zile, 13-14 iulie, conceptul de eveniment propus, începând cu ediţia a treia, la aniver­sarea a celor zece ani de la "Maratonul European de Poezie" de la Sibiu, extinzând însă aria de impact a acestuia prin propunerea a patru componente constitutive. Printre acestea se numără o serie de lecturi, performance-uri, momente muzicale şi proiecţii video ce vor avea loc în format mara­ton, începând după-amiaza şi terminând a doua zi dimineaţa.

"Vom aduce la Sibiu, în cadrul acestui eveniment, pentru a iniţia un dialog între ei şi public, poeţi, artişti vi­zuali şi muzicali recunoscuţi şi apreciaţi atât de publicul general, cât şi de mediul avizat din nouă ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Spania, România şi Republica Moldova", mai spun organizatorii.

În cadrul evenimentului, va fi realizat un număr special al revistei "Zona Nouă", dedicat festivalului, care să conţină creaţiile artistice ale invitaţilor străini în traducere în limba română şi ale invitaţilor români în traducere în limba engleză, facilitând astfel o popularizare la nivel larg (naţional şi internaţional) a creaţiilor artiştilor invitaţi. În plus, "Z9VIDEO" va cuprinde o serie de înregistrări video ale invitaţilor citindu-şi textele în limba originală. Încă o direcţie importantă a festivalului va fi "Z9WORK­SHOPS". Aceasta reprezintă o serie de ateliere de scriere creatoare coordonate de scriitori români recunoscuţi la nivel internaţional, cu studenţi şi elevi din judeţul Sibiu, realizate în incinta Facultăţii de Litere şi Arte a ULBS. Scopul evenimentului este acela de a aduce în faţa publicului-ţintă o serie de modele culturale care să îi permită o înţelegere de an­samblu a culturii contempo­rane, încurajând astfel iniţia­tiva artistică (atât a publi­cului-ţintă, cât şi a invitaţilor).

 

Lecţii de acceptare a multiculturalismului

 

Atelierul de lucru creativ "Bunele maniere pentru o integrare armonioasă în comunitatea globală" este motivat de dorinţa de a oferi studenţilor români şi străini deopotrivă posibilitatea de a dobândi o conduită cores­pun­zătoare în interacţiunea cu oameni proveniţi din alte culturi şi asigurarea mediu­lui propice pentru o colabo­rare de succes. În plus, pe studenţii ULBS, aflaţi într-un proces dinamic de interna­ţionalizare - plecând în mobi­lităţi Erasmus sau având colegi veniţi din toate colţu­rile lumii cu o mobilitate Erasmus - participarea la un workshop legat de etichetă şi bune maniere i-ar ajuta să se adapteze mai uşor la culturile ţărilor cu care au contact.

 

Tratamente de succes, inovaţii medicale şi cunoştinţe valoroase

 

"Experimente şi Euristică în Medicină. Ateliere me­dicale interactive" include trei workshop-uri inovative desti­nate studenţilor, rezidenţilor şi specialiştilor din domeniul medical, juridic, asistenţă socială, psihologie, precum şi publicului interesat din diferite domenii de activitate. Workshop-ul "Anatomia chi­rur­gicală a regiunii inghino­- f­emurale - cheia succesului în chirurgia herniei" va oferi cunoştinţe de bază asupra anatomiei chirurgicale a regiunii inghinofemurale, cu scopul de a facilita înţele­gerea diverselor tehnici chi­rurgicale practicate în hernia inghinală şi femurală. Mo­dulul acoperă anatomia des­criptivă şi topografică a peretelui abdominal abor­dată atât într-o manieră cla­sică - anterioară cât şi într-una modernă, posterioară, adecvată înţelegerii proce­durilor laparoscopice.

Curs de iniţiere în urologia laparoscopică cu participare internaţională ("Uro-Lap Si­biu") are ca scop principal ex­punerea studenţilor şi me­dicilor rezidenţi la elemente care stau la baza unui tra­tament de succes prin a­bord laparoscopic al pacien­tului urologic precum condi­ţiile necesare la nivelul blo­cului operator, instrumenta­rul necesar pentru interven­ţiile laparoscopice, indicaţii şi contraindicaţii ale acestor proceduri, pregătire preope­ratorie şi urmărire postope­ratorie a pacienţilor, tehnici chirurgicale diverse pliate pe necesitatea pacientului, toate cele mai sus men­ţionate formând baza unui tratament eficient.

"Particularităţi în Aborda­rea Medicală a Victimelor Agresiunilor" reprezintă o prelegere ce are scopul de a oferi o viziune integrată în abordarea victimelor agre­siu­nilor fizice între sistemul îngrijirilor de sănătate şi do­meniile conexe. Manage­men­tul victimelor hetero­agre­siunii are un caracter multisectorial, prin implica­rea profesioniştilor din sec­torul medical, a orga­nelor de urmărire penală şi cercetare penală, a instan­ţelor judecă­toreşti şi servi­ciilor sociale.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA