logo
Semnal: O revistă care merită citită
N. I. DOBRA
601 vizualizari
Semnal: O revistă care merită citită

Numărul pe august a.c. al revistei "Magazin istoric" rezervă un spaţiu generos articolelor despre România în Primul Război Mondial: Mărăşeşti, o operă de apărare neplanificată (Ion Giurcă), Mărăşti sau Mărăşeşti? Dispute istoriografice (Petre Otu), Însemnări de război (Ştefan Popescu-Filutză).

Albumul istoric din acest număr prezintă personaje şi personalităţi istorice văzute de caricaturişti, de la regele Ferdinand, I.C. Brătianu, Take Ionescu, Nicolae Iorga, la Constantin Argetoianu, I.G. Duca, Petre P. Carp, Grigore Gheorghe Cantacuzino etc., foarte sugestive.

Alte titluri din cuprins: Rugul aprins. Un răspuns creştin ortodox la provocările modernităţii (Marius Vasileanu), Seducţia nazismului şi moralitatea rezistenţei (Robert Moorhouse), Reforma lui Martin Luther şi Transilvania (Wolfgang H. Rehner), Nichifor Crainic versus Fătu şi Spălăţelu (Florian Banu), Liga Naţiunilor sub presiunea germană şi sovietică (Dr. Ioan C. Popa), La noi primează nu lupta de idei, ci lupta de persoane (George Lascu), O regină în exil (Silvia Irina Zimmermann), Maica Marina Hociotă, spion sau spioană (Alin Spânu), Sosuri şi marchizi (Theo Stănescu-Stanciu) etc.

Interesante, ca de obicei, rubricile: În Bucureşti acum 50 de ani, Dialog cu cititorii, Pentru biblioteca dvs., Pe vremuri oamenii îşi trimiteau scrisori.

Voi încheia această succintă prezentare cu un pasaj din articolul "Fii ca viţa de vie”, autor fiind... Marcus Aurelius, împărat roman în perioada 121-180, extras din volumul său de memorii şi meditaţii: "(...) Atunci când face un serviciu cuiva, unul e gata să-l socotească drept o favoare oferită. Altul nu gândeşte la fel, dar, totuşi, în mintea lui, îl priveşte pe acela ca pe un datornic şi ţine bine minte ce i-a dat. Un al treilea nici măcar nu ştie ce a făcut, ci este ca o viţă de vie care a produs struguri şi nu caută nimic mai mult după ce a rodit (...) Tot aşa, omul care a făcut o faptă bună nu-i cheamă pe ceilalţi să vină să vadă, ci purcede la o nouă faptă, aşa cum viţa de vie produce din nou struguri în anotimpul potrivit". De luat aminte.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia