Tribuna
Sibiu şi Marburg: oraşe înfrăţite, universităţi "însorate"
Alexandra DRAGUT
1758 vizualizari
Sibiu şi Marburg: oraşe înfrăţite, universităţi
Aniversarea celor 18 ani de prietenie dintre Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universitatea Philipps din Marburg, relaţia şi proiectele comune dintre Sibiu - Marburg. Acesta este scopul pentru care reprezentanţi din mediul academic şi social de la Sibiu şi Marburg s-au reunit vineri, în Sala Senatului a Facultăţii de Medicină. Numitorul comun şi caracterul distinctiv al acestui parteneriat îl reprezintă - spune prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS - faptul că "identitatea celor două oraşe Sibiu şi Marburg este definită tot de înfiinţarea şi evoluţia universităţilor".

Prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS, prof. Joachim Schachtner, prorector Universitatea Philipps din Marburg, Astrid Fodor, primar interimar al municipiului Sibiu, Egon Vaupel, primar Marburg, Emil Hurezeanu, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania, Judith Urban, consul al Republicii Federale Germania în cadrul Consulatului General German din Sibiu şi prof. Werner Schaal, de la Universitatea Philipps din Marburg au vorbit, rând pe rând, despre importanţa şi beneficiile acestui parteneriat.    

"Împreună cu partenerii din ţară şi din străinătate suntem mai puternici instituţional"

Prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS, a subliniat faptul că evenimentul are un rol important în cultura şi educaţia noastră, caracterizând activitatea academică sibiană şi societatea civilă. Între cele două oraşe, s-a semnat parteneriatul în 1997, dar între Primăria Sibiu şi cea din Marburg, în anul 2005. "Atât Sibiul, cât şi Marburg
şi-au construit, prin conştiinţa colectivă, statutul de oraş universitate. Pe de o parte prin continuitate şi puterea apariţiei, iar pe de altă parte, prin adaptarea la contextul internaţional, gândirea  anticipativă şi vizionară pentru identificarea oportunităţilor de colaborare intensă în cercetare şi la nivel didactic, parteneriatele din ţară şi din străinătate, pentru a atinge excelenţa la nivel naţional şi internaţional. Într-o lume profund interactivă, universitatea noastră nu ar fi reuşit să se menţină în prim - planul evenimentelor academice decât printr-o cooperare internaţională de amploare. Internaţio­nalizarea şi gradul de vizibilitate pe plan local, regional şi global reprezintă condiţia esenţială pentru dezvoltarea strategică a universităţii în societatea actuală bazată pe cunoaş­tere, comunicare şi inter­conectare. Universităţile reprezintă un pol de excelenţă prin procesul de creativitate şi inovare, transferul cunoştinţelor, precum şi un actor-cheie în cadrul strategiilor de dezvoltare globală prin educaţie. Contribuţia deosebită şi implicarea constantă a celor două universităţi la dezvoltarea societăţii reprezintă cel mai bun exemplu între cele două comunităţi", a menţionat rectorul ULBS.

De asemenea, rectorul ULBS a mai precizat că "Universitatea este spaţiul optim pentru conturarea idealurilor şi aspiraţiilor viitorilor specialişti. Ea reprezintă fundamentarea orizontului cultural şi profesional al generaţiei de mâine. Împreună cu partenerii din ţară şi din străinătate suntem mai puternici instituţional", a mai adăugat prof. dr. ing. Ioan Bondrea.

ULBS, fundamentul parteneriatului Sibiu - Marburg

Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, a vorbit despre importanţa şi oportunităţile pe care le oferă acest parteneriat, studenţiilor sibieni. "Sibiul este înfrăţit cu 11 oraşe, din trei continente, dar cu puţine dintre acestea relaţia este dinamică, activă şi concretă. Marburg este unul dintre oraşele de care Sibiul este legat pe mai multe planuri şi în mod durabil. Acest lucru se datorează şi unui interes de a cultiva şi dezvolta această relaţie. Am ţinut legătura cu Marburg prin proiecte comune în domeniul educaţiei, al asistenţei sociale, al culturii şi cel al administraţiei. Mediul academic este punctul de la care înfrăţirea a început. Prin acest parteneriat, studenţii sibieni au avut o oportunitate importantă, primind o nouă perspectivă şi cunoscând noi abordări. Tinerii au şansa să îşi extindă orizontul spre Europa. Depinde de noi şi de comunitate să îi motivăm pe aceşti studenţi să se întoarcă în Sibiu, să folosească priceperea lor în posturile pe care vor să le ocupe în Sibiu. Schimbul educaţional a fost mult facilitat de faptul că, în Sibiu, învăţământul în limba germană este dezvoltat", a explicat primarul. 

Prezent la eveniment a fost şi Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, care a arătat ce mult înseamnă pentru el relaţia dintre cele două oraşe, mai ales că Sibiul este oraşul său natal. "Universitatea din Marburg este o bijuterie a culturii civilizaţiei noastre, pentru că este în continuarea vechilor tradiţii greco-romane iudaice. Cum Marburg este prima universitate protestantă, aşa şi Sibiul este primul oraş protestant din S-E Europei. Universitatea "Lucian Blaga" este moştenitoarea şcolilor protestante ale Sibiului, fiind ultima şcoală publică a marilor oraşe. Înglobează pe lângă Facultatea de Teologie Protestantă, care este urmaşa tradiţiei protestante aici la Sibiu, şi Facultatea de Teologie Ortodoxă. De asemenea, mai înglobează o mare tradiţie filosofică, istorică şi culturală. Aici au fost cei mai importanţi filosofi, printre care şi Lucian Blaga, care dă numele universităţii. Sibiul este la aceeaşi înălţime cu Marbur­gul, de aceea oraşele sunt şi înfrăţite, iar universităţile sunt <<însorate>>", a conchis jurnalistul.  


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia